Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAki najlepszy piec kondensacyjny??

mcharcinski

Recommended Posts

Witajcie. Wiem, że temat był wałkowany wiele razy ale nie mogę nic znaleźć dla siebie. Szukam dobrego pieca kondensacyjnego który maksymalnie zmniejszy koszty ogrzewania. Oczywiście nie chce przepłacić więc szukam czegoś w rozsądnej cenie. Dom, bliźniak nowe budownictwo (jeszcze nie skończony), 221 m2, poroterm, styropian 15cm, bardzo ciepłe okna, drzwi i brama garażowa. Okna mają współczynnik przenikalności na poziomie 0,74. Przeszkleń nie za dużo ani nie za mało.

Co najlepszego wybrać i gdzie najlepiej kupić Warszawa i bliskie okolice.

Dzwoniłem do pewnej firmy z internetu i jedyne co usłyszałem to: dowiem się czegoś więcej bo na daną chwilę nie wiem co będzie najlepsze. No i czekam na telefon :/

Witajcie. Wiem, że temat był wałkowany wiele razy ale nie mogę nic znaleźć dla siebie. Szukam dobrego pieca kondensacyjnego który maksymalnie zmniejszy koszty ogrzewania. Oczywiście nie chce przepłacić więc szukam czegoś w rozsądnej cenie. Dom, bliźniak nowe budownictwo (jeszcze nie skończony), 221 m2, poroterm, styropian 15cm, bardzo ciepłe okna, drzwi i brama garażowa. Okna mają współczynnik przenikalności na poziomie 0,74. Przeszkleń nie za dużo ani nie za mało.

Co najlepszego wybrać i gdzie najlepiej kupić Warszawa i bliskie okolice.

Dzwoniłem do pewnej firmy z internetu i jedyne co usłyszałem to: dowiem się czegoś więcej bo na daną chwilę nie wiem co będzie najlepsze. No i czekam na telefon :/

Moje poszukiwania zakończyłem z sukcesem ponad 5 lat temu, więc do dziś mogło się pozmieniać, ale moje złote myśli z tamtego okresu :

- kocioł powinien być o możliwie małej mocy - oczywiście dopasowanej do zapotrzebowania domu na ciepło. Do takiej powierzchni wydaje się że 18-20 KW mocy to max. (im mniejsza moc maksymalna kotła z tym niższą mocą minimalną może on pracować bez tzw. taktowania - włącz / wyłącz - wpływa to korzystnie na samo zużycia gazu jak i trwałość samego urządzenia. A zimy u nas bywają srogie przez 2-3 tygodnie - reszta czasu to okolice zera stopni, gdzie zapotrzebowania domu na ciepło jest małe).

- do takiego domu, gdzie zapewne jest kilka łazienek, zdecydowanie kocioł jedno funkcyjny z zasobnikiem na ciepłą wodę użytkową.

- na zużycie gazu niebagatelny wpływ ma ustawienie kotła - instalator powinien ustawić skład mieszanki, moc itp.

- warto przemyśleć sens cyrkulacji w CWU - to wbrew pozorom ogromny pożeracz energii - jest zresztą na FM cały wątek o tym. Jeżeli już to warto odpalać jakimś zegarem jedynie w momentach użytkowania ciepłej wody (poranki i wieczory).

Odnośnie marek, ciężko coś doradzić. W tamtym czasie kiedy ja wybierałem wielu instalatorów chwaliło De Dietrich jako tzw. "Value for the money" Ja osobiście mam Vaillant; był nieco droższy, czy lepszy - nie wiem, Odpukać działa ok więc nie marudzę. Istotną sprawą przy wyborze marki jest dostęp na danym terenie do serwisu. Warto to sprawdzić.

Z tamtego czasu mogę polecić mojego dostawcę (W-wa Ursus / Piastów), ale to już PW.

Piec musi być 2 funkcyjny (ogrzewanie wody + kaloryfery i ogrzewanie podłogowe)

Junkers Cerapur Modul ZBS 14/100S-3MA polecam, użytkuję wcześniejszy model i jestem zadowolony, natomiast w obecnym czasie nie wyobrażam sobie, aby nie współpracował(w przyszłości) z instalacją solarną lub kominkiem.

Pozdrawiam

piec - jakas w miare znana marke z dluzsza gwarancja bez przesadnych doplat :)

wazniejszy od marki jest dobry serwis :) by jak cos padnie nie czekac tydzien na serwisanta i drugi tydzien na czesci ;)

a moc - dobrana do zapotrzebowania domu. czyli najlepiej jakis program chociaz do szacunkowego okreslenia ile potrzeba ciepelka. OZC czy podobne