myszczu 19.10.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Planuję skonstruować wiatę w ogrodzie (taczka itp), w załączniku jest mój plan działania, proszę o weryfikację poprawności i ew. sugestie. Całość wsparta będzie na 12 filarach (krawędziak 14x14cm), miecze 14x7, krokwie 14,7 Miecze z filarami i płatew (boczne) skręcane szpilkami m12, płatew poprzeczna i krokiew skręczna szpilkami m12, płatew poprzeczna do wzdłużnej (bocznej) łączona na kątownik i wkręty 60x5,5 , chętnie zapoznam się z opiniami, z góry dziękuję za komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 19.10.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Z takimi wymiarami to chyba PNB musi być.Na zgłoszenie do 25 m^2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.10.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Planuję skonstruować wiatę w ogrodzie (taczka itp), w załączniku jest mój plan działania, proszę o weryfikację poprawności i ew. sugestie. Po wymiarach wiaty sądzę że używasz taczki wielkości małej ciężarówki. Tak dużą budowlę sugeruje wykonać zgodnie z prawem budowlanym. To co pokazujesz nie podchodzi pod zgłoszenie. Prawie 80m2 dachu to nie żarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszczu 19.10.2014 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 wszystko się zgadza. na działce mam betonowy fundament po wyburzonym budynku (głębokość 1,5m, szerokość 25cm, wysokość ponad poziom gruntu ok. 20cm, stan techniczny był opłakany, nie opłacało się remontować, całe szczęście wyburzenie poszło na zgłoszenie i "organ" nie wniósł sprzeciwu) ), jak już będę wiedział co postawić, w jakiej konfiguracji wystąpię o warunki z załączonym szkicem a później zrobię projekt i wystąpię o PNB, nie mam ochoty inwestować bez wiedzy na co mi pozwolą. Właśnie dlatego, że dach 80m2 to nie żarty wolę zasięgnąć rady specjalistów aby sugestie przekazać ew. projektantowi (projektanci jak wiemy są różni), co do PNB, jestem skrajnym formalistą i na każde działanie mam papier aby uniknąć "opłat" wyższych niż inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.10.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 No to skoro formalnie już mamy wyjaśnione to kwestie techniczne. Załozone przekroje "na oko" wydają sie logiczne. Zastnowłbym się nad stbilnością całości. Jeżeli ta wiata nie będzie posiadała przynajmniej częściowej obudowy z desek warto zapewnić sztywnośc konstrukcji np ściagiem stalowym lub krawedziakiem od płatwi do fundamentu. Takie X w jednym polu ścian podłużnych i poprzecznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszczu 19.10.2014 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Takie X w jednym polu ścian podłużnych i poprzecznym. czyli zamiast mieczy sugerujesz zastosować "dłuższe miecze" - od fundamentu po płatew na każdym narożniku? od razu powiem, że bez większego płaczu jestem w stanie zrezygnować z "komercyjnego" użycie tych przestrzeni, czy może po skosie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.10.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 czyli zamiast mieczy sugerujesz zastosować "dłuższe miecze" - od fundamentu po płatew na każdym narożniku? od razu powiem, że bez większego płaczu jestem w stanie zrezygnować z "komercyjnego" użycie tych przestrzeni, czy może po skosie wystarczy? Od fundamentu do płatwi w płaszczyźnie słupów czyli miejsca nie tracisz tylko przejście w tym polu będzie utrudnione. Przy tej wielkosci obiektu może byc to pole skrajne lub któreś wewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszczu 19.10.2014 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 ok, dziękuję za wskazówki, narysowałem miecze ale faktycznie sugerowane rozwiązanie rozłoży się na dużo większym obszarze, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszczu 19.10.2014 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 widzę,że jesteś "zorientowany" w sprawach, pozwól, że zadam jeszcze jedno pytanko, czy w takiej konstrukcji dachu jak narysowałem możliwe (i wystarczające) będzie zastosowanie belki 14x14 pod płatew poprzeczną o rozpiętości 535cm bez dodatkowych kolumn? czy to będzie już lekkim przegięciem (chciałbym pominąć kolumnę widoczną na środku w rzucie bocznym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.10.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Nie do końca rozumiem pytanie nie wiem która belka ma mieć 14x14. Odpowiem inaczej taki dach nie wymaga podpory w środku. Tylko tu trzeba znowu pamietac o stbilności konstrukcji ten słup środkowy zdecydowanie ją poprawiał. Nie słup to jakos inaczej trzeba to zapewnić. Co do przekroi szczegółowo dobierze Ci to konstruktor w projekcie, istotne jest rodzaj, pokrycia, strafa śniegowa, wiatrowa itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszczu 20.10.2014 05:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Nie do końca rozumiem pytanie nie wiem która belka ma mieć 14x14. belki oznaczyłem na załączonym rysunku, czy taka konstrukcja będzie wystarczająco sztywna? strefa wiatrowa - centralna polska, dach o spadku 20 stopni powinien wystarczyć na swobodne osuwanie się śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts