Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podział i przekształcenie działki, od czego zacząć ?

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Jestem właścicielem 5ha działek letniskowych. W miejscowym planie zagospodarowania istnieje propozycja podziału tego 5ha na mniejsze działki. (ten podział nie jest jeszcze zrobiony przez geodetę). Każda z działek ma wielkość ponad 1000 metrów kwadratowych. Określono również przebieg dróg na tym terenie i istnieje na nich kanalizacja. W bezpośrednim sąsiedztwie są działki budowlane (kolor niebieski), chciałbym swój teren (czerwony) również spróbować przekształcić, ale mam szereg pytań…

1) Czy takie przekształcenie zgłaszać najlepiej teraz, gdy teren jeszcze nie jest faktycznie podzielony, czy lepiej opłacić podział na działek letniskowych i wtedy zgłaszać działki pojedynczo, parami - do przekształcenia na budowlane

2) Czy mogę z geodetą dokonać zmian w tym proponowanym podziale działek letniskowych na mniejsze? Jeszcze przed przekształceniem na budowlane. Jak to powinienem rozegrać, ustalić podział z geodetą i wtedy zgłaszać do urzędu?

Aktualne wielkości działek ok. ~1200 metrów kwadratowych mi nie odpowiadają, chciałbym je zmniejszyć nawet, jeśli nie uda mi się przekształcić ich na budowlane.

Proszę o pomoc albo, chociaż kolejność działań, jaką powinienem wykonać, aby jeśli wszystko dobrze pójdzie mieć podział tego terenu, na działki ok. 800 metrów kwadratowych – najlepiej budowlane.

Załączam zdjęcia:

1 zdjęcie gdzie teren niebieski to działki budowlane sąsiada, teren czerwony to mój teren, z zielonym obszarem gdzie jest las nie do wycinki.

2 zdjęcie to proponowany podział działek letniskowych. Gdzie chciałbym trochę inaczej te działki podzielić, zmienić granice.

mapka.jpg proponowany podzial.jpg