Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 500m2 - mieszkalno-warsztatowy - jakie ogrzewanie ?

kordian1000

Recommended Posts

Witam, jestem przed wyborem ogrzewania dla projektu UC28a

link : http://projekty.muratordom.pl/projekt_budynek-uslugowy-z-czescia-mieszkalna-mozliwosc-adaptacji-m-in-na-warsztat-zaklad-produkcyjny-budynek-magazynowy-sklep-punkt-uslugowy,2771,0,0.htm?c=85&page=1&o=-net_area

Powierzchnia netto: 504,5 m2

Powierzchnia netto części usługowej: 355,8 m2

Powierzchnia użytkowa: 457,0 m2

Powierzchnia użytkowa części usługowej: 325,1 m2

Powierzchnia użytkowa części mieszkalnej: 131,9 m2

Powierzchnia zabudowy: 304,4 m2

Kubatura: 2 125,7 m3

Pzyłącze do gazu jest 15 m

Rozważam :

Opcja 1 )

Gaz alternatywnie + ekogroszek jako głowne zrodło

Opcja 2 )

Pompa ciepła + kominek z płaszczem wodnym

Pomóżcie proszę....

Edytowane przez kordian1000

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, jestem przed wyborem ogrzewania dla projektu UC28a

Nie mam pojęcia co będzie bardziej opłacalne przy tak dużej powierzchni ??

Mam 35 lat - do 65 na pewno będę prowadził działalność

Pomóżcie proszę....

Albo będziesz prowadził działalność albo obsługiwał dwie kotłownie, bo jak inaczej można nazwać ekogroszek i kominek z płaszczem wodnym w salonie.

ERGO: obsługuj sam ogrzewanie aby zaoszczędzić kasę albo zajmij się swoją działalnością i zarób na bezobsługowy gaz albo PC.

Zawsze jest wybór między dżumą a cholerą.;)

dokładnie , jestem za opcją bezobsługową .... kominek będzie na pewno ,

Zatem PC czy Gaz dla takiej powierzchni ??

Odpowiedz na to pytanie nie jest wcale taka oczywista. Moze najlepiej na początek wykonac audyt energetyczny i wtedy mozna bedzie zdecydować co wybrać a przy okazji mozna wykorzystac te dane do projektu podłogowki i systemu ogrzewania w garazu.

Jak masz gaz, to nie ma co się zastanawiać. Przy takiej powierzchni idąc w PC szybko się przeprosisz z gazem.

Do części usługowej możesz dodatkowo podłączyć klima konwektory, takie pompy ciepła powietrze-powietrze, czyli ogrzewanie nadmuchowe, z funkcją grzania i klimatyzacji.

Jak pompa to tylko gruntówka , dlaczego uważasz że szybko przeprosze gazem ?? Z tego co czytałem to gaz się nie zwróci , a pompa za te 15 lat się zwróci ...

ok , słusznie - a kto wykonuje taki audyt ?? Obecnie czekam na wycenę PC , ale czytam sporo i jak wielu mam mętlik z głowie ... jakie argumenty są za PC , a jakie za gazem ?? może znacie kogoś kto ogrzewa takową powierzchnię ??

Wycena PC moze byc niewiarygodna chyba ze jest wykonana na podstawie obliczeń ozc. Budynek jest nietypowy i dosc duzy i w zasadzie wszelkie wyceny powinny byc wykonanie na podstawie tych obliczeń. Sądze ze co kolejna wycena to bedą podane w niej rózne moce pompy i jak tu obiektywnie porównać te oferty

No ja ogrzewam całkiem sporo, jak dostałem wycenę na PC gruntówkę, to się przeprosiłem z ekogroszkiem, bo gazu u mnie nie ma i raczej za mojego życia nie będzie. Mój domek to 425m2 i kubatura deko ponad 1700m3. Gdybym miał widoki na gaz, byłby gaz, a jest jak jest.

Jakie masz zużycie ? p.s - z tym metrażem to przegiąłeś :) ale ładnie zrobiony - gratulacje.

Jakie masz zużycie ? p.s - z tym metrażem to przegiąłeś :) ale ładnie zrobiony - gratulacje.

Ostatnie 4 lata średnia wychodzi min 6 ton, max 7,5 tony ekogroszku (średnio 600 zł/tona) na CO i CWU rocznie (czyli pełne 12 miesięcy od stycznia do grudnia, a nie jak niektórzy podają swoje rachunki tylko w sezonie od listopada do marca)

To już tutaj było omawiane nie raz.

Duży dom wykończony na wysokie "H" - nowoczesność na każdym kroku, wielki świat kuchenny blat,woda w ścianie, sranie w porcelanie

a system ogrzewania XIX wiek.:bash:

no ok , wiem że kazdy chwali swoje , ale chciałbym poznać Wasze argumenty - dlaczego PC i wyliczenia ktore przekonają mnie do tego rozwiązania , albo gaz , ew ekogroszek .... argumenty Panowie ... argumenty .... trafilem na to forum , widzę po ile mają postów co niektórzy ... zapewne zjedli zeby na tych tematach ...moze ktoś konkretnie mi doradzi ? dlaczego taki system a nie inny ?