desperados999 18.10.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Witam Na wstępie z racji iż to mój pierwszy post serdecznie witam wszystkich. Proszę o poradę który z powyższych sterowników wybrać? Ewentualnie jaki inny w podobnej cenie. (maksymalna kwota to 700zł) Czemu akurat te ? Moj wstępny wybór padł własnie na nie po zapoznaniu się z ich opisami w temacie Pana Jareckiego (za co z góry dziękuje). Z tego co wiem iryd ma większe mozliwosci (czujnik spalin . sterowanie 3d itp) skorpion zas pochodzi z rodziny popularnych (i chwalonych sterownikow puma/cobra) od ktorych rozni sie chyba jedynie mniejszym wyświetlaczem i obsługa mniejszej ilosci "bajerow". Dla mnie najważnejsze jest to ktory umożliwi mi jak najbardziej ekonomiczne i w miare bezproblemowe spalanie? Krótko o piecu.25kw, podajnik ślimakowy. Konstrukcja z zagłębia pleszowskiego (firma dragon). Niestety z rusztem wodnym (o tym że generuje dodatkowa sadze dowiedziałem sie dopiero po fakcie ;/)W środku slimak żeliwny + mała ekoenergia. dom:ok 220m , na razie nieocieplony. Stare budownictwo (cegła + szlaka + cegła) instalacja:przerabiana (dwa osobne zasilania, parter + pietro) , pompy sterowane termostatami pokojowymi, brak podłogówki, grzejniki purmo (bez głowic)Przy piecu zamontowany zawór 3d do ochrony powrotu (warunek gwarancji) Czym będzie palone:Groszek (pochodzenie nieznane). Niestety dosyc duża spiekalnosc , dobra kalorycznosc (wyprobowany na innym piecu ze zwykła retorta).W pożniejszym czasie byc moze dokupie troche taniego brunatnego bądz ruska (z castoramy lub bricoman) i bede mieszał.W kolenych sezonach planuje opalac miałem + owies. Jak bedzie palone -> temperatury raczej zdrowe (dzien 21/22 , noc 19/20) w tym zalezy mi na sterowniku posiadajacym kalendarz (przez 1/2 dni w tygodniu nikogo nie ma w domu) Z racji iż piec jest zamontowany w domu rodzicow jestem zdecydowany na sterownik z pid/fl który po prawidłowym ustawieniu umozliwi w miare bezproblemowe spalanie.Z góry dziękuje za wszelkie rady i sugestie . ps. jezeli ktos miałby do sprzedania po korzystnej cenie którys z powyzszych sterownikow to prosze o info na priw. Może być używany badz z demontażu bo nie ukrywam że cena jest dla mnie istotna. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 18.10.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Ktoś tu napisał że połączenie eCoal.pl z SPP było by najlepszym sterownikiem. W tej cenie z drugim podejrzewam że byś się wyrobił. Ja mam ten pierwszy. Jest sprzedawany tylko producentom kotłów. Z tej stajni możesz zakupić bruli.pl okrojony do trybu półautomatycznego i ręcznego. SPP ma nową metodykę spalania ale z tego co podejrzewam to parametry musiałbyś sam dobierać. W rączkach go nie miałem tak więc nie ręczę czy dobrze o nim pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.10.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Mam taką roczną, lekko zabrudzona cobrę, w pełni sprawna, zastanawiam sie czy ją sprzedać.Straciłem wiarę,że programista Wlodek_pid zrobi do niej internet, więc nie wiem czy muszę ją jeszcze trzymać.Na maile kolega programista też przestał odpisywać, a na półce eksponatu trzymać nie muszę. Mogę wgrać testowy soft serii S bez nastaw, jak podasz, jaki masz wentylator, na maila instrukcja do niego.Mogę to odsprzedać za 550zł, nowa kosztuje 860zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desperados999 18.10.2014 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Dzięki krzy27 za szybką odpowiedz. Tak czytałem o tym sterowniku, cena jest bardzo konkurencyjna.Ma tylko jedna wade (brak stref czasowych) i musiałbym dokupic dedykowany sterownik pokojowy.Może jeszcze wypowie sie ktos kto go posiada i jak to wyglada w praniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 18.10.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Ma tylko jedna wade (brak stref czasowych) i musiałbym dokupic dedykowany sterownik pokojowy. Masz domek szkieletowy że chcesz szarpać temperaturą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desperados999 18.10.2014 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 (edytowane) tak jak napisałem , cegła stare budownictwo.Co prawda nie jestem ekspertem ale chyba grzanie 2dni na tych samych nastawach gdy nikogo nie ma w domu nie jest zbyt ekonomiczne? Jarecki79 dzięki za info. Ta cobra jest czujnikami czy sama?Napisz mi jeszcze czy sadzisz że to bedzie dla mnie(w oparciu o moj 1post) najlepszy wybor (z tych 3: iryd / cobra/ spp ) Edytowane 18 Października 2014 przez desperados999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.10.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 (edytowane) Dzięki krzy27 za szybką odpowiedz. Tak czytałem o tym sterowniku, cena jest bardzo konkurencyjna. Ma tylko jedna wade (brak stref czasowych) i musiałbym dokupic dedykowany sterownik pokojowy. Może jeszcze wypowie sie ktos kto go posiada i jak to wyglada w praniu? Każdy sterownik ma jakies swoje korekcje, w eCoalu masz korekcje nadmuchu, masz kilka parametrów podtrzymania do zadania albo wybierasz grupowe i zadajesz np. 8-12kW, do tego dobierasz nadmuch dla 8kW, nadmuch dla 12kW, nadmuch dla podtrzymania i parametry dla podtrzymania..., jak kolega podał coala wychodzi z kotłem, czasami jakies używane się pojawiają, ale wątpię, abyś wyrwał <1000zł. SPP sam w sobie stref nie posiada, tam robisz np. 3sek podawanie / 27sek pauza dla 100%mocy i od tego sterownik zaczyna działanie, ustawiasz moc dmuchawy np. 17bieg dla dmuchaw typu WBS6a, rozruch 2 (dla silników 36-40W na wartość 4) i tło:wył... przepalanie co 90minut i finał. Oczywiście bawić czy korygować po lepszym zapoznaniu stera - można. Dla uzyskania stref czasowych musisz kupić moduł internetowy BET, SPP aktualnie przy nowszym okablowaniu jest po 395zł, moduł BET bez dodatkowych czujników 215zł, z czujnikami wewn/zewn/spalin 275zł Strefy są przez internet Cobra ma strefy do wyboru tygodniowe/dobowe przy sofcie serii S nie ma nastaw, jest tylko korekcja mocy +,- i to wszystko. Oficjalny soft- wprowadzenie danych dla 100%mocy z granicami nadmuchu góra-dół. Zamiast podtrzymania wybiera się 1parametr moc minimalna. Soft serii S pozwala na sterowanie pogodowe, są wykresy pracy, są dane spalania z ostatnich 5dni... itp. Softy wgrywa się przez gniazdo usb, sterownik rozpoznawany jest jako pendrive. To tak w skrócie ps. moja cobra jest kompletna, w obudowie z czujnikami, tyle,że deczko przybrudzona. na maila mogę dorzucić 2-3softy testowe serii S, instrukcje własnego autorstwa (skrótowa do Ski), oficjalny soft producenta z oficjalną instrukcją, Edytowane 18 Października 2014 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 18.10.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Jak wyjeżdżam na dwa dni to piec zostawiam na normalnej pracy. Tydzień ok ale to lepiej na głowicach skręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.10.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Ktoś tu napisał że połączenie eCoal.pl z SPP było by najlepszym sterownikiem. W tej cenie z drugim podejrzewam że byś się wyrobił. Ja mam ten pierwszy. Jest sprzedawany tylko producentom kotłów. Z tej stajni możesz zakupić bruli.pl okrojony do trybu półautomatycznego i ręcznego. Bruli ma tryb półautoamtyczny ( grupowe ) i tryb ręczny krzy27. Jedynie w cenie się nie mieści Ktoś tu jakiś czas temu pisał że net w sterowniku to gadżet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 18.10.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Aleś mnie zrugał. Pewnie za to że tego grupowe w nawiasie nie wstawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 18.10.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 jak cie interesuje uzywka ecoal zagadaj na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.10.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Aleś mnie zrugał. Pewnie za to że tego grupowe w nawiasie nie wstawiłem Nie zrugał ale półautomatyczny to właśnie grupowe. Ma go obecnie eCoal i Bruli,. Jak wiesz w dwu stanie ustawiasz 3 parametry ( podawanie, przerwa między podawaniem i nadmuch ) w grupowym tylko nadmuch i pewnie dlatego półautomatyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 18.10.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 (edytowane) Bruli ma tryb półautoamtyczny ( grupowe ) i tryb ręczny krzy27. Jedynie w cenie się nie mieści Ktoś tu jakiś czas temu pisał że net w sterowniku to gadżet No bo to jest ....gadżet. Widzisz, nawet desperados nie ujął tego w wymaganiach, czyli nie ma na to parcia. A jeśli myślisz o strefach, to są tam tylko dlatego że nie zmieściły się do procka. Z resztą, ktoś tu jakiś czas temu pisał że mapka to czubek góry lodowej (czy jakoś tak). Jak bym cię uraczył gratisowym parkasistem w aucie to kiedyś tam byś go pewnie włączył, mimo że nie potrzebujesz. Edytowane 18 Października 2014 przez bolek_bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 18.10.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Nie zrugał ale półautomatyczny to właśnie grupowe. Ma go obecnie eCoal i Bruli,. Jak wiesz w dwu stanie ustawiasz 3 parametry ( podawanie, przerwa między podawaniem i nadmuch ) w grupowym tylko nadmuch i pewnie dlatego półautomatyczny. Mam eCoal więc w porównaniu do niego Bruli niema trybu w pełni automatycznego. Dlatego napisałem okrojony do. Jakbym napisał okrojony z trybu automatycznego, mógłbym zasugerować ułomność tego sterownika, a w cale tak nie jest. Sam korzystam z grupowego czyli półautomatycznego i mi to bardzo pasuje. Więc Bruli też by mnie zadowolił. No ale mając eCoal mam coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.10.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 No bo to jest ....gadżet. No to po co ten gadżet zamieściłeś w swoim sterowniku ? Widzisz dla Ciebie to gadżet a dla mnie bardzo porządne narzędzie do nadzoru kotła na odległość. Nie muszę zapierdzielać w drugi koniec kraju żeby komuś kocioł podregulować jak np. zaczyna gasnąć latem. Wystarczy usiąść na 5 minut, zobaczyć na wykresy i już wiadomo dlaczego gaśnie i co zrobić żeby nie wygasał. Myślę Bolecki że nie muszę Ci tego tłumaczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.10.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Powiem Ci jeszcze że nie tak dawno pewna osoba pisała tu podobne opinie, że to gadżet, wodotryski wychwalając produkty innego producenta. Teraz już zaczyna ironicznie pisać o tych produktach na innym forum bo nie zrobiono neta do tych sterowań a obiecano już dawno że będzie. Widać człowiek zmiennym jest. Punkt pieprzenia zależy od punktu siedzenia p. Bolecki. Widać chyba że niby gadżet i wydotryski ale parcie się robi i jak Ty tak i inni producenci tym parciem próbujecie gonić Elektro-System Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 19.10.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Panie Karoka. Co by się nie obiecało to zawsze będzie budzić niesmak jeśli się słowa nie dotrzyma. Jakiś potencjał to posiadało, tymczasem cisza. Chyba że tak intensywnie pracują...?Uwierz mi nie kocham się w ES, nie próbuje go gonić. Tak samo nie wzoruje się na innych. Ty myślisz że inni producenci tylko patrzą na ES i wzdychają jacy to oni nie są słitaśni?. Mam nieodparte że to własnie Wy cały czas porównujecie mnie do ES, biorąc pod uwagę rozmiary jednego i drugiego... dzięki za komplement.Ja słucham opinii innych, przepuszczam je przez swój filtr antyspamowy, do tego jakieś moje pomysły i jakoś jest. Nie nastawiam się też na uszczęśliwianie innych na siłę. A ludzie są bardzo zmienni, czasami bym się nie spodziewał kto kupi SPP. Pewnie sam tego uczucia jeszcze doświadczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.10.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Bolecki przecież wiesz że sprzedaję Skamy z SPP i jeśli ktoś o niego pyta nie staram się mu go obrzydzić bo byłoby to nieuczciwe.Mówię że nie znam sterowonika i jakoś na razie nie ckni mi się żeby się go uczyć. Opieram się tylko na opiniach które przeczytam w necie a jak wiadomo trzeba też w tych opiniach odsiać ziarno od plew.Wiesz byłem na Twoim forum już dość dawno temu kilka postów przeleciałem po łebkach i widać że Ci klakierzy tacy zachwyceni tutaj zgrywający fachowców nie do pobicia bez tego forum byli by usrani po pięty zostając samemu ze sterownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 19.10.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Chyba chcecie świadomie jedną osobę ruszyć by zrobiło się bydło . Generalnie co złego w tym że ludzie wymieniają opinie na temat produktu,szukają lepszych rozwiązań?? Uważam że to lepsze niż pyt jak ustawić podtrzymanie ,czy oczko w górę czy w dół . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.10.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Nic złego wuwok, ale nie rżnie się cwela by drugiemu zrobić na złość bo każdy kij ma dwa końce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts