awieuro 21.01.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Co do tych kolorów na krawędziach to chyba nie ma tragedii, tam gdzie jest ukruszona w transporcie to wiadomo, że widać inny kolor. A tak wygląda u mnie Plano 11 antracyt glazura: [ATTACH=CONFIG]299850[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]299851[/ATTACH] Zobaczymy jak to będzie wyglądało po położeniu. Jak tylko ekipa skończy to wrzucę fotki. Trzeba było ten syf kazać sprzątnąć przed wrzuceniem dachówki na dach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 21.01.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Trzeba było ten syf kazać sprzątnąć przed wrzuceniem dachówki na dach... Niestety nie było mnie na miejscu jak to zrobili. A później stwierdziłem,że może to spłynie ze skroplinami. ;/ A te wióry to rzeczywiście taki wielki problem, czy tylko chodzi o estetykę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 21.01.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Niestety nie było mnie na miejscu jak to zrobili. A później stwierdziłem,że może to spłynie ze skroplinami. ;/ A te wióry to rzeczywiście taki wielki problem, czy tylko chodzi o estetykę? Stanley. Widzę, że na dachu położyłeś chyba papę tak? Czyli dach deskowany. Jaką papę użyłeś? Czy rozważałeś również membranę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 21.01.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Zależy czy skropliny lądują w rynnie czy na pasie podrynnowym. Te wióry na papie to jak przy sprzątaniu syf pod dywan zamieść. Ale to tylko moje zdanie. W jaki sposób poddasze jest wentylowane?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 22.01.2015 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Stanley. Widzę, że na dachu położyłeś chyba papę tak? Czyli dach deskowany. Jaką papę użyłeś? Czy rozważałeś również membranę? Tak mam pełne deskowanie i papę podkladową termozgrzewalną Mocny Werner zgrzewaną na zakładach, bez gwoździ na wierzchu. Co do membrany to na początku się nad nią zastanawiałem,bo miałem mieć monolit pod dachem. Ale w koncu zdecydowałem się na wiązary, i stwierdzłem, że w takiej sytuacji nie ma co ryzykować z membraną. Ogólnie miałem deski z szalunków, więc doszedł tylko koszt papy i robocizny. Za papą przemiawiało również to, że mam stosunkowo płaski dach 22 stopnie i dachówkę układamy szeregowo nie naprzemiennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 22.01.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Zależy czy skropliny lądują w rynnie czy na pasie podrynnowym. Te wióry na papie to jak przy sprzątaniu syf pod dywan zamieść. Ale to tylko moje zdanie. W jaki sposób poddasze jest wentylowane? Pozdrawiam Co zrobić niektórzy "fachowcy" nie zwracają na takie szczegóły uwagi. Mam nadzieję,że nie będzie to miało zbyt niegatywnych skutków i po czasie samo się oczyści. Skropliny u mnie chyba będa leciały na pas podrynnowy ale sam nie wiem, bo papa wystaje 4cm, więc może będą wpadać do rynny? Co do wentylacji to mam rozcięcie w kalenicy i wloty zrobionę pod dachówką nawiewnikami do gontów około 16szt. Poddasze jest nieużytkowe, więc mam nadzieję, że to wystarczy. A czemu o to pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 22.01.2015 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Co zrobić niektórzy "fachowcy" nie zwracają na takie szczegóły uwagi. Mam nadzieję,że nie będzie to miało zbyt niegatywnych skutków i po czasie samo się oczyści. Skropliny u mnie chyba będa leciały na pas podrynnowy ale sam nie wiem, bo papa wystaje 4cm, więc może będą wpadać do rynny? Co do wentylacji to mam rozcięcie w kalenicy i wloty zrobionę pod dachówką nawiewnikami do gontów około 16szt. Poddasze jest nieużytkowe, więc mam nadzieję, że to wystarczy. A czemu o to pytasz? Stanley. Czy stosowałeś dachówki wentylacyjne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 22.01.2015 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Stanley. Czy stosowałeś dachówki wentylacyjne?? Tak 8szt. + 1szt koło komina na przepuszczenie kabli antenowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 23.01.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Tak 8szt. + 1szt koło komina na przepuszczenie kabli antenowych. Słuchajcie, czy te dachówki wentylacyjne mają jakąś siatkę metalową od środka? Tak sobie myślę, że powinna być tam siatka aby zablokować wlatujące większe owady, które chciały by zamieszkać pod dachem.... Czy to w ogóle ma sens? czy i tak znajdą sobie inną drogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 23.01.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Nie zwróciłem uwagi ale wydaje mi sie, że nie mają. Jutro to sprawdzę. Aktualnie poszukuje angoby na zimno. Gdzie to można dostać na szybko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 24.01.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Co zrobić niektórzy "fachowcy" nie zwracają na takie szczegóły uwagi. Mam nadzieję,że nie będzie to miało zbyt niegatywnych skutków i po czasie samo się oczyści. Skropliny u mnie chyba będa leciały na pas podrynnowy ale sam nie wiem, bo papa wystaje 4cm, więc może będą wpadać do rynny? Co do wentylacji to mam rozcięcie w kalenicy i wloty zrobionę pod dachówką nawiewnikami do gontów około 16szt. Poddasze jest nieużytkowe, więc mam nadzieję, że to wystarczy. A czemu o to pytasz? Trociny spadając w przestrzeń okapu zatykają szczelinę pod rynną. Pytałem o wentylację bo kalenica skośna nieprzecięta. Ile kosztowała 1szt. Tej dachówki netto? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 24.01.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Skośna kalenica nie przecięta, bo tam idzie wiązar, więc chyba nie ma za bardzo po co ją rozcinać.Jedynie szczytowa będzie rozcięta, mam nadzieje, że to wystarczy. Płaciłem 4,89zł.Aha fotek za bardzo nie mam, bo jeszcze dach nie skończony, więc poczekamy do następnego weekendu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sircula 24.01.2015 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Witam To mój pierwszy post więc więc proszę o wyrozumiałość Jestem również zainteresowany zakupem płaskiej dachówki na dach ponad 300 metrów. Interesuje mnie również Plano 11. Byłem w kilku hurtowniach i nie wiem czy jestem daltonistą, ale mam wrażenie, że antracyt w tej dachówce ma troszkę brązowawą poświatę. Nie wiem czy też mieliście takie obserwacje. W 2 hurtowniach żeby sprawdzić czy tak jest w rzeczywistości nie naprowadzałem handlowca na temat i sam o tym powiedział. Mieliście podobne doświadczenie? Dla mnie akurat to nie wada;) Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 25.01.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Witam To mój pierwszy post więc więc proszę o wyrozumiałość Jestem również zainteresowany zakupem płaskiej dachówki na dach ponad 300 metrów. Interesuje mnie również Plano 11. Byłem w kilku hurtowniach i nie wiem czy jestem daltonistą, ale mam wrażenie, że antracyt w tej dachówce ma troszkę brązowawą poświatę. Nie wiem czy też mieliście takie obserwacje. W 2 hurtowniach żeby sprawdzić czy tak jest w rzeczywistości nie naprowadzałem handlowca na temat i sam o tym powiedział. Mieliście podobne doświadczenie? Dla mnie akurat to nie wada;) Pozdr Ma rzeczywiście taką poświatę. Ja tą dachówkę widziałem jak padało i była cała mokra. Właściwie wyglądała jak bardzo ciemna brązowa. Interesuję się mocno dachówką Plano 11. Jednak wiem, że czasem są niedomalowane na bokach. Jak napisałem o tym do dostawców, którzy złożyli mi ofertę na dachówki PLANO 11 wszyscy automatycznie zaproponowali np Braasa. Może dlatego, że akurat Braas ma teraz promocję ale generalnie pewnie dachówki rzeczywiście są niedomalowane na bokach. Ciekawe, czy to mocno widać jak są ułożone jedna obok drugiej. Trochę by to z boku mogło dziwnie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 25.01.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Ja nic takiego nie zauważyłem. Fakt, że dopiero cześć dachu ułożona i do tego był mokry. Ale wydaje mi się, że chyba trochę przesadzacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 25.01.2015 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Ja nic takiego nie zauważyłem. Fakt, że dopiero cześć dachu ułożona i do tego był mokry. Ale wydaje mi się, że chyba trochę przesadzacie. Stanley - bo ty masz antracytową glazurowaną pozostałe kolory są ANGOBOWANE i chodzi o to, że nie zawsze angoba jest powiedzmy to "ładnie" odnosząc się do wrażeń estetycznych albo kompletnie naniesiona szczególnie na bokach dachówki. Mimo wszystko to są dobre dachówki.... ciekawe czy do Polski wysyłają po prostu jakiś drugi sort segregowany po wypalaniu. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez MWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 25.01.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Możliwe. W takim razie bierzcie glazurowaną przynajmniej jest już sprawdzona. He he. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owenmich 25.01.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Możliwe. W takim razie bierzcie glazurowaną przynajmniej jest już sprawdzona. He he. A czy stosowałeś ten dodatkowy system mocowania STURMFIX ?? Jeśli tak do stosuje się go do każdej sztuki dachówki czy np. co którąś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owenmich 25.01.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Tak 8szt. + 1szt koło komina na przepuszczenie kabli antenowych. W których miejscach zastosowałes dachówki wentylacyjne?? tzn jaka zasadą sie kierowałeś?? Stosowałeś moze jeszcze jakies inne elementy z oferty Plano11, np kominki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiggy 25.01.2015 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Ma rzeczywiście taką poświatę. Ja tą dachówkę widziałem jak padało i była cała mokra. Właściwie wyglądała jak bardzo ciemna brązowa. Interesuję się mocno dachówką Plano 11. Jednak wiem, że czasem są niedomalowane na bokach. Jak napisałem o tym do dostawców, którzy złożyli mi ofertę na dachówki PLANO 11 wszyscy automatycznie zaproponowali np Braasa. Może dlatego, że akurat Braas ma teraz promocję ale generalnie pewnie dachówki rzeczywiście są niedomalowane na bokach. Ciekawe, czy to mocno widać jak są ułożone jedna obok drugiej. Trochę by to z boku mogło dziwnie wyglądać. Niestety widać te niedomalowania na dachu. Oglądałem dach pokryty łupkiem i patrząc z prawej strony widać było ceglaste paski na bokach dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts