Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie starego stropu drewnianego

tomaszzakopane

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

2014-10-25 14.18.56.jpg

Czy tak będzie dobrze ?

Nie napisałem jeszcze iż mam 2 dokładnie takie same pomieszczenia

W jednym z nich nazwijmy go pomieszczeniem A niestety nie mam dostępu od piwnicy bo w ogóle nie ma dojścia mur dookoła a nad drugim czyli B jest dostęp i własnie tam robię ocieplenie

Pomysł na ocieplenie i paroizolacje wziął się stad iż własnie w tym pomieszczeniu B jest większa wilgoć rano na oknach przy dosyć niskich temperaturach jest sporo więcej pary i wody na parapecie niżeli w pomieszczeniu A

Wiedząc że j w piwnicy jest dosyć wilgotno wydedukowałem iż wilgoć przenika przez podłogę i stąd jest jej więcej niżeli w pokoju A

Ogólnie podłoga zawsze była sporo zimniejsza w pokoju B

co gorsza jest to pokój dzieci i martwi mnie podwyższona wilgotność bo razem z zimną podłogą powodują powstawanie pleśni na materiałach higroskopijnych takich jak np płyta pilśniowa pod łóżkiem

Wiem ze wilgoć skrapla się w najzimniejszych miejscach stąd decyzja o ociepleniu

Edytowane przez tomaszzakopane

[ATTACH=CONFIG]286209[/ATTACH]

Czy tak będzie dobrze ?

Nie napisałem jeszcze iż mam 2 dokładnie takie same pomieszczenia

W jednym z nich nazwijmy go pomieszczeniem A niestety nie mam dostępu od piwnicy bo w ogóle nie ma dojścia mur dookoła a nad drugim czyli B jest dostęp i własnie tam robię ocieplenie

Pomysł na ocieplenie i paroizolacje wziął się stad iż własnie w tym pomieszczeniu B jest większa wilgoć rano na oknach przy dosyć niskich temperaturach jest sporo więcej pary i wody na parapecie niżeli w pomieszczeniu A

Wiedząc że j w piwnicy jest dosyć wilgotno wydedukowałem iż wilgoć przenika przez podłogę i stąd jest jej więcej niżeli w pokoju A

Ogólnie podłoga zawsze była sporo zimniejsza w pokoju B

co gorsza jest to pokój dzieci i martwi mnie podwyższona wilgotność bo razem z zimną podłogą powodują powstawanie pleśni na materiałach higroskopijnych takich jak np płyta pilśniowa pod łóżkiem

Wiem ze wilgoć skrapla się w najzimniejszych miejscach stąd decyzja o ociepleniu

Proponuję zmianę relacji temperaturowych z możliwym zachowaniem relacji wilgotnościowych pomiędzy piwnicą i pomieszczeniem nad nią.

Zamknięcia wilgoci w piwnicy może być bardziej szkodliwe, niż jej przenikanie do pomieszczeń, które można przewietrzyć.

Moja propozycja jest taka:

1- zaimpregnować legary

2- zaimpregnować deski, które dasz pod legary.

3- przestrzeń między legarami wypełnić wełną do 3/4 ich wysokości.

4- podłogę wykonać z desek lużno ułożonych.

Żadnych płyt OSB o paroizolacjach nie wspomnę, a izolacja paro przepuszczalna - po co?

Zwróć uwagę, że nawet płyta pilśniowa pod łóżkiem, która nie jest zaporą dyfuzyjną powoduje blokowanie ruchu powietrza i zaczyna pleśnieć.

Dodatkowo w ścianach piwnicy wykonać otwory w celu zapewnienia wymiany powietrza w okresie letnim.

Tu najważniejsza jest wielkość otworów wentylacyjnych.

Małe otwory pozwolą na wprowadzenie większej ilości wilgoci niż ciepła stąd też w piwnicy może ona ulec skropleniu na chłodniejszych murach. W sumie do piwnicy będziesz wprowadzał dodatkowe ilości wilgoci.

Większe otwory poza wilgocią wprowadzą latem odpowiednią ilość ciepła, które ją ogrzeją i o kondensację będzie trudniej.

Zimą otwory należy zamknąć.

Drewno i materiały drewnopochodne należą do materiałów higroskopijnych i wcale nie musi być kondensacji wilgoci aby napiły się wilgoci do tego stopnia, że zaczną pleśnieć. Wystarczy wilgotność > 70%, brak światła, bezruch powietrza.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Parkiet

Jak już pisałem wyżej membrane chce dać jako wiatrołap

To tak jak założysz sam polar w zimie bez wind stopera ciepło wywiewa wiatr i jest zimno a jak założysz na polar ortalion to jest ok takie porównanie mi do głowy przyszło

Piszesz o otworach odpowiedniej wielkości jaka jest ta odpowiednia wielkość ?

To tak jak założysz sam polar w zimie bez wind stopera ciepło wywiewa wiatr i jest zimno a jak założysz na polar ortalion to jest ok takie porównanie mi do głowy przyszło

Wiatr pod podłogą, to może być latem, kiedy różnica temperatur, pod i nad podłogą, jest niewielka.

Zimą otwory zamykasz.

Otwory, najlepiej w przeciwległych ścianach wielkości 20x 20 cm.

Pozdrawiam.

Wiatr pod podłogą, to może być latem, kiedy różnica temperatur, pod i nad podłogą, jest niewielka.
?

a nie czasem odwrotnie ? kiedy jest duża różnica?

To ja już nic z tego nie rozumie w poprzednim rysunku zaznaczona była folia paroizolacyjna i powiedziałeś ze jest ok a teraz ze bez paroizolacji
nie zaszkodzi folia o tak, ale po przeryciu dokładnie problemu jej tam nie potrzeba.

porównanie idealne dokładnie tak to ma działać.

Do góry, jak Ci wyleje się coś na podłogę to analogicznie jak przy dachu nie wniknie w wełnę.

Tylko ze względu na ruch powietrza właśnie dobra jest ta membrana, inaczej nie potrzeba było nic.

Z tą wodą, to bardzo ostrożnie.

Po kilku "praniach podłogi", lejki czy mikro otworki zostaną pozamykane brudną wodą i z paro przepuszczalności folii "kicha".

Pozdrawiam.

W tym miejscu mogła by być również paroizolacyjna, ale nie jest wymagana po analizie.

Gazem jakim jest para wodna przeciska się nawet przez folię PE .. ona niema nieskończonego oporu, dopiero

materiał jak szkło np.

Niby proste tematy, a ciężko coś doradzić ponieważ jest kilka wariantów, może być folia paroizolacyjna na wełnie, ale może jej nie być.

Najważniejsze, udało się wyrugować bardzo niepoprawne rozwiązanie z paroizolacją od piwnicy.

W tym przypadku złe, ale co jeśli Kolega by chciał mieć saunę w piwnicy, w tedy jest poprawne.

Od góry wypada jeśli coś się wyleje na podłogę itp, a od dołu na wiatr.

Od dołu to znaczy od strony piwnicy pierwsza warstwa, aby nie wywiewało za mocno powietrza z izolacji.

I to jest mocniejszy argument za zostawieniem od piwnicy membrany, niedanie jej od parteru, chociaż można.

Detal stropu.jpg

to jest najcieplejsza wersja tego rozwiązania, ponieważ dając jednak folię paroizolacyjną

która mogła by nie być... ale raz podnosi szczelność całego układu, plus zastosowanie jej z

powłoką alu (folia alu zalaminowana folią PE ) świecącym ku deskom parteru ... zyskuje się

2,5cm izolacji ... czyli ta pustka nie jest bezczynna.

Edytowane przez מרכבה

Od góry wypada jeśli coś się wyleje na podłogę itp, a od dołu na wiatr.

Od dołu to znaczy od strony piwnicy pierwsza warstwa, aby nie wywiewało za mocno powietrza z izolacji.

I to jest mocniejszy argument za zostawieniem od piwnicy membrany, niedanie jej od parteru, chociaż można.

[ATTACH=CONFIG]286426[/ATTACH]

to jest najcieplejsza wersja tego rozwiązania, ponieważ dając jednak folię paroizolacyjną

która mogła by nie być... ale raz podnosi szczelność całego układu, plus zastosowanie jej z

powłoką alu (folia alu zalaminowana folią PE ) świecącym ku deskom parteru ... zyskuje się

2,5cm izolacji ... czyli ta pustka nie jest bezczynna.

Bardzo mądre rozwiązanie, słowa uznania. Pozdrawiam.

Panowie bardzo dziękuje za zainteresowanie i przekazana wiedzę.

Temat okazał się o wiele bardziej skomplikowany niż mogłem przypuszczać

Zakupiłem już paroizolacje ze sreberkiem i membranę tylko dalej nie wiem czy membranę napisami do góry czy na dół

Ja bym dal napisami na dół czy dobrze myślę? pzdr,