ZygmuntRolicz 05.11.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Ze stacjonarnego może pójdzie mi lepiej z wyjasnieniami. Przy "obcinaniu" ścian malując agregatem należy wykonywać 15cm zakłady. Specyfika narożnika i ilość zakładów daje efekt "przelania" farby w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.11.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Przeczytałem ten temat i naszło mnie żeby nieco napisać więcej o "mitach farbianych". A o TU . Dział mity i fakty. Szczególnie polecam część o miksturach budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 08.11.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 No dobra, kupujac tanie farby kupujecie kiepską jakość. Co ze zmywalnoscią czy szorowalnoscią owej Śnieżki? 200zl za 10 litrów to dużo? Ja 9.1 L wiadro jestem w stanie wymalować 90m2 dwukrotnie. Tylko to wiadro kosztuje okolo 350zl. Ale mogę zmyć slady codziennego użytkowania. Cena to zbyt wąskie kryterium wyboru farby. Temat o farbie na pierwsze malowanie zdaje się... Skoro śnieżka daje radę to po co przepłacać??? P.S. Dulux też da się zmyć, a powiedz ile razy szorowałeś ściany, skoro już nie raz wydałeś 5 tysi na malowanie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 08.11.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Sporo. Raz żona drylowala wiśnie. Zeszło bez problemu. Mam teraz 3 letniego syna. Myślę że nie muszę mówić co portafi wyrzadzic na ścianach dwulatek i trzylatek. Zmieniliśmy kanapę. Nowa jest niższa od starej a po starej w okolicach wezgłowia po obrysie mebla pojawil się brudny cień. Zeszło bez problemu. Śnieżka i inny marketowy chłam dobry jest dla tych, którzy zbierają punkty lojalnościowe w Leroy czy w casto. Na pewno nie dla wymagającego klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 08.11.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Dlatego wspomniałem Ci o Duluxie. No ale dobra, Można wydać więcej i mieć lepsze samopoczucie, a to jest przecież najważniejsze. Prawda jest taka że każdą farbę po 3-4 latach trzeba pokryć nową powłoką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 09.11.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Malowalem kiedys duluxem. Farba strasznie smierdziała i trzeba było malować przy otwartym oknie. Ponadto przy dotknięciu ściany dłonią, tydzień po pomalowaniu, pozostał ślad ręki. Dziękuję za taka farbę. Wolę dopłacić pare groszy. 9.1 L pomaluję dwukrotnie 90- 100m2 bez smug i pasów. Ciekawe jakie zużycie wychodzi przy dulxie? Bo cala prawda wychodzi nie przy kasie tylko przy końcu roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.11.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Nie patrzcie na cenę farby - patrzcie ile kosztuje całość roboty. Kupić tanią farbę oznacza zwykle że pomalowanie 1m2 ściany wyjdzie dość drogo. Ja produkuje farbę na pierwsze malowanie i sprzedaję ją drożej od popularnej farby gruntującej o jakieś 15-20 zł. Wykonawcy którzy się na nią przesiedli nigdy nie podnoszą kwestii ceny . I to nie z jakiejś szczególnej miłości do mnie tylko dlatego że użycie mojej farby oznacza dla nich mniejsze koszty pomimo wyższej ceny za kubełek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 09.11.2014 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Couligulon, szoruj po PP do redakcji jak to kiedyś fighter napisał Wnioski nasuwają się same. Reklama, reklama, reklama, na któ©ą wciąż dajemy się nabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.11.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 No chyba muszę - na razie mam ogłoszenie ale płatny profil mnie czeka. Co od Adbustera - bardzo gościa lubię ale w tej konfrontacji porównał dwie inne farby - nie mogło wyjśc inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 09.11.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Z doświadczeń jakie mam to najrozsądniejsza cena za jakość to grunt śnieżki (fajnie wchłania i dobrze na niego farby kryją), a na wierzch to kto co lubi i jakie ma promocje i rabaty w danej chwili, tylko trzeba pamiętać o przerwach, no i dużo zależy od wilgotności budynku a nie jakości farby- grunt 2-4 tygodnie, druga warstwa na biało i przed wprowadzeniem ostateczne malowanie, a na te tańsze nie ma co się denerwować, że nie kryją, po paru-parunastu dniach jak wszystko wyschnie to wyjdzie kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.11.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 no i dużo zależy od wilgotności budynku a nie jakości farby- Jakość farby (pod tym określenie kryje się duzo cech farby ) ma kolosalne znacznie. Druga rzecz to jakość narzędzi. Trzecia rzecz to umiejetności i wiedza wykonawcy. Jeśli którejś z tych rzeczy zabraknie - efekt będzie marny. Wilgotność budynku jest ważniejsza od jakosci farby?? Że jak wytłumacz bo nie ogarniam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 09.11.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Artur 69 rzęzi jakiej farmazony. 2-4 tygodnie między warstwami? Jeszcze nie słyszałe₩* o producencie zalecającym takie odstępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.11.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 ZbigniewRolicz, Ty zalecałeś kiedys wymieszanie gruntu Caparola z farbą silikatową Caparola, aby otrzymac wydajny miks na pierwsze malowanie.Nadal polecasz ten sposób ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 09.11.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Zygmunt nie Zbigniew. To bylo w czasach kiedy farby gruntujace nie były tak powszechne jak teraz. Teraz kupuję farbę gruntujacą fluggera, maluję fluggerem i mam wszystko w ....systemie i w jednym sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 09.11.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 (edytowane) Artur 69 rzęzi jakiej farmazony. 2-4 tygodnie między warstwami? Jeszcze nie słyszałe₩* o producencie zalecającym takie odstępy Na desce napisane było....chyba dlatego powstał wątek bo ludziska nie-dowierzają w to co producenci na reklamówkach piszą. Ja przypominam, że często nawet średniej jakości farby wystarczą jak pod spodem jest ok, często na budowie niedosuszony budynek malowany jest raz za razem farbą i coś nie kryje, kupujemy lepszą-pokryje, ale ta średniej jakości by wystarczyła żeby wcześniejsze warstwy dobrze odparowały-były przygotowane. Też nie widziałem żeby na instrukcji napisane było o długiej przerwie, ale kiedyś miałem zlecenie -parę tysi m2 tynków z malowaniem, jak to w deweloperce czas i stawka najważniejsze, tynki niby wyschły, różnymi farbami próbowaliśmy je pomalować i tańszymi na 10 razy i drogimi na 2 i na wspak i opak jak to przed odbiorem, coś z tego wyszło, odbiór dewelopera był pozytywny, ale moje zadowolenie z jakości (bieli/krycia farby) marniutkie. Jakież moje zdziwienie było jak po 2-3 miesiącach od odbiorów częściowych uczestniczyłem w odbiorach końcowych -lokatorskich, całkiem inna biel, bez jakichkolwiek przebarwień, aż biło po oczach i czy tańszą czy droższą farbą prawie bez różnicy czas zrobił swoje. Dlatego teraz polecam dłuższe przerwy pomiędzy poszczególnymi warstwami i jakoś to dobrze wychodzi, nie zaszkodzi, chemia zwiąże, woda dobrze odparuje, bez nerwów na jakość farby. Często w rozmowach inwestorzy decydują się na samodzielne malowanie, presja czasu i brak umiejętności zwalane są na jakość farby, te droższe więcej wybaczają, a te ze średniej półki cenowej, trzeba już i umieć i w odpowiednich warunkach malować-wiadomo mniej drogiej wspomagającej chemii to i cena niższa. Edytowane 9 Listopada 2014 przez BCS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 09.11.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Tańsze czy droższe wychodzi po jakimś czasie. Nie w lecie kiedy słoneczko i ciepło, ale w zimie kiedy już mniej ciekawie. Są różne sposoby sprawienia by budynek z zewnątrz wyglądał świetnie, ale zastanawiam się czy jest to lata i najtańsza farba w komplecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 11.11.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Panowie czy grunt Caparol Putzgrunt 610 nadaje się do pomalowania/zagruntowania wewnątrz tynków cementowo wapiennych w garażu ? Zostało mi wiadro 25 kg białego gruntu:rolleyes: ( szarego też mi zostało ale szary garaż to już byłaby lekka przesada ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 11.11.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 nie znam tego gruntu najważniejsze to do czego jest, bo jak zostało z np. elewacji to on ma całkiem inne zadanie,z opisu producenta wynika że może być , co do białego i szarego - kto powiedział że grunt musi być biały, zmieszany biały z szarym to też kolor, ale najważniejsze -grunt to nie farba i łatwo się brudzi, trzeba go pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 11.11.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 maluj. Może sie okazać lepszy niż połowa farb z hipermarketu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 11.11.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Zgodnie z instrukcją obsługi - czyli na nośne powierzchnie mineralne - oznacza, że tak.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts