kordian1000 20.10.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 (edytowane) Witam, jestem przed wyborem ogrzewania dla projektu UC28a link : http://projekty.muratordom.pl/projekt_budynek-uslugowy-z-czescia-mieszkalna-mozliwosc-adaptacji-m-in-na-warsztat-zaklad-produkcyjny-budynek-magazynowy-sklep-punkt-uslugowy,2771,0,0.htm?c=85&page=1&o=-net_area Powierzchnia netto: 504,5 m2Powierzchnia netto części usługowej: 355,8 m2Powierzchnia użytkowa: 457,0 m2Powierzchnia użytkowa części usługowej: 325,1 m2Powierzchnia użytkowa części mieszkalnej: 131,9 m2Powierzchnia zabudowy: 304,4 m2Kubatura: 2 125,7 m3 Pzyłącze do gazu jest 15 m Rozważam : Opcja 1 ) Gaz alternatywnie + ekogroszek jako głowne zrodło Opcja 2 ) Pompa ciepła + kominek z płaszczem wodnym Pomóżcie proszę.... Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez kordian1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 20.10.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Witam, jestem przed wyborem ogrzewania dla projektu UC28a Nie mam pojęcia co będzie bardziej opłacalne przy tak dużej powierzchni ?? Mam 35 lat - do 65 na pewno będę prowadził działalność Pomóżcie proszę.... Albo będziesz prowadził działalność albo obsługiwał dwie kotłownie, bo jak inaczej można nazwać ekogroszek i kominek z płaszczem wodnym w salonie. ERGO: obsługuj sam ogrzewanie aby zaoszczędzić kasę albo zajmij się swoją działalnością i zarób na bezobsługowy gaz albo PC. Zawsze jest wybór między dżumą a cholerą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordian1000 20.10.2014 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 (edytowane) dokładnie , jestem za opcją bezobsługową ... Zatem PC czy Gaz dla takiej powierzchni ?? Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez kordian1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 20.10.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Z bio-kominkiem będzie czyściej w salonie i na kominie oszczędzisz. Z opcji kominek ekogroszek to przy pierwszym więcej zabawy. Po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.10.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 dokładnie , jestem za opcją bezobsługową .... kominek będzie na pewno , Zatem PC czy Gaz dla takiej powierzchni ?? Odpowiedz na to pytanie nie jest wcale taka oczywista. Moze najlepiej na początek wykonac audyt energetyczny i wtedy mozna bedzie zdecydować co wybrać a przy okazji mozna wykorzystac te dane do projektu podłogowki i systemu ogrzewania w garazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 20.10.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Jak masz gaz, to nie ma co się zastanawiać. Przy takiej powierzchni idąc w PC szybko się przeprosisz z gazem.Do części usługowej możesz dodatkowo podłączyć klima konwektory, takie pompy ciepła powietrze-powietrze, czyli ogrzewanie nadmuchowe, z funkcją grzania i klimatyzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordian1000 20.10.2014 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Jak masz gaz, to nie ma co się zastanawiać. Przy takiej powierzchni idąc w PC szybko się przeprosisz z gazem. Do części usługowej możesz dodatkowo podłączyć klima konwektory, takie pompy ciepła powietrze-powietrze, czyli ogrzewanie nadmuchowe, z funkcją grzania i klimatyzacji. Jak pompa to tylko gruntówka , dlaczego uważasz że szybko przeprosze gazem ?? Z tego co czytałem to gaz się nie zwróci , a pompa za te 15 lat się zwróci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordian1000 20.10.2014 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 ok , słusznie - a kto wykonuje taki audyt ?? Obecnie czekam na wycenę PC , ale czytam sporo i jak wielu mam mętlik z głowie ... jakie argumenty są za PC , a jakie za gazem ?? może znacie kogoś kto ogrzewa takową powierzchnię ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.10.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 ok , słusznie - a kto wykonuje taki audyt ?? Obecnie czekam na wycenę PC , ale czytam sporo i jak wielu mam mętlik z głowie ... jakie argumenty są za PC , a jakie za gazem ?? może znacie kogoś kto ogrzewa takową powierzchnię ?? Wycena PC moze byc niewiarygodna chyba ze jest wykonana na podstawie obliczeń ozc. Budynek jest nietypowy i dosc duzy i w zasadzie wszelkie wyceny powinny byc wykonanie na podstawie tych obliczeń. Sądze ze co kolejna wycena to bedą podane w niej rózne moce pompy i jak tu obiektywnie porównać te oferty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 20.10.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 No ja ogrzewam całkiem sporo, jak dostałem wycenę na PC gruntówkę, to się przeprosiłem z ekogroszkiem, bo gazu u mnie nie ma i raczej za mojego życia nie będzie. Mój domek to 425m2 i kubatura deko ponad 1700m3. Gdybym miał widoki na gaz, byłby gaz, a jest jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordian1000 20.10.2014 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 No ja ogrzewam całkiem sporo, jak dostałem wycenę na PC gruntówkę, to się przeprosiłem z ekogroszkiem, bo gazu u mnie nie ma i raczej za mojego życia nie będzie. Mój domek to 425m2 i kubatura deko ponad 1700m3. Gdybym miał widoki na gaz, byłby gaz, a jest jak jest. Jakie masz zużycie ? p.s - z tym metrażem to przegiąłeś ale ładnie zrobiony - gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 20.10.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Jakie masz zużycie ? p.s - z tym metrażem to przegiąłeś ale ładnie zrobiony - gratulacje. Ostatnie 4 lata średnia wychodzi min 6 ton, max 7,5 tony ekogroszku (średnio 600 zł/tona) na CO i CWU rocznie (czyli pełne 12 miesięcy od stycznia do grudnia, a nie jak niektórzy podają swoje rachunki tylko w sezonie od listopada do marca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordian1000 20.10.2014 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 duzo obsługi ?? jaki masz kocioł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 20.10.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Jakie masz zużycie ? p.s - z tym metrażem to przegiąłeś ale ładnie zrobiony - gratulacje. To już tutaj było omawiane nie raz. Duży dom wykończony na wysokie "H" - nowoczesność na każdym kroku, wielki świat kuchenny blat,woda w ścianie, sranie w porcelanie a system ogrzewania XIX wiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 20.10.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Jak jest prawdziwa zima i jest zimno, czyli w dzień -10, w nocy -15, to raz w tygodniu w sobotę. Jak jest -20 to raz na 5 dni.Tak jak teraz. to raz, na 2-3 tygodnie, Od kwietnia do września raz na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordian1000 20.10.2014 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 na początku to może i bym podsypywał , ale za kilka lat moze mi się to znudzić ... a obliczał ktoś PC na taką powierzchnię ?? Jestem tu nowy na forum , może ktoś z Was jest w temacie i coś doradzi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 20.10.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Za chwilę lobby PC Ci doradzi, a tak na poważnie poczytaj co pisał asolt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordian1000 20.10.2014 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 no ok , wiem że kazdy chwali swoje , ale chciałbym poznać Wasze argumenty - dlaczego PC i wyliczenia ktore przekonają mnie do tego rozwiązania , albo gaz , ew ekogroszek .... argumenty Panowie ... argumenty .... trafilem na to forum , widzę po ile mają postów co niektórzy ... zapewne zjedli zeby na tych tematach ...moze ktoś konkretnie mi doradzi ? dlaczego taki system a nie inny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.10.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 co to za działalność będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 20.10.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 co to za działalność będzie? Olej wymieniał w cudzych autach będzie ...i sprzedawał za bezcen . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts