Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stal - mostek

Recommended Posts

Chcę zrobić mostek przez kanałek, któym mógłby jeździć samochód osobowy - wody jest około 2 metrów szerokości, więc cały mostek miałby pewnie z 5-6 metrów długości. Zastanawiam się nad konstrukcją dwuteowników a na to belki sosnowe. Może ktoś wie, gdzie i jak można by te dwuteowniki wygiąć, albo już wygięte kupić, żeby ten mostek był na śrdoku trochę wybrzuszony?

Przecinanie i wspawywanie łat na własną rekę może się skończyć zawaleniem tak wykonanego mostku.

Warto jednak się zastanowić czy TYLKO samochód osobowy ma po tym jeździć? A jak ci kiedys do głowy strzeli założyć firme z dostawczakami albo ciężarówkami (nawet małymi). Albo dowieźć coś ciężarówką do domu? Zresztą nieważne, pytanie dotczyło czego innego. Spytaj u dostawcy tych kształtowników czy możesz zamówić takie od razu wygięte bo czasem to jest możliwe i nie będziesz musiał szukać kto to zrobi.

Chcąc wygiąć kształtownik w łuk, należy to zrobić odpowiednią maszyną. Zazwyczaj robi sie to za pomocą trzech walców. Takie urządzenia są zazwyczaj w każdym większym zakładzie zajmującym się produkcją elementów stalowych. Należy zadzwonić i spytać, czy mają walce do gięcia kształtowników.

Ja zamiast dwuteowników, zastosowałbym najzwyklejszą kratownicę. Ładniej wyglada i łatwiej wykonać.

Nie jestem konstruktorem, ale sadzę że w grę wchodzi tylko kratownica. Dwuteownik o takiej rozpiętości musiałby mieć co najmniej 300mm. To tak na oko. Powtarzam, nie jestem konstruktorem.

Kosciel - ale łuk możesz jeszcze inaczej zrobić. Przyszło mi do głowy że możesz zostawić te dwuteowniki proste a dopiero NA NICH wyrobić łuki (choćby z przystruganych belek - robisz takie długie cienkie księżyce) i na to nabić dopiero poprzecznie belki sosnowe. I łuk jak ta lala!