Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 500m2 - mieszkalno-warsztatowy - jakie ogrzewanie ?

kordian1000

Recommended Posts

Byc moze będzie potrzebna korekta dotyczaca czesci warsztatowej (temp, wentylacja, otwieranie bramy, itp). Załozyłem warunki jak dla pomieszczen mieszkalnych.

To ja może wrzucę moje wyniki, bo budynek podobny, ten sam audytor i podobne dylematy odnośnie zastosowania PC jak u kolegi Kordiana.

ozc1.jpg ozc2.jpg

Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to optymistycznie policzone straty na wentylację. Kolega będzie pewnie miał wentylatory wyciągowe we warsztacie i większą wymianę, więc raczej powinny te straty być większe niż w moim przykładzie.

Ciekawy byłbym porównania przez asolta obu budynków przez pryzmat obliczeń.

Pzdr.

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powierzchnia warsztatowa troche gmatwa w miare precyzyjne ustalenie mocy Pci. Przydalby sie projekt podlogowki i przeliczenia w poszczegolnych pomieszczeniach.

Projekt jest wynikiem skorygowanych obliczen a nie odwrotnie. To ozc trzeba skorygowac uwzgledniajac specyfikę warsztatu. Ekonomia jest tu troche inna, koszty ogrzewania to koszty uzyskania przychodu, opłacalnosc jest inna niz przypadku domu mieszkalnego, co nie zmienia faktu mimalizacji tych kosztów.

To ja może wrzucę moje wyniki, bo budynek podobny, ten sam audytor i podobne dylematy odnośnie zastosowania PC jak u kolegi Kordiana.

[ATTACH=CONFIG]301751[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]301752[/ATTACH]

Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to optymistycznie policzone straty na wentylację. Kolega będzie pewnie miał wentylatory wyciągowe we warsztacie i większą wymianę, więc raczej powinny te straty być większe niż w moim przykładzie.

Pzdr.

Czy chodzi o zwiekszenie strat ze względu na czeste otwieranie drzwi wejsciowych do poczekalni?, mysle ze to mozna zrównowazyc ograniczeniem temp w dni niepracujące i swieta, wtedy mozemy tam obnizyc temperaturę i wymianę. Byc moze to nie to samo ale pewne przyblizenia jest.

Pzdr.

a który to Twój budynek (projekt) ?

Czy chodzi o zwiekszenie strat ze względu na czeste otwieranie drzwi wejsciowych do poczekalni?, mysle ze to mozna zrównowazyc ograniczeniem temp w dni niepracujące i swieta, wtedy mozemy tam obnizyc temperaturę i wymianę. Byc moze to nie to samo ale pewne przyblizenia jest.

Oczywiście, ja tu niczego nie neguję. Staram się tylko zrozumieć różnice, jakie mamy w obliczeniach OZC i tyle.

Kordian, projekt jest indywidualny. W budynku są dwa mieszkania i gabinet stomatologiczny.

Jesli masz teraz pieniadze na zakup Pci to bedzie dla Ciebie najlepsze rozwiazanie. Gdy sie wprowadzisz napewno mniej wyniosa Cie rachunki za CO.

Jesli zastanawiasz sie czy przeznaczyc na Pci pieniadze zaszeregowane do innych wydatkow to kup piec. Patrzac co dzieje sie za nasza wschodnia granica- bardziej ryzykowne.

Czy ktoś może doradzić czy pompa czy gaz ?

Osobiście instalowałbym gaz i tanią pc-pw. Wykorzystanie takiego systemu dopasowałbym do potrzeb tj możliwości pc - pewnie dałaby radę sama pociągnąć w okresach przejściowych, przy większych mrozach sam gaz lub wspomagany pc. Taki system dobrze można dopasować do tańszej taryfy, gaz można odpalać w droższej. Do opłacalności takiego systemu trzeba policzyć stawkę z en el i gazu za kWh oraz jego sprawność. Wygoda to łatwe sterowanie systemu programatorem tygodniowym - wystarczy odpowiednio zaprogramować całość i - zapomnieć.

Nie bez znaczenia jest dywersyfikacja systemu opartego na 2 nośnikach energii.

Edytowane przez kbab

• 2 months później...

Obecnie mam dwie opcje :

Opcja 1 )

- Kocioł jednofunkcyjny kondensacyjny firmy Logamax plus GB 162 - 25 v3 , moc*grzewcza**c.o.*4,8-24,9kW;**c.w.u.*23,9kW + Sterownik*pokojowy*RC300 do tego Pompa ciepła Logatherm do cwu 2 I-S ( w tym materiały montaz uruchomienie regulacja ) = cena 27,5 tys.

Opcja 2)

- Pompa ciepła IVT HA C11 , wbudowany dwupłaszczowy wymiennik cwu dla pomp ciepła 185L (płaszcz cwu ze stali nierdzewnej) , Rozdzielacze dolnego źr. (3 obiegi) - regulatory przepływów dla każdej pętli - zapewniające optymalny przepływ i tym samym wydajność każdej pętli

wymiennika , instalacja*centrali,*rozruch*pompy* , oprzyrządowanie , materiały. Cena 45 tys

- Odwierty - 3 x 70 m - cena 17 tys

Łącznie = 62 tyś

W jednym i drugim przypadku , podłogówka Rehau - 369m2 - cena 42 tys. , w warsztacie nagrzewnice niskotemp.

I teraz nie wiem którą opcję wybrać ... moze ktoś pomoże mi podjąć decyzję ? Chodzi mi bardziej o argumenty dla takiej powierzchni i takiego budynku.

Edytowane przez kordian1000

Wybrałbym kocioł gazowy + pc pw nie tylko do cwu ale do wspomagania całego układu grzewczego (mogłaby być tania z "Jula") - zalety układu jw. Zauważ, że taka pc poradziłaby sobie z zapotrzebowaniem co najmniej 75% sezonu grzewczego, jak również max wykorzystanie taniej tar. Kilkakrotnie mówisz o "zwrocie" - zapomnij o tym, możesz jedynie liczyć na niski koszt inwestycyjny i niższe koszty eksploatacji systemu.

• 2 weeks później...

Pzdr.

Tak patrze na te wyniki i w sumie przy takiej powierzchni domu to chyba nie są złe. Ale zastanawia mnie jedno - dlaczego n50=4? Skoro domy pasywne musza mieć mniej niż 0,6 a da enegooszczędnych mniej niż 1,5, to dlaczego w nowym budynku n50=4? To w sumie pytanie do asolta. Ten parametr ma bardzo duży wpływ na wyliczenia...

Po przeprowadzonym u mnie teście szczelności, poprosiłem asolt-a o zweryfikowanie OZC.

Wynik poprawił się o 10%.

No właśnie ;)

A, jeszcze jedno, takie bardziej techniczne.

Chodzi o parametr Ag programie, czyli o łączne pole powierzchni ustawiane w danych podstawowych. Budynek ma ponad 500 m2, a to pole ma tylko 122 m2. A z tego co pamiętam, to przecież on nie jest 4 piętrowy, a wychodzi jeszcze więcej, niż 4 x to pole w porównaniu z całą powierzchnią? O co w tym chodzi?

Chodzi o parametr Ag programie, czyli o łączne pole powierzchni ustawiane w danych podstawowych. Budynek ma ponad 500 m2, a to pole ma tylko 122 m2. A z tego co pamiętam, to przecież on nie jest 4 piętrowy, a wychodzi jeszcze więcej, niż 4 x to pole w porównaniu z całą powierzchnią? O co w tym chodzi?

Jest nieogrzewana piwnica pod częścią mieszkalną, natomiast część usługowa stoi "na gruncie" i pewnie dlatego tak mam.

Tak patrze na te wyniki i w sumie przy takiej powierzchni domu to chyba nie są złe. Ale zastanawia mnie jedno - dlaczego n50=4? Skoro domy pasywne musza mieć mniej niż 0,6 a da enegooszczędnych mniej niż 1,5, to dlaczego w nowym budynku n50=4? To w sumie pytanie do asolta. Ten parametr ma bardzo duży wpływ na wyliczenia...

Dlaczego?, dlatego ze budynek nie ma badan szczelnosci, a norma klasyfikuje budynek jako szczelny przy n50=4.0. Budynek jest jeszcze nie wykonczony aczkolwiek instalacje są wykonane. Nie mozna jeszcze przeprowadzić próby szczelnosci a do obliczen jakąs wartosc trzeba przyjąc, nie tak całkiem dowolnie ale zgodnie z normą.

Co do n50 to ma on wpływ na wyniki ale nie tak duzy jak sie powszechnie sądzi. Przecietnie zmiana n50=4 do n50=0,6 (pasywne) to spadek o ok 8-10%.

Dlaczego?, dlatego ze budynek nie ma badan szczelnosci, a norma klasyfikuje budynek jako szczelny przy n50=4.0. Budynek jest jeszcze nie wykonczony aczkolwiek instalacje są wykonane. Nie mozna jeszcze przeprowadzić próby szczelnosci a do obliczen jakąs wartosc trzeba przyjąc, nie tak całkiem dowolnie ale zgodnie z normą.

Co do n50 to ma on wpływ na wyniki ale nie tak duzy jak sie powszechnie sądzi. Przecietnie zmiana n50=4 do n50=0,6 (pasywne) to spadek o ok 8-10%.

Wartość "4" może wynikać z sumy dwóch składników:

"1" - minimalna krotność wymian powietrza przez wentylację (grawitacyjną),

"3" - maksymalna nieszczelność budynku z wentylacją grawitacyjną.

Jak mamy budynek z wentylacja grawitacyjną i test n50 z BLOWER DOOR w wersji A, to możemy sobie przeliczyć OZC.

Co jeśli mamy wentylację mechaniczną i n50 z testu BLOWER DOOR A lub B ?

Jaką wartość przyjąć do obliczeń OZC? n50+1 ? Jak uwzględnia się sprawność centrali?

Pozdrawiam

GREGOR

Edytowane przez xmsg
n50 i wentylacja mechaniczna

• 10 months później...