Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sufit podwieszany

Kasia242

Recommended Posts

witam

Zabieram sie za swój sufit i mam problem z koncepcją jak to zrobić.

Rozstaw między wiązarami jest 95 cm,między wiązary idzie wełna 15 cm,one będzie zasznurkowana,natomiast druga warstwa idzie ponizej i raczej powinna być ułożona w poprzek(prostopadle),do tej górnej...no i ta wełna będzie się trzymać na profilach...więc one powinny być zamontowane równolegle do wiązarów tak zeby podtrzymywały tę drugą warstwę wełny..Problem w tym ze maksymalny rozstaw profili nośnych to 50 cm..a ja mam wiązary na te 95 cm.

Macie jakiś pomysł..?:)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5ddc0e8d7e8b.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9a6ecd78ef05.jpg

pozdrawiam

na moja logike - zrobic prostopadle do twoich legarow w odpowiednim zageszczeniu (welne mozesz ukladac niezaleznie od ich kierunku, moze tylko deko wiecej pierniczenia sie z omijaniem wieszakow=wiecej wycinanki, ale masz latwy dostep wiec bez przesady), albo stelaz z profili na krzyz - zejdzie ich wtedy wiecej, tylko czy ma to sens?

Kolego profile prostopadle do wiązarów co 40cm.

Taka konstrukcja spokojnie wytrzyma ciężar wełny i płyt GK.

Ok dzięki za podpowiedz,a robić jedną warstwę czy krzyżowy?

A jeszcze pytanie dodatkowe...czy jest jakaś różnica w jakości pomiędzy całym rusztem,wieszkami,profilami z np castoramy czy LeroyM a jakimiś takimi niby lepszymi z hurtowni budowlanej? Nawet tu nie chodzi mi o cene tylko ze np. w casto ide kupuje..no jakoś to bardziej komfortowo wygląda,z gwarancją i zwrotem nigdy nie ma problemu,wygodniej mi sie rob takie zakupy tylko czy jakosć wyraznie gorsza? Osobiscie ogladając takie elementy nie zauważyłem jakiejś tragedii. Ot profil jak profil

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242