fotohobby 06.12.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 W większości przypadków wystarcza oddylatowana wylewka na EPS100, pod duże, ciężkie wkłady i prostą akumulacje oddylatowana wylewka na XPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zetski 08.12.2014 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Może i tak, ale zostało już zrobione tak jak zostało zrobione. Rozwalał tego nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.12.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 W większości przypadków wystarcza oddylatowana wylewka na EPS100, pod duże, ciężkie wkłady i prostą akumulacje oddylatowana wylewka na XPS. Przecież on już wszystko wie.Dlaczego mącisz mu w głowie.Ma wszystko przygotowane pod monstrum przy okazjonalnym paleniu.Postawi tam wszystko ale niech wreszcie postawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zetski 08.12.2014 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Jestem przygotowany na różne możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maquis 09.12.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Potwierdzam, robiąc projekt żaden projektant nie bierze pod uwagę kominka, jego wagę oddziałującą na fundament, choć w przypadku kominków akumulacyjnych siły oddziaływające są duże. Często gęsto zapominają o doprowadzeniu powietrza z zewnątrz, a fundament pod kominek to ogólnie rzadko spotykana przypadłość. Aha, to pewnie dlatego ja się z tym nie spotkałem. Tylko czy ten fundament w takim razie trzeba robić czy nie trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 09.12.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 maquisNiezależnie od tego co tam będzie stało fundament być powinien. Nie wiedząc co u mnie będzie stało fundament zrobiłem a jak podjęta została decyzja o akumulacji "tymi ręcami" rozd....łem posadzkę w miejscu gdzie miał być posadowiony piecyk. Usunąłem styropian i zrobiłem zbrojoną wylewkę, grubości nie pamiętam. W miejscu gdzie stanął akumulator fundament już był, ponieważ wcześniej stał taki trochę bez sensu wkład kominkowy. Zetski chyba zaczynasz dobrze kombinować, powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 09.12.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 No i się znów zacznie.." styropian klasy..pod kominkiem wystarczy"...itd itp Akumulator w kominku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zetski 09.12.2014 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 No i się znów zacznie.." styropian klasy..pod kominkiem wystarczy"...itd itp Akumulator w kominku ?? Nic takiego nie napisałem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.12.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Nic takiego nie napisałem! Ale zaraz napiszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erykky 10.12.2014 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Nie jestem fachowcem od kominków, tylko inwestorem, który podobnie jak autor tego wątku próbował dokonać wyboru optymalnego wykonania kominka do okazjonalnego palenia (między innymi). Dlatego wtrącę moje trzy grosze. Jak przymierzałem się do budowy kominka 4 lata temu - przy bardzo podobnych założeniach jak autor wątku - to miałem kilka zastrzeżeń/obaw co do kominka z płaszczem wodnym. Między innymi o korozję rur i płaszcza wodnego powodowaną przez rzadko cyrkulującą wodę. Ponieważ przy okazjonalnych przepaleniach ruch wody w układzie jest niewielki. Co gorsza, korozja jest największa przy niewielkich przepływach i napowietrzonej wodzie. Gdy woda stale krąży w układzie to mimo napowietrzenia wody korozja postępuję w normalnym tempie. Gdy woda stoi w układzie, to pewnym czasie samoczynnie się odpowietrzy i proces korozji po okresie wzmożenia ulegnie znacznemu ograniczeniu. Natomiast rzadkie przepalanie powoduje, iż mamy najgorszą kombinację tych czynników - woda krąży powoli i okresowo napowietrza się w trakcie przepalania w kominku. Można oczywiście dodawać inhibitory korozji ale one też tylko spowalniają proces i trzeba pamiętać o okresowej wymianie medium. Też zacząłem się zastanawiać nad masą akumulacyjną do kominka. Jednak okazało się, koszt jej wykonania we właściwy sposób jest drastycznie wyższy od zwykłego kominka czy nawet kominka z płaszczem wodnym, Dlatego radzę by dokładnie skonsultować to z dobrymi firmami zduńskimi. Nie polegać na montażystach, bo oni najczęściej umieją tylko wkład założyć, a i to nie zawsze poprawnie. U mnie różnica (uśredniona) kosztów pomiędzy montażystą a zdunem była przeszło dwukrotna. I co ciekawe, o ile montażyści (a było ich kilku) mieli rozrzut w wycenach liczony w tysiącach złotych to w przypadku zdunów (tych było trzech) różnice były poniżej tysiąca złotych pomiędzy ich wycenami, oczywiście po sprowadzeniu do porównywalności. Skoro wychodzi Ci akumulacja korzystniej od płaszcza wodnego, to albo masz: - rewelacyjnie utalentowanego i taniego zduna, albo - zły projekt akumulacji, albo - "zduna" naciągacza albo - masz fart Dlatego zdecydowanie doradzam zweryfikowanie planów "piecowych" z 2-3 innymi firmami zduńskimi. Montażyści wkładów to (zbyt) często ledwo przyuczeni budowlańcy. Nie rozumiejący/znający całości procesów zachodzących w kominku (o czym pisał p. Badura) i dlatego trzeba uważnie weryfikować ich propozycje. Edytowane 10 Grudnia 2014 przez erykky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zetski 10.12.2014 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Hmmm....Po prawdzie to korzystałem z informacji uzyskanych w dwóch firmach, wydawali się kompetentni, ale ja nie jestem fachowcem. Z ich wyliczeń wynikało, iż kominek z PW będzie droższy od masy akumulacyjnej....Muszę w takim razie podrążyć jeszcze temat. Zgodnie z Twoją sugestią rozszerzę listę oferentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zetski 10.12.2014 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Ale zaraz napiszesz. Po kiego mam to pisać skoro mam to za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.12.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Porównując płaszcz wodny z piecokominkiem, musimy brać pod uwagę całość inwestycji. Z "kalafiorami", kotłownią i całym oprzyrządowaniem. W takiej sytuacji PW będzie droższy. Często mamy jednak sytuację, gdy inwestycja została już zrobiona, bo PW włączamy do istniejącej instalacji jako alternatywę dla gazu, śmieciucha czy PC. Wtedy zakup wkładu kominkowego, jego obudowy i podłączenie wychodzi zwykle taniej od piecokominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zetski 10.12.2014 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Nie, ten cały "osprzęt" już mam.Kwestia położeia kilku rurek i spięcia z istniejącą siecią CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 10.12.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Witam. Oj żebyś się nie zdziwił jednak ile taka "kwestia paru rurek" będzie często kosztować przy wykonaniu takiej instalacji ... Temat był wałkowany już niejednokrotnie na FM Pozdrawiam. Edytowane 10 Grudnia 2014 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zetski 10.12.2014 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Hydraulika to nie jest problem. Ten temat jest pod kontrolą.A przynajmniej tak sądzę. :0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erykky 11.12.2014 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Obawiam, się, iż jesteś przesadnym optymistą. Jest cienka, czerwona linia pomiędzy wiarą w siebie a zadufaniem. Edytowane 11 Grudnia 2014 przez erykky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.12.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Obawiam, się, iż jesteś przesadnym optymistą. Jest cienka, czerwona linia pomiędzy wiarą w siebie a zadufaniem. on i to zapewne wie ale z czym ty do niego przyszedłeś?Jaki masz ty w końcu pozyskiwacz energii cieplnej?Okazjonalne palenie???Nie postawienie KZPŁW tylko innego źródła w okazjonalnym paleniu mija się z celem,postawienie pieco kominka także to co jemu zaproponujesz to co ty masz..Trzeba wiedzieć co się chce robić z ciepłem nawet okazjonalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 11.12.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Okazjonalne palenie??? Nie trzeba długo szukać.... Przykładowo u mnie w okolicy sporo osób pali okazjonalnie. Palą wtedy gdy mają czym palić. No wtedy również z reguły palone jest w urządzenia niskiej jakości, które generują straty kominowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zetski 11.12.2014 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Obawiam, się, iż jesteś przesadnym optymistą. Jest cienka, czerwona linia pomiędzy wiarą w siebie a zadufaniem. Nie, nie jestem zadufanym w sobie dupkiem jak niektórzy tutaj sądzą. Wiem jednak, że nie będąc hydraulikiem sporo w tej dziedzinie umiem, a jakby wiedzy czy umiejętności brakowało to mam zaprzyjaźnionego hydraulika, który pomocy nie odmówi. Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Zetski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts