chester07 18.10.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Witam wszystkich. Proszę o pomoc. Hydraulik założył mi podłogówkę, bardzo uproszczony schemat: i cały układ mieszacza: jednak jest problem. Podłogówka nie grzeje, a pompka po kilku godzinach strasznie się grzeje, hydraulik twierdzi, że nie jest zapowietrzona. Pompka wysłana była na reklamację, wstawiono nową ale efekt wciąż ten sam, podłogówka nie grzeje a pompka bardzo gorąca. Myślę, że magik od podłogówki zrobił coś żle. Ja sam nie mam o tym pojęcia - może ktos potrafi pomóc. Obecnie pompka od mieszacza jest zupełnie odłączona a dodana została jeszcze jedna pompa, która umieszczona została zaraz za wyjściem na podłogówkę, ale pomimo, że wszystko działa jak należy nie wiem czy jest to najlepsze rozwiązanie, bo jeśli piec ustawiony jest na 60 st. C, a zawór na 45 to kiedy zawór zamknie obieg pompka będzie tłoczyła mimo braku odbioru wody. Poza tym dałem tyle kasy na układ, że chciałbym żeby to działało tak jak powinno, prawda? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 18.10.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 W śrubunkach pompki masz zawory odcinające. Są odkręcone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester07 18.10.2014 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Tak, hydraulik twierdził, że są odkręcone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 18.10.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Wygląda mi na zapowietrzenie lub mielenie wody w miejscu. Napisałeś że przy innej pompce działa więc wychodzi na to drugie. Widziałem raz pompę ale do dużej instalacji zamontowaną z zaślepką zabezpieczającą - nierozdziewiczona . Jeśli popłyną by jakiś przepływ przez pompkę bardzo szybko by ją wystudził. Ta pompka musi pchać wodę w kierunku powrotu więc w dół. Może ją musisz odpowietrzyć przez popuszczenie śrubki tej w osi silnika. U Ciebie po lewej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 18.10.2014 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 A przepływy na rotametrach masz jakieś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester07 18.10.2014 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Napisałeś że przy innej pompce działa więc wychodzi na to drugie. Tak, ale inna pompka umiejscowiona jest poza mieszaczem, a właściwie zupełnie przed nim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester07 18.10.2014 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 A przepływy na rotametrach masz jakieś? Tak, rotametry ustawione są na maksymalny przepływ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 18.10.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Tak, rotametry ustawione są na maksymalny przepływ... Pytanie było niesprecyzowane. Chodziło o sytuację na rotametrach przy włączonej tylko pompce mieszacza. Maher dobrze podejrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester07 18.10.2014 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Ale jak to sprawdzić czy jest przepływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 18.10.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Wróć do poprzedniego stanu czyli zasilasz podłogówkę pompą mieszacza i sprawdzasz czy ruszy przepływ na rotametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 18.10.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Ale jak to sprawdzić czy jest przepływ? Włącz ogrzewanie i zobacz czy "pływaki" w przepływomierzach podniosły się do góry (przepływ powyżej 1l/min), jak nie to spróbuj je poodkręcać aby było widać przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester07 18.10.2014 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Acha - to było robione - był przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 18.10.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 A pompka jaką temperaturę osiągała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester07 18.10.2014 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Taką, że można było się oparzyć przy dotknięciu. A rurka z ciepłą wodą przed nią była tylko ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester07 18.10.2014 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 A czy to możliwe, że wyjście na podłogówkę powino być nad pompką główną a nie przed nią? Może to powoduje, że nie ma siły, która pcha wodę do układu podłogówki. Czy jednak ta pompka w mieszaczu ma takie zadanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 18.10.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Dalej mi to nie pasuje. Pompka mając przepływ powinna się chłodzić. Nie powinna parzyć. Powinna pchać wodę w powrót a przez pętle wracać do zasilania. Patrząc od strony tej pompy piec jest włączony równolegle z pętlami a przepływ jest dławiony zaworem termostatycznym w zależności od temperatury powrotu czyli tej pchanej w pętle. Jeśli rotametry się podnoszą to pompka nie może się grzać, chyba że wynika to z pracy innej pompki w układzie. Spróbuj zatrzymać całą instalacje i sprawdzić reakcje rotametrów na włączenie/wyłączenie pompy mieszacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester07 19.10.2014 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 To bypass da sie wyregulować? Termopara przylega do belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.10.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 A może ten wątek coś pomoże?http://forum.muratordom.pl/showthread.php?185985-Pro%C5%9Bba-o-wyt%C5%82umaczenie-dzia%C5%82ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.10.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Ja mam jeszcze jedną wątpliwość bo czytałem ten post co Ci pokazałem i wygląda, że u Ciebie jest podłączony termostat odwrotnie?Tu chyba jest tak jak ma być, termostat na powrocie.http://www.gorgiel.pl/pl/Katalog/Ogrzewanie-podlogowe/Modul-mieszajacy-do-rozdzielaczy-z-ukladem-by-pass.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester07 19.10.2014 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Tak, u mnie jest to zamontowane odwrotnie... Czyli w zasadzie to dolna belka jest belką zasilającą, tak? A czy wobec tego gorąca woda pchana w dół przez pompkę w mieszaczu nie trafi zaraz do pieca? Tam będzie najmniejszy opór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts