Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kable w słupku zalanym betonem

aleksks

Recommended Posts

Witam,

Miał ktoś doświadczenie w puszczeniu kabla w słupku zalanym betonem?

Chciałbym zainstalować domofon, elektrozaczep itp jednak nie chcę puszczać kabli na widoku, zdarzają się wybitne inteligencje które uwielbiają niszczyć cudzą własność :)

Słupek ma wymiary 3x3cm, wysokość 2.0m od ziemy.

Jakieś pomysły? Szukałem już w googlach ale nie znalazłem żadnych informacji jak wykonać taką operację.

Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość wykonania otworu w tym słupku i umieszczeniu w nim wideomofonu? Mam już jeden na oku który by bez problemu się zmieścił ale chciałbym wiedzieć jak wygląda to w praktyce ;)

Dzięki za wszystkie odpowiedzi ! :)

Ohoho, słupek już stoi 5 lat, jest od samego początku zalany a całe ogrodzenie jest założone..

Myślałem nad wierceniem od góry do samego dołu i zrobienie otworów na bokach a potem przeciągnięcie kabla na drucie, ale czy znajdę 2 metrowe wiertło? To jest chyba najlepsze pytanie ..

Po co po co, nie wiem po co :) Mnie wtedy nie było i z resztą nie interesowałem się zbytnio tym, zapewne chcieli uzyskać lepszą stabilność a w efekcie ten słupek chodzi jak ja po pół litra czystej :)

Hm.. Możesz mi pokazać o jaki profil konkretnie Ci chodzi? Ja nie chce mieć nic widocznego na słupku, ani od zewnętrznej ani od wewnętrznej strony bo tak czy owak zaraz będę miał po wszystkim, cud, że jeszcze te słupki stoją na swoim miejscu :D

Zakładając słupek na słupek będzie miał mało miejsca na kable.Da rade,ale chyba najlepsza opcja jak masz kasę(rożnie to bywa)uciąć słupek i przyspawać nowy.Szybko i bez problemów i cudów.

Żebyś mieszkał blisko to bym ci ten słupek zrobił.

Edytowane przez rafal194