Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocepleie na dachu płaskim ( czy można położyć styropian fasadowy)

nosek77

Recommended Posts

Witam.

Zastanawiam się nad położeniem zwykłego styropianu na dach płaski. Wiem że powinien być twardy na posadzki, ale jeśli nic tam nie planuje to czy nie wytrzyma zwykły? (może to głupi pomysł ale to na pewno mądrzejsi ludzi na forum wytłumaczą:)

Chciałbym zrobić izolację paroszczelną na to styropian ok 30 ze spadkiem do 18 cm na to wylewkę ok 5cm i 2 x papa.

I stąd moje pytanie czy pod wylewka koniecznie musi być styropian posadzkowy, co może stać się ze zwykłym?

Proszę o odwiedź fachowców. Pozdrawiam

Najważniejszy punkt programu to właśnie paroszczelność, pod izolacją.

O ile papa ma zatrzymać wodę .. o tyle paroizolacja ma zatrzymać gaz.

A gaz jak wiadomo nie od dziś, przeciśnie się każdą szczeliną ...

Pasuje pomyśleć o foli z dodatkiem aluminium tj aluminium w obustronnie foliowane. Chyba standard przy dobrej foli paroszczelnej.

Hydrofobowy 150 kPa...wylewkę od biedy jak już wypada zbroić włóknem rozproszonym.. inaczej placebo.

Wiem że powinien być twardy ale dlaczego? Rozumiem gdyby to był dach użytkowany ale tam nic nie będzie? Wylewkę chciałem dać aby uzyskać spadek wody.

A co to takiego włókno rozproszone?

I jeszcze jedno pytanko co daje aluminim (dodatek). Przepraszam za tyle pytań, ale wolę się upewnić i poznać trochę wiedzy ( tym bardziej że będę to wykonywał samemu)

Po prostu maretowiec siądzie, i nie będziesz miał zakładanych cm izolacji... jak już to podłogowy eps to takie minimum.

Włókno rozproszone to forma zbrojenia do betonu, beton w tedy zaczyna inaczej się zachowywać, z ciała kruchego robi się quasi sprężyste.

10cm wylewki w garażu mam.. na 10cm eps'a 150 kPa hydro i wylewka bez jakiegokolwiek pęknięcia.

Spadek to zrób z płyt sytropianowych, drut oporowy i do dzieła.

Dodatek aluminium zwiększa opór dyfuzyjny, po prostu. Zwłaszcza że to co się tam dostanie, tj do izolacji... to będzie zatkane przez wylewkę i jeszcze na to papa. Razem tworzy barierę bardzo mocno utrudniającą odparowanie nadmiaru.

I stąd trzeba nie wpuszczać tego wrednego gazu w izolację i możliwie maksymalnie obniżyć jego napływ... tak aby to co wniknie miało jak ulecieć.

Zwłaszcza że może dojść z drugiej strony zawilgocenie dachu , co jeszcze mocniej spowalnia dyfuzję ... i problem gotowy.

Też pomocne jest użycie farby we wnętrzu lateksówki zmywalnej .. np ..

też pomaga zablokować parę aby nie lazła w głąb i nie robiła kuku.

No jak chcesz robić samemu to warto zrobić dobrze, zwłaszcza że masz zapas kasy na lepsze materiały...