gapet 19.10.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Witam Was drogie Koleżanki i drodzy Koledzy,otóż od nowego roku mam zamiar przestawiać drewniany dom na moją działkę -dom już jest kupiony i czeka:) W międzyczasie szukam dachu. Wybór padł pierwotnie na dachówkę Braas betonową - wzór grecki, ale natknąłem się niedawno na dachówkę firmy NEXE. Jest to wyrób chorwacki i TIR przyjeżdża prosto z fabryki na plac budowy (załatwia to pośrednik). Jest to dachówka w stylu mnich-mniszka, ale w nowocześniejszym wydaniu, ponieważ jest na zakładki. Doszukałem się parametrów technicznych na stronie producenta Nexe i wrzuciłem to w translatora. No i mam pewną obawę...Otóż wg norm polskich parametry na zginanie powinny być następujące: Nośność na zginanie – nie powinna być mniejsza niż:– 600 N dla dachówek płaskich (karpiówek),– 900 N dla dachówek zakładkowych z równą powierzchnią licową,– 1 000 N dla dachówek mnich-mniszka,– 1 200 N dla pozostałych dachówek. A ta Nexe ma napisane w danych technicznych producenta:opterećenje pokrova (czyli: OBCIĄŻENIE): cca 0,47 kN/m2 Ewentualnie podaję linka do tych parametrów, bo może coś przeoczyłem:http://www.webgradnja.hr/images/specifikacije/1151/Katalog_MEDITERAN_2012.pdf Nie wiem jak to jest liczone, ale jak to rozumieć - czy ona nie mieści się w normie? Dodam tylko, że jej waga wynosi 3,6kg a na metr kwadratowy wychodzi jej 13,2 sztuki.Prosiłbym Was o radę czy to dobry produkt czy nie (oczywiście biorąc pod uwagę tylko ten parametr).Sam nie podołam temu zagadnieniu, a cena jest atrakcyjna.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts