kosciel 07.06.2004 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Chcę zrobić mostek przez kanałek, któym mógłby jeździć samochód osobowy - wody jest około 2 metrów szerokości, więc cały mostek miałby pewnie z 5-6 metrów długości. Zastanawiam się nad konstrukcją dwuteowników a na to belki sosnowe. Może ktoś wie, gdzie i jak można by te dwuteowniki wygiąć, albo już wygięte kupić, żeby ten mostek był na śrdoku trochę wybrzuszony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 08.06.2004 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Przecinanie i wspawywanie łat na własną rekę może się skończyć zawaleniem tak wykonanego mostku. Warto jednak się zastanowić czy TYLKO samochód osobowy ma po tym jeździć? A jak ci kiedys do głowy strzeli założyć firme z dostawczakami albo ciężarówkami (nawet małymi). Albo dowieźć coś ciężarówką do domu? Zresztą nieważne, pytanie dotczyło czego innego. Spytaj u dostawcy tych kształtowników czy możesz zamówić takie od razu wygięte bo czasem to jest możliwe i nie będziesz musiał szukać kto to zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosciel 08.06.2004 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 No tak, ale czy spawanie nie obniży wytrzymałości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosciel 08.06.2004 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 W hurtowniach mówią mi wszędzie, że mają tylko proste, a nam sie zamarzył mostek wybrzuszony? No i szukam jakichś pomyslów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 08.06.2004 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Chcąc wygiąć kształtownik w łuk, należy to zrobić odpowiednią maszyną. Zazwyczaj robi sie to za pomocą trzech walców. Takie urządzenia są zazwyczaj w każdym większym zakładzie zajmującym się produkcją elementów stalowych. Należy zadzwonić i spytać, czy mają walce do gięcia kształtowników. Ja zamiast dwuteowników, zastosowałbym najzwyklejszą kratownicę. Ładniej wyglada i łatwiej wykonać. Nie jestem konstruktorem, ale sadzę że w grę wchodzi tylko kratownica. Dwuteownik o takiej rozpiętości musiałby mieć co najmniej 300mm. To tak na oko. Powtarzam, nie jestem konstruktorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 08.06.2004 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Kosciel - ale łuk możesz jeszcze inaczej zrobić. Przyszło mi do głowy że możesz zostawić te dwuteowniki proste a dopiero NA NICH wyrobić łuki (choćby z przystruganych belek - robisz takie długie cienkie księżyce) i na to nabić dopiero poprzecznie belki sosnowe. I łuk jak ta lala! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts