Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

GREGOR: A który ma intuicyjną zasadę działania. Problem jest zawsze gdy się chce wszystkiego. Dla kondensata najlepszy rozdzielacz bez mieszacza. Wtedy i sama podłogówka jak najbardziej polecana. Była mowa o 60°C ale typu kotła nie znajduje. Większości przypadków dla kotłów na paliwa stałe to norma na mrozy a max dla kondensacyjnego. Tu jak najbardziej zwraca na siebie uwagę parząca pompka pomimo zimnych rur. Chester07 nie ma opisu skąd ale jakby blisko to idę o zakład że znajdę przyczynę.
  • Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Krzy27 - mój kocioł jest na kaliwo stałe z podajnikiem pelletu. Lokalizacja - okolice Goleniowa, zachodniopomorskie. Dzwoniłem dziś do serwisu Gorgiela - serwisant powiedział mi, że opis problemu pasuje do nieodpowietrzonej pompki przed pierwszym uruchomieniem. Mój hydraulik twierdzi, że to podstawa odpowietrzyć pompkę i zawsze to robi... Zapowietrzona pompka nie podlega gwarancji - odżałuję te 3 stówy i kupię nową, ale jak znowu coś nie będzie działać to mojego magika chyba rozniosę...

Acha... i muszę zmienić wyjście na podłogówkę - ma być nad pompą główną. Choć i tu mój fachowiec twierdzi, że pompka w mieszaczu powinna to pociągnąć...

Kolego K*herm - czy wyjście na podłogówkę powinno być za pompą główną, czy (jak twierdzi hydraulik) to pompa mieszacza powinna sama wtłoczyć wodę na układ podłogówki? U mnie dopiero za wyjściem na podł. jest pompa na kaloryfery, piec nie ma wbudowanej pompki.

Czy zdarzają się reklamacje na tą pompkę z powodów podobnych do moich? I ile kosztuje sama taka pompka - oczywiscie nie mam żadnych papierów (gwarancja)... A hydraulik zarzeka się, że mi je dał...

Chester07:

Moim zdaniem miejsce zamontowania pompki C.O. nie powinno mieć wpływu na pracę OP (prędzej bywa odwrotnie ale spokojnie). Obieg w pętlach ogrzewania podłogowego zapewni ci pompka w układzie mieszającym - jakbyś podwyższył parametr na kotle myślę że układ byłby bardziej łatwy do regulacji, zmniejszyłby Ci się przepływ od strony kotła, przez górny jak i dolny zawór pod pompą a tym samym jej wpływ na instalację C.O.

Jeśli chodzi reklamację pomp, cóż w rozdzielaczu KAN-therm stosowane są dość solidne pompy WILO RS25/6, odsetek reklamacji jest znikomy - nie pamiętam jakich pomp stosuje Gorgiel w swoich produktach. Może masz sam rachunek lub FV?

Najlepszym rozwiązaniem, bez wnikania w źródło ciepła, jest stosowanie układów mieszających opartych na zaworze trójdrogowym, wówczas parametr zasilania OP jest bardzo łatwy do nastawienia gdyż pilnuje tego zawór termostatyczny, trójdrogowy.

Czy sprawdziłeś podłączenia układu jak pisałem? - zasilanie z kotła do górnego zaworu z kapilarą, powrót do kotła z dolnego zaworu regulacyjnego, zasilanie pętli ogrzewania podłogowego z dolnej belki, powrót z pętli ogrzewania podłogowego do górnej belki, skala na przepływomierzach - jak rośnie?

Czy zdjąłeś te nieszczęsne "tworzywowe kapsle" z górnej belki (poza dwoma pierwszymi obiegami bez rur)? - może pompa pchała wodę w pozamykane pętle grzewcze (przy zamkniętym BY-PASS-ie...).

Edytowane przez K*herm

Zdecydowanie za daleko na poryw serca. Ja do Leżajska mam rzut beretem, nazwę musisz kojarzyć ;).

Od początku sugerowałem dwie przyczyny zapowietrzenie lub blokada w przepływie (zawory w śrubunkach). A swoją drogą mógłbyś zrobić zdjęcie tych śrubunków w obecnym stanie?

Chester07:

Jeśli chodzi reklamację pomp, cóż w rozdzielaczu KAN-therm stosowane są dość solidne pompy WILO RS25/6, odsetek reklamacji jest znikomy - nie pamiętam jakich pomp stosuje Gorgiel w swoich produktach. Może masz sam rachunek lub FV?

Najlepszym rozwiązaniem, bez wnikania w źródło ciepła, jest stosowanie układów mieszających opartych na zaworze trójdrogowym, wówczas parametr zasilania OP jest bardzo łatwy do nastawienia gdyż pilnuje tego zawór termostatyczny, trójdrogowy.

Czy sprawdziłeś podłączenia układu jak pisałem? - zasilanie z kotła do górnego zaworu z kapilarą, powrót do kotła z dolnego zaworu regulacyjnego, zasilanie pętli ogrzewania podłogowego z dolnej belki, powrót z pętli ogrzewania podłogowego do górnej belki, skala na przepływomierzach - jak rośnie?

Czy zdjąłeś te nieszczęsne "tworzywowe kapsle" z górnej belki (poza dwoma pierwszymi obiegami bez rur)? - może pompa pchała wodę w pozamykane pętle grzewcze (przy zamkniętym BY-PASS-ie...).

Też mam pompkę Vilo.

Gdzie powinien być założony zawór trójdrogowy? I czy mogę go założyć do swojego układu? I czy właściwie ma to sens, skoro cały układ był przez Gorgiela zmontowany bez tego zaworu?

Układ mam podłączony tak jak opisałeś, skala na przepływomierzach rośnie od góry do dołu. Kapsle były odkręcone (i wciaż są)...

Zdecydowanie za daleko na poryw serca. Ja do Leżajska mam rzut beretem, nazwę musisz kojarzyć ;).

Od początku sugerowałem dwie przyczyny zapowietrzenie lub blokada w przepływie (zawory w śrubunkach). A swoją drogą mógłbyś zrobić zdjęcie tych śrubunków w obecnym stanie?

Dzięki za szczere chęci :D

Teraz śrubunki są zakręcone - jutro wrzucę zdjęcie (nie mam światła w kotłowni)...

Do swojego układu, bezpośrednio nie podłączysz zaworu trójdrogowego, musiałbyś wykonać nowy "układ mieszający".

Moim zdaniem musi działać ten który masz i tego bym się trzymał.

Czy w ogóle instalacja grzeje czy nie, wyjścia z dolnej belki są ciepłe?

Przy wyjściu z kotła ok. 60 st. C, przy średnim schłodzeniu wody na układzie mieszającym o jakieś 10-12 st. C (takie ma m.in. minimalne możliwości) na dolnym termometrze powinieneś uzyskać jakieś 45-48st. C - przy takich parametrach dolny zawór regulacyjny pod pompą, w układzie mieszającym, prawdopodobnie będzie otwarty prawie na max.

Max. długość pętli najlepiej aby nie przekraczały 100 mb przy średnicach średnio 16-18 mm.

Pytanie najważniejsze, jaka jest temperatura w pomieszczeniach, czy jest zimno?

Pamiętajmy że dobrze działające ogrzewanie podłogowe nie powinno dawać efektu mocno ciepłej podłogi - podłoga powinna być lekko ciepła lub nawet powiedziałbym że nie chłodna (max 27st. C).

Układ mieszający z termostatycznym zaworem trójdrogowym mamy w swojej ofercie (strona 8), aby dopasować swój rozdzielacz musiałbyś zamienić belki miejscami - rotametry na górę:

http://pl.kan-therm.com/kan/upload/KAN_instrukcja_grup_pompowych_PL-05-2014.pdf

Cena katalogowa (strona 250): http://pl.kan-therm.com/kan/upload/cennik-op.pdf

Edytowane przez K*herm
Interesuje mnie jeszcze jedna rzecz: co sprawia, że gorąca woda nie ucieka spowrotem do pieca?? Przecież w moim układzie łatwiej ma chyba uciec do pieca niż wpłynąć w układ (rury podłogówki)... Nie ogarniam tego.
Z reguły pompki mają wysokość podnoszenia 4m lub 6m czyli 0,4-0,6bar. Istnieje takie ryzyko że pompka może wciągnąć powietrze odpowietrznikiem do instalacji. Wtedy pompka mogła by się zapowietrzyć ale nie chce mi się wierzyć że to by mogło występować u Ciebie.

Może zakręcić ten odpowietrznik na górnej belce?

To prawda, że mój układ jest bardzo trudny do odpowietrzenia?

I co z powrotem gorącej wody na piec - co sprawia, że nie wraca ona do pieca tylko idzie do rur podłogówki?

Aby zrozumieć ten rozdzielacz pomyśl o tym że piec to kolejna pętla podłogówki. Jak się zamknie to woda popłynie przez pozostałe.

Co do odpowietrznika właściwie spróbuj ale przy pracy pompki. Jeśli układ jest zapowietrzony to wyłączaj pompkę i luzuj odpowietrznik celem upuszczenia powietrza. Jak syknie będziesz miał powód by się pobawić na zmianę. dobrze jest też upuszczać powietrze z pompki - ta śruba w osi wirnika.

Jak piszesz o odpowietrzniku to chodzi o ten plastikowy grzybek. Można go zakręcić.

A piec zaworem termostatycznym.

Edytowane przez krzy27
dodatek
Ale w miejscu gdzie woda spychana jest pompką mieszacza na dół może iść na prawo do podłogówki a na lewo na piec. Wydaje mi się, że będzie ona uciekała zaraz na piec - tam nie ma zaworu termostatycznego, jest na górze przy wejściu ciepłej wody.
Ale w miejscu gdzie woda spychana jest pompką mieszacza na dół może iść na prawo do podłogówki a na lewo na piec. Wydaje mi się, że będzie ona uciekała zaraz na piec - tam nie ma zaworu termostatycznego, jest na górze przy wejściu ciepłej wody.

chester07, zawór regulacyjny znajdujący się pod pompką decyduje ile czynnika wraca z powrotem do pieca, chyba pisałem już o tym wcześniej.

Tym zaworem ustawiasz temp. wody zasilającej pętle grzewcze czyli potocznie ustawiasz tzw. stopień zmieszania, strumieni wracającego z pętli OP i gorącego wpływającego z kotła - wszystko w myśl prostej zasady równowagi mas - ile wody z układu wypuścisz dolnym zaworem regulacyjnym tyle samo tej wody wpłynie przez górny zawór termostatyczny.

Im temperatura na kotle będzie wyższa tym mniejszy przepływ będzie potrzebny ze strony kotła (czyli poprzez zawór górny termostatyczny i dolny powrotny regulacyjny) - czyli w miarę podnoszenia parametrów na kotle powinno się bardziej dławić dolny zawór (powrót do pieca) aby uzyskać taką samą temperaturę zasilania pętli OP.

Tak naprawdę zawór termostatyczny zadziała tylko w przypadku gdy parametry na kotle zostaną zwiększone w stosunku do temperatury przy której był regulowany układ (nastawa na dolnym zaworze regulacyjnym) i oczywiście po przekroczeniu temp. ustawionej na głowicy.

Edytowane przez K*herm