kamilsyga19 18.10.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Witam. Jesteśmy na etapie projektowania domu i mam pytanie w związku z tym. W załączniku przesyłam wstepny rzut naszego domu. W salonie planujemy drzwi tarasowe oraz okno lecz zastanawiamy się czy nie będzie za ciemno w salonie z powodu niedochodzącego słońca które zatrzymywać będzie duży taras. Zastanawiamy się czy nie zastosować okna narożnego w salonie tak aby słonce wpadało z dwóch stron i tutaj pytanie do Was. Ile tysięcy drożej (mniej więcej oczywiście) będzie to nas kosztować niż normalnego okno tak jak na rzucie z lewej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.10.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 koszt łącznika kątowego i dodatkowego okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 18.10.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Koszty dodatkowe :- wzmocnienie konstrukcji stropu - odpowiednio droższe nadproże - konstruktor który wykona wszystkie obliczenia - projekt zamienny , ulega zmianie elewacja domu Ścian zewnętrzna jest ścianą nośną budynku niema mowy o jej dowolnym osłabianiu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.10.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 o rzeczach podstawowych nie ma sensu wspominać - wszelkiego rodzaju zmiany w projekcie MUSZĄ być zaakceptowane przez architekta-konstruktoraMoże okazać się, że nie będą to jakieś makabryczne koszty gdyż może wystarczyć obniżenie wieńca stropu - ale jak wspomniałem - to MUSI obliczyć ktoś z uprawnieniami i się pod tym podpisaćWspomniałem tylko o kosztach okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilsyga19 18.10.2014 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Projektu jeszcze nie mamy, dopiero będzie nam go robiła firma więc zapytam ale chyba odpuszczę to okno. Macie jakieś inne pomysły jak dostarczyć więcej światla do salonu? Wielkie okno w kuchni wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 19.10.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Ja mam w oryginale narożne duże w sypialni i też się obawiałem tym bardziej że zrezygnowałem ze stropu lanego (wiązary). Koszt przeliczenia i rysunku 100 zł wykonał go konstruktor który robił mi projekt płyty. Czas realizacji 30 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.10.2014 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Tytułowe pytanie jest nieszczęśliwie postawione, bo odpowiedź ciśnie się jedna - NIE OPŁACA SIĘ. To na pewno są koszty i to wcale nie małe (bo okno niemal droższe dwu-trzykrotnie). Ten problem powinien rozwiązać projektant a my co najwyżej możemy przytaknąć lub nie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 21.10.2014 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 czy budowanie domu wogóle się opłaca ? Posiadanie dzieci - opłaca się? kupno samochodu - opłaca się ? Świat oszalał Na pewno okno narożne doświetli dodatkowo wnętrze i będzie rozwiązaniem "lekkim" i estetycznym w porównaniu z postawieniem tam w narożu betonowego słupa podpierającego nadproże Ale czy w tym zwariowanym świecie wszystko musi się "opłacać" zamiast sprawiać nam radość i zadowolenie z użytkowania, mieszkania Ja bym się nie zastanawiał, rzucił fajki, mniej jadł, nie wyjechał na księżyc by się przed innymi pochwalić tylko zrobiłbym okienko narożne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 21.10.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 policzyłem obie dokładnie pobór mocy żarówek w moim mieszkankudo tej pory miałem źródeł światła (energooszczędne rtęciowe, normalne, halogeny) o ogólnym poborze mocy 1335 W po zamianie na ledy mam raptem 115 W i do tego dwa lata gwarancji na led Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 21.10.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Mam 4 okna narożne i żadnego nie żałuje (mimo ceny), nie tyle dają więcej światła co dają je przez dłuższy czas w ciągu dnia ponieważ każde wpuszcza je z dwóch stron świata. Jeżeli jesteś na etapie opracowania projektu (nie adaptacji) to koszt sie nie powinien o wiele podnieść. Na twoim miejscu bym sie nie zastanawiał. Polecam.http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=281657&d=1411717826http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=281658&d=1411717833http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=281659&d=1411717834 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.10.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Narożne jest fajne, ale dalej podtrzymuje.. nie opłaca się Taniej (czyli lepiej?) juz jest zrobić dwa niezależne okna. Chociaż.. czy beton potrzebny na wylanie słupa narożnego jest tańsze niż słupek wykuszowy (koszt ok 500-1000zł). Co będzie cieplejsze/zimniejsze ... itd itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 21.10.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 dodaj do tego estetykę i koszt ocieplenia tego słupa betonowego Brać to co się podoba a nie patrzeć tylko na koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaka1 22.10.2014 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Okno narozne niestety nie nalezy do najtańszych ale tu znów wszystko zależy od wielkości okna i tego czy ma być oknem np. balkonowym czy zwykłym. należy też pamietać, że im wieksze i im wiecej takich okien w domu tym więcej ciepła pomieszczenie będzie traciło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nani 22.10.2014 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Zawsze o takim marzyłam, jak również o szerokich parapetach, na których będzie można ułożyć stos poduszek i usiąść na nich z dobrą książką w ręku. Ale jak to ja mówię - w życiu wszystkiego mieć nie można, trzeba się cieszyć tym co się ma i nie narzekać, bo zawsze może być gorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 22.10.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 ..... że im większe i im wiecej takich okien w domu tym więcej ciepła pomieszczenie będzie traciło.ciekawe spostrzeżenie i oderwane od realiów Im większe okno, im większa szyba w granicach rozsądku, czyli do maksymalnego gabarytu dla szkła grubości 4mm tym okno jest cieplejsze. tzn. im więcej szkła w oknie tym lepiej Reasumując najcieplejszy jest fix w ościeżnicy Powierzchnia okien wynika z zapotrzebowania pomieszczeń na światło no i oczywiście wizji architekta, bo coraz częściej budujemy szklane domy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguso 22.10.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Zgadzam się, że nie wszystko należy przeliczać na pieniądze. Bo czasami warto jest dołożyć trochę grosza ale mieć więcej światła dziennego w salonie (czyli w pomieszczeniu gdzie spędza się większość dnia). Im więcej światła dziennego tym ogólny klimat jest lepszy, wpływa to na nasze samopoczucie, oszczędzamy na żarówkach, energii i antydepresantach . Jeżeli zrobimy FIX szklony w ramie pakietem trzyszybowym, to okno będzie ciepłe (tak jak już wspomniano powyżej). Koszt samego łącznika narożnego zależy już od wymiaru, koloru i typu okien (łącznik 90st. ze stalą to koszt ok 150-200 zł/mb). Podejmując decyzję pamiętajmy, że budowa domu to nie wydatek a inwestycja, także w dobre samopoczucie domowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asprodek 12.03.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Po przeczytaniu całego tematu, wszystkich za i przeciw nikt nie napisał jaki jest koszt takiego okna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.03.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 a ze 1000 tyś a na serio Jakiego okna ? w jakim wymiarze? kolorowe ? białe ? w jakim systemie ? z jaką szybą ? z jakimi okuciami ? jak zamontowane ? itd itd Nikt o zdrowych zmysłach nie odpowie Ci na takie pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asprodek 14.03.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Wiem że to wróżenie z fusów. Chodziło mi jakiego rzędu to są kwoty mniej więcej także dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts