cert1 19.10.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Witam wszystkich.Nasza dotychczasowa ekipa zajmująca się budową zrobiła wcześniej obrzutkę nie konsultując tego z nami.Chcemy zrobić i sufit podwieszany i tynki.Nasz nowy fachowiec od tynków powiedział, że najlepiej jest zacząć od sufitu podwieszanego,a później tynki, ponieważ podczas montażu można tynki pobrudzić.Wiem, że ma rację, jednak ze względu na obrzutkę, mam wątpliwości co do prostego mocowania profili przyściennych. Wiem, że usuwanie obrzutki nie jest zbyt proste.Czy znacie jakiś patent na tę nietypową sytuację?Googlowałem, ale nie udało mi się znaleźć nikogo w podobnej sytuacji.Dzięki z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 20.10.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Witam wszystkich. Nasza dotychczasowa ekipa zajmująca się budową zrobiła wcześniej obrzutkę nie konsultując tego z nami. Chcemy zrobić i sufit podwieszany i tynki. Nasz nowy fachowiec od tynków powiedział, że najlepiej jest zacząć od sufitu podwieszanego,a później tynki, ponieważ podczas montażu można tynki pobrudzić. Wiem, że ma rację, jednak ze względu na obrzutkę, mam wątpliwości co do prostego mocowania profili przyściennych. Wiem, że usuwanie obrzutki nie jest zbyt proste. Czy znacie jakiś patent na tę nietypową sytuację? Googlowałem, ale nie udało mi się znaleźć nikogo w podobnej sytuacji. Dzięki z góry za pomoc. "Nasz nowy fachowiec od tynków powiedział, że najlepiej jest zacząć od sufitu podwieszanego,a później tynki, ponieważ podczas montażu można tynki pobrudzić." Jak bym był mniej kulturalny to mógłbym powiedzieć: " weż tego fachowca pierd... mocno w czoło a pózniej obróć go twarzą do drzwi i kopnij w d..." Ale, że jestem kulturalnym człowiekiem (staram się to powiem tyle: najpierw mokre prace tj. w Twoim przypadku tynki, a póżniej sufity podwieszane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 22.10.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 ten fachowiec niespelna rozumu...polozysz plyty gk a potem mokre tynki i cala wilgoc pojdzie w sufit. a pozatym przeciez mozna sufit ubrudzic tynkujac...zasada taka ze pierw tynki i roboty mokre a dopiero pozniej gk.A tynki sie czysci a potem i tak maluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cert1 23.10.2014 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Dziękuje Wam za odpowiedzi - są pomocne. Wiem już, że wpierw tynki, później płyty g-k. Pojawił się jeszcze jeden wątek. Otóż szybkimi krokami zbliża się zima. Do zrobienia mamy jeszcze ocieplenie wełną stropu, pod którym będzie właśnie ten sufit podwieszany. Nad nim jest poddasze, które ma na chwilę obecną nieocieplony dach (na chwilę obecną tak to zostawimy do przyszłego roku). Na poddaszu nie ma i nie będzie przez kilka lat kaloryferów. Będą tylko schody na górę - to jakoś będziemy zabezpieczać na zimę Wiem, że pod wełną ma być folia paroizolacyjna. 1. Zastanawiam się, czy mogę zrobić wpierw wełnę i folię, by nie uciekało ciepło, a dopiero po tym tynki i sufit podwieszany? 2. Czy folia i wełna nie będą przeszkadzały wykonawcy w wykonaniu sufitu podwieszanego? 3. Folia paroizolacyjna ma być mocowana tak, jak w załączonym obrazku (sposób "A") mojego autorstwa [szary - belki stropowe co 4m; czarne - legary co 67 cm; pomarańcz - wełna; czerwone - folia paroizolacyjna)] Dziękuję piękne za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 25.10.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 wracasz do punktu wyjscia - robisz tynki - schna i paruja oddajac duuzo wody (zwlaszcza te gipsowe) i gdzie by ta woda odchodzila jak by strop był ocieplony wełną - odpowiedz sobie sam....na razie nei grzejesz to jakie cieplo ma uciekac?po tynkach welna a na koniec sufit podwieszany - taka jest kolej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cert1 26.10.2014 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 @brylekpl Dzięki za odzew.Ja już zaczynam grzać, ponieważ temperatura zaczyna spadać poniżej 5 stopni, które są wymagane do tynkowania.Nie odniosłeś się do folii. Jeśli cały strop zafoliuję, a nad nią będzie wełna między legarami, to nie powinna się zawilgocić, mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts