metalzkudowy 19.10.2014 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Patenty aby wentylować między izolacją a płytą osb mógł wymyślić tylko kretyn i zakombinować z wynalazkami typu styropian ryflowany, czy kładzenie tegoż styropianu na plackach. http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=6660 jakoś ma większą szczelinę i h z tego. oj długa praca organiczna jeszcze... Ja bym ten dom koniecznie zaizolował ... bo to co jest to jest głód chłód i ubóstwo izolacyjne. Na takie coś stać tylko kogoś kto ma kupę forsy. Aby płacić rachunki. ja pier**** ale z Was czytelnicy... Mówię przecież o izolacji 25cm!!! będzie 25cm! To jest głód chłód i ubóstwo? Ciekawe, które domy są tak zaizolowane? Izolacją nazywacie styropian i tylko styropian. Pan Wojciech Nitka poleca tylko ryflowany. Nie wiem o co Wam chodzi. Ale chyba każdego tak jedziecie kto jest nowy na forum. Każdy projektant jest do dupy tylko nie Wasz z tego wychodzi. Każdego dom jest do dupy tylko nie Wasz. W JU ES EJ wkładają tylko 6 cali wełny czyli 15cm i to jest wystarczające. Wiem bo wuj ma firmę w stanach i żyje z tego od lat. Wszyscy tak budują tam. A u nas musi być 1m izolacji to i tak mało... ja pierdziele, coś mnie podkusiło aby wejść i napisać coś na forum.... A podobno 3cm wełny odpowiada 50cm ściany betonowej. A jak w domu murowanym ściany są w ogóle nie zaizolowane? I żyją a wcale nie są bogaczami. Widać Pan Nitka ma inne zdanie niż Wy. Zresztą to jest forum MURATOR a nie DREWATOR więc takich odpowiedzi się spodziewałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.10.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Pomiarkuj, sobie wyroki. Widać Pan Nitka ma inne zdanie niż Wy pan nitka stosuje upuszczanie krwi .. a nie leczenie. jak można obniżać temperaturę pod izolacją ? to są metody znachorskie. Bo się wykrapla to jeszcze pomożemy. Zapobieganie jest na pierwszym miejscu, a nie leczenie skutków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.10.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 ja pier**** ale z Was czytelnicy... Mówię przecież o izolacji 25cm!!! będzie 25cm! To jest głód chłód i ubóstwo? Tak wykonane jak propnujesz TAK to dziadostwo, nie ubóstwo ale marnotrastwo. Ale to są Twoje pienieądze i wolno Ci je wywalić w dowlny sposób. Izolacją nazywacie styropian i tylko styropian. E tam znam jeszcze wełnę i pianki poliuretanowe - polecam sa fajne. Pan Wojciech Nitka poleca tylko ryflowany. Nie wiem o co Wam chodzi. Ale chyba każdego tak jedziecie kto jest nowy na forum. Każdy projektant jest do dupy tylko nie Wasz z tego wychodzi. Każdego dom jest do dupy tylko nie Wasz. Wyluzuj, nie pisałem nic o swoim domu i moich rozwiązaniach więc skąd ten wniosek ? Jeżeli amsz swoje super zrozwiązanie dlaczego szukasz potweirdzenia na FM ? To nie "my" nie potrafimy przyjąc krytyki w dużej mierze konstruktywnej tylko Ty. W JU ES EJ wkładają tylko 6 cali wełny czyli 15cm i to jest wystarczające. Wiem bo wuj ma firmę w stanach i żyje z tego od lat. Wszyscy tak budują tam. A u nas musi być 1m izolacji to i tak mało... Wow , W USA to to czy tamto ten slogan jest na naszych budowach tak popluarny jak zwrot "Panie całe życie tak robie" i ma tyle samo sensu. ja pierdziele, coś mnie podkusiło aby wejść i napisać coś na forum.... Licho nie śpi. A podobno 3cm wełny odpowiada 50cm ściany betonowej. A jak w domu murowanym ściany są w ogóle nie zaizolowane? I żyją a wcale nie są bogaczami. Widać Pan Nitka ma inne zdanie niż Wy. Zresztą to jest forum MURATOR a nie DREWATOR więc takich odpowiedzi się spodziewałem To ja Ci coś doradzę przez analogię tego gołego murowańca, wybuduj goły szkielet z OSB i zamieszkaj tam. Po zimie wróć i napisz wrażenia. Żeby nie było sam zaczołeś te głupie porównania do murownego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.10.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Ja lubię porozmawiać z kimś co mi powie ciekawą rzecz, zmieni mój pogląd na daną sprawę ponieważ jest w tym naukowcem, a nie majster klepką, to jak powiedzieć że kichając jest się laryngologiem. Fajne uczucie jest jeśli się coś naprawdę zbada, przewertuje i okazuj się że po prostu o kant hooy'a można rozbić te mity. Którymi karmią nas "wykonawcy" to jak powiedzieć że maszyna CNC wie więcej niż inż co ją programował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metalzkudowy 19.10.2014 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 to dlaczego wykonawcy w standardzie wykonują ocieplenie ścian zewnętrznych 15cm + 3cm na przekładkę? Dlaczego nie stosują od razu 30cm styropianu + 30cm wełny? Przecież to dla nich zarobek. Projektant wyliczył że przenikalność cieplna dla ściany tak jak jest w projekcie czyli 15+3 to U=0,21W/m2xK. Wiadomo że to tylko cyferki, ale to polecany projektant, który zajmuje się tylko domami drewnianymi/szkieletowymi. Jeśli zastosuję 15cm wewnątrz szkieletu i dam 10cm na przekładkę to dlaczego miałoby to być złe rozwiązanie? mostki zniwelują się choć w drobnym stopniu. 25cm to nie 18cm... Nie mogę dać styropianu czy wełny na płytę OSB z zewnątrz ponieważ zwiększy mi się obrys domu a w zgodzie na budowę jest jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 20.10.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 mi tam ogolem ten system nie wydaje sie tragiczny. ot taki sobie szkieletor. Od zew. dom obity decha = ladnie wyglada, pytanie jak duza musi byc ta szczelina went. by drewno nie zaczelo gnic od strony wew. - nie wiem, nie znam sie. to bym zostawil fachurom. deko mnie drazni ta praktycznie gola OSB przykryta tylko wiatroizolacja - (chyba wolalbym dac troche styro na to osb - analogicznie jak robilem u siebie podbitke) reszta juz ok, miedzy konstrukcja nosna welna, potem extra-welna jako warstwa dodatkowo izolujaca a na deser folia+KG+szpachla+kolorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 20.10.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Metalzkudowy, nie przejmuj się tak. Chłopaki specjalizują się w domach niedrewnianych, ale co nieco o izolacji wiedzą. Proponuję popisać na muratorze do ludzi, którzy zbudowali dom szkieletowy i przeżyli w nim z 3 zimy, zapytać co i jak, jak mają ocieplone i zbudowane, jakie mieli koszty, i z tym materiałem wrócić i się zastanowić. Przejdź się też do ludzi w okolicy, którzy mieszkają w domach zbudowanych na podstawie projektu Twojego projektanta. Popytaj, porozmawiaj, zobacz, na pewno na tym nie stracisz. To są za duże pieniądze, żeby się nad ty nie zastanawiać, a wiele osób, które mają swoje domy, zrobiłyby to zupełnie inaczej albo żałują, że nie zrobiły tego czy owego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metalzkudowy 20.10.2014 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 (edytowane) sąsiedzi własnie mają dom zbudowany podobnie do tego jaki ja będe miał. Może wełny mają nieco mniej niż ja planuje zastosować. I w posadzce mają tylko 10cm styropianu. Fundament wykonywał ten sam wykonawca co mi teraz robi. Bardzo solidny gość z dobrymi opiniami. Cały dom ogrzewany kominkiem z płaszczem wodnym. Bardzo chwalą. Mieszkają w domu od 6 lat. My będziemy ogrzewać głównie kominkiem z nadmuchem + wspomagać się panelami promiennikowymi. Żresztą po dwóch zimach się okaże czy jest ok. Zawsze można odkręcić deski elewacyjne i obłożyć styropianem. Problemu brak. Na razie trzeba wykończyć to co się zaczęło i podpisac umowę z wykonawcą domu Edytowane 20 Października 2014 przez metalzkudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.10.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Nydara można przepytać jak mu się w szkielecie z ekofibrem mieszka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metalzkudowy 21.10.2014 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 a co sądzicie o tym stwierdzeniu:"Nie szkoda Panu kasy na dom nieizolowany? Dom 15kWh/m2 jest tańszy w budowie i bardziej komfortowy. Może być murowany.Przecież za kilka lat ( 2020 ) wchodzi standard zeroenergetyczny i co - wtedy drogie przeróbki? Nie lepiej dziś wydać mniej?60kWh/m2 to jakiś masochizm? Jest tu grupa masochistów co robią w domach instalacje nawet za 15 000 zł tylko po to, by grzać węglem i płacić nawet 10 zł dziennie! za dom 120m2" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.10.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 to guru pan Tomasz Brzęczykowski napisał .. jest w tym ciut prawdy, ale jego sposób z 200 W na m2 kali grzejnych to Instalacja z kotłem węglowym, plus komin/kominy to nie jest za darmo. Nie wchodzi standard zeroenenergetyczny, tylko z EP na ogrzewanie trzeba się zmieścić w 70 kWh/m2 ... przy kolektorach to nie problem... czy biomasie, w tedy jedynym kagańcem jest wartość współczynnika przenikania ciepła przegród i okien .. przegrody mniej jak 0,2 W/m2K a okna 0,9 W/m2K. Zeroenergetyczny to inna bajka i inny rozdział .. zużycie energii na grzanie chłodzenie to 3-4 kWh/m2 .. pasywny 15 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metalzkudowy 21.10.2014 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 (edytowane) a kto powiedział, że chcę montować grzejniki, kocioł na paliwa stałe itd? W domu bedzie kominek z nadmuchem bo tak chcemy z żoną, a że domek mały to kominek powinien fajnie rozprowadzić ciepło po pomieszczeniach. Dodatkowo do ogrzewania panele promiennikowe z termostatem w każdym pokoju i tyle. Woda z pojemnościowego elektrycznego Aristona z programatorem tygodniowym. Powinno być zacnie. Koszt paneli + kominek dobrej klasy z szamotem i obudową powinny mnie wynieść max 20tys zł. Dobry kocioł to koszt z 10tys zł a gdzie grzejniki i instalacja, nie mówiąc o dodatkowym pomieszczeniu, którego budowa też kosztuje? Dziękuję za zamawianie i kupowanie węgla, pelletu ekogówna i innych badziew. Jakoś ogrzewanie na zasadzie konwekcji za mną nie przemawia. Grzanie promiennikami może drożej wyjdzie ale to będzie kompletnie bezobsługowe. Będę chciał zaoszczędzić to będę palił w kominku. Jeśli nie to promienniki i heja tak to sobie zaplanowałem. A rozmawiałem z wieloma osobami, które ogrzewają dom tylko promiennikami (murowane i szkieletowe) i za mną przemawia bezobsługowość i taniość instalacji. Edytowane 21 Października 2014 przez metalzkudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.10.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 (edytowane) Aristona można wybrać z pompą ciepła do CWU i mieć jako klimę.Dobrze uknujesz to kominek koło 5-6 kW starczy i na grzanie i na ciepłą wodę do łapek.Bez całej reszty, kominek oczywiście wypada mu dać powietrze osobną rurą. Wypadało by robić jeszcze wentylację mechaniczną, nie przeszkadza że jest kominek, ba jeszcze mający swoje powietrze. Nadciśnienie nawet dobre, nie będzie dym wlatywał do pomieszczenia. Akurat nawiew idzie na pokoje, wywiew jest z łazienki i kuchni. Można też poknuć z zasobnikami dwoma po 150 L każdy ... i z kominka grzać, a w lecie i czasem w zimie kolektorem słonecznym się posiłkować. Edytowane 21 Października 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metalzkudowy 21.10.2014 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 tylko ja nie chcę komina z płaszczem wodnym... Bo jak wkładem kominkowym z nadmuchem ogrzać wodę? Jest jakiś sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 21.10.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Z nawiewem będziesz miał tak sobie, mogą być miejsca niedogrzane, woda z kominka jest dużo prostsza do rozprowadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metalzkudowy 21.10.2014 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 (edytowane) Z nawiewem będziesz miał tak sobie, mogą być miejsca niedogrzane, woda z kominka jest dużo prostsza do rozprowadzenia. miejsca niedogrzane może i będą i z tym się liczę., ale do dogrzania będą służyły promienniki przecież. I tak najwięcej czasu spędza się w salonie i kuchni i z żoną w łóżku póki się jest pięknym i młodym Możliwe że DGP będzie mechaniczne. Tylko musiałbym się zorientować co i jak z rozprowadzeniem. Choć projektant mówił mi że grawitacyjnie ciepło się dobrze rozprowadzi w takim małym domku i nie ma sensu pakowania DGP mechanicznego. Nie wiem na ile w tym prawdy... taki ma być mój domek: Edytowane 21 Października 2014 przez metalzkudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 21.10.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Wszystko zależy od układu pomieszczeń i stopnia zagracenia. Jeśli ktoś ma skłonność do wypełniania mieszkania sprzętami, "żeby było przytulne", to będzie miał problem z odpowiednią cyrkulacją powietrza. Ratuje Cię to, że masz mieć dom szkieletowy, a nie murowany, inaczej miałbyś w kilku miejscach grzyb na 100%, póki przez te dwa lata nie wyschnie wszystko. Chociaż, z drugiej strony, jak ktoś stawia ścianki na cienko, na klej, tynki też ma cienkie, a bardzo pilnował, żeby materiały były suche, może uniknąłby problemów? Na promienniki do ogrzewania ścian nie masz co liczyć, bo ścian nie nagrzeją, tylko w środku ludzi i przedmioty. Z tymi promiennikami, to do mnie nie przemawia, kosztuje to z 3 razy drożej, niż paliwo stałe, cena urządzeń też jest wydumana, jakby to była jakaś wielka technologia, ale za modę się płaci. :-\ Planujesz solidną instalację elektryczną? To bierze prądu. Więc tym bardziej warto się przyjrzeć czy dom jest dobrze zaizolowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metalzkudowy 21.10.2014 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 (edytowane) 3 razy drożej? Rozmawiałem z pewnym małżeństwem spod Wrocławia którzy mają dom parterowy murowany a jedynym ociepleniem to jest 10cm styropianu na elewacji. Ogrzewają promiennikami i wszystko mają na prąd. CWU na prąd, kominek na prąd. Dom o powierzchni 100m2. Roczny rachunek za prąd całościowy wraz z ogrzewaniem wychodzi im (przedstawili mi kilka rachunków z rózne okresy) od 3000-3500zł za cały rok. Patrząc że mój teść do ogrzania domu kupuje 6 ton miału i w chałupie jest zimno jak cholera to ja dziękuję za takie grzanie paliwami stałymi. Co chila mu sie coś pieprzy w piecu bo z podajnikiem. Także wolę płacić drożej a zdecydowanie najbardziej wygodnie! I to za mną przemawia. Gdzie na stare lata będę łaził z wiadrami z opałem... Ściany zewnętrzne ocieplę wełną 18+5 lub 15cm +10cm o lambdzie maksimum 0,035. Tylko nie wiem czy lepsza w rolce czy taka twarda w "kostkach". Dach 25 + 10 też maksimum 0,035. Podłoga EPS100-038 12cm + 5cm. Nie będzie najgorzej tak sądzę. Jedynie ściana fundamentowa ocieplona mizernym styro 4cm... Edytowane 21 Października 2014 przez metalzkudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 22.10.2014 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Teść pewno ma dom w innej technologii, niezaizolowany dostatecznie, z innymi oknami i mostkami, z oknami ze złej strony, może ma kiepski piec? Nie wierzę w czary. Energia elektryczna jest skuteczna, to prawda, ze zwykłej żarówki mamy 80% promieniowania podczerwonego, a 80% to skuteczność dobrego pieca CO. Przykład.Dobry piec ze sprawnością 80% spalając 15 kg dobrego węgla wyprodukuje w ciągu doby 93 kWh energii. Kosztuje to około 12 złotych licząc po 800 zł za tonę węgla. Ta sama energia kupiona z zakładu energetycznego po 60 groszy kosztuje 56 złotych. Nawet gdybyśmy wzięli węgiel o mniejszej kaloryczności za tę samą cenę to mamy 17 złotych, zamiast 56. Jednym słowem, ta energia u teścia musi gdzieś uciekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metalzkudowy 22.10.2014 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Teść pewno ma dom w innej technologii, niezaizolowany dostatecznie, z innymi oknami i mostkami, z oknami ze złej strony, może ma kiepski piec? Nie wierzę w czary. Energia elektryczna jest skuteczna, to prawda, ze zwykłej żarówki mamy 80% promieniowania podczerwonego, a 80% to skuteczność dobrego pieca CO. Przykład. Dobry piec ze sprawnością 80% spalając 15 kg dobrego węgla wyprodukuje w ciągu doby 93 kWh energii. Kosztuje to około 12 złotych licząc po 800 zł za tonę węgla. Ta sama energia kupiona z zakładu energetycznego po 60 groszy kosztuje 56 złotych. Nawet gdybyśmy wzięli węgiel o mniejszej kaloryczności za tę samą cenę to mamy 17 złotych, zamiast 56. Jednym słowem, ta energia u teścia musi gdzieś uciekać. Dom teścia... to dom zbudowany przez niego za komuny kiedy nic nie było i dom budowało się z czego było... porównując dom teścia do mojego: murowany - szkieletowy ściana fundamentowa nieocieplona - ocieplona 4cm styropianu posadzka nieocieplona - u mnie 15cm styropianu Ściany nieocieplone, ściana północna 5cm styropianu - u mnie wszystkie ściany ocieplone 20-25cm wełny lambda 0,035 dach nieocieplony - u mnie dach 30-35cm wełny 0,035 Okna stare plastiki dwuszybowe - u mnie okna trójszybowe energooszczędne Stropy nieocieplone a u mnie 5cm wełny Ogrzewanie piec z podajnikiem głównie miał a u mnie będzie kominek + promienniki I co tu więcej porównywać? Większość domów w Polsce są takie jak ma mój teść. Myślę, że aż tak najgorzej z kosztami utrzymania domu nie będzie zważywszy na to, że głównie chodzi o wygodę. Kominek może i nie jest wygodny, ale kominek musi być w domku! Czyj dom będzie tańszy w utrzymaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts