giman 21.10.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Mogę się mylić ale okapy kuchenne dzielą się na dwa rodzaje - głośne i bardzo głośne.Człowiek stanie, chce coś ugotować i nie słyszy własnych myśli. Tak się zastanawiałem czy można by to tak zaprojektować aby nad płytą kuchenną była tylko obudowa jakiegoś okapu a wyciąg byłby realizowany przez wentylator na wylocie z domu?Próbował ktoś coś takiego a może jest inny sposób na cichy wyciąg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 21.10.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Np. wentylatory dachowe Vilpe. Ja takowy zakupiłem i zamontowałem na dachu ale jeszcze nie podłączałem okapu. Niestety trzeba będzie w nim trochę kombinować, bo w okapach bezsilnikowych wielkiego wyboru to nie ma, więc pewnie jakiś zostanie rozebrany i usunę z niego silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 25.10.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Nie lepiej, zamiast wydawać kasę na okap, zaadaptować do tego szafkę kuchenną wiszącą nad kuchenką i zrobić od spodu szczelinę? W samej szafce można też umocować filtry. W ten sposób otrzyma się w zasadzie okap szczelinowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 25.10.2014 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Dzięki za pomysły. Myślę, że okap to nie taki zły pomysł ani duży wydatek.Jest spory wybór okapów podszafkowych w cenie 100-130zł i mamy mechanizm załączenia przez wysunięcie, dużą powierzchnię z filtrami a wentylator oddalony = tradycja + nowoczesność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 25.10.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Ale zwykły okap podszafkowy jest mizerny ze względu na konstrukcję. Nie bez powodu zaczęli robić okapy szczelinowe, a niektóre firmy poszły o krok dalej i nie robią nawet okapu, tylko właśnie samą szczelinę z wydajnym wentylem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 25.10.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 ...czy można by to tak zaprojektować aby nad płytą kuchenną była tylko obudowa jakiegoś okapu a wyciąg byłby realizowany przez wentylator na wylocie z domu? Wentylator wentylatorowi nierówny. Aby to chciało naprawdę działać, musiałbyś zastosować wentylator o dużym "uciągu". Zwykłe domowe wentylatory nie nadają się do tego celu z uwagi na duży opór i nieuniknione straty w kanale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.10.2014 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Ale o tym właśnie myślę, że na wylocie będzie jakiś potężny wentylator, jakaś "krowa kanałowa".A niechaj kosztuje swoje, za ciszę w kuchni mogę płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 26.10.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Kolega mój zamontował wentylator kanałowy w szafie, przez którą przechodziła rura od wyciągu. Twierdzi, że nieporównywalnie ciszej w stosunku do oryginalnego wentylatora.Co do pomysłu ze szczeliną "wyciągową" - opary kuchenne "pędzone" konwekcją raczej olewają takie szczeliny, więc nie będzie to - moim zdaniem -najskuteczniejsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.10.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 A niechaj kosztuje swoje, za ciszę w kuchni mogę płacić. Obyś tylko przez tę "kanałową krowę" sąsiadom życia nie uprzykrzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.10.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 taaa...włączamy sobie takiego potwora który zaczyna nam robić podciśnienie w chałupie więc wszystkimi nieszczelnościami zaczyna nam wiać, o "wiaterku" z kratek wentylacji grawitacyjnej to nawet nie wypada wspominać bo to standard ...może czas pomyśleć nad jakimś kontrolowanym zrównoważeniem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.10.2014 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Jak widać w mojej stopce "rozrysowywuję" swój dom z wyprzedzeniem, po to tu pytam bardziej doświadczonych, żeby wyszło idealnie dzięki za to. Nie chcę uprzykrzać życia sąsiadom, nie chcę robić podciśnienia, krzaczyć wentylacji, itp. szukam rozsądnego cichego rozwiązania do kuchni. A może jak się zdecyduję na WM to nie zawracać sobie głowy mocnym wyciągiem, w ogóle olać wyciąg zamontować pochłaniacz z filtrami a powietrze w kuchni "załatwi" mi WM - jak to ugryźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 27.10.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Kolega mój zamontował wentylator kanałowy w szafie, przez którą przechodziła rura od wyciągu. Twierdzi, że nieporównywalnie ciszej w stosunku do oryginalnego wentylatora. Co do pomysłu ze szczeliną "wyciągową" - opary kuchenne "pędzone" konwekcją raczej olewają takie szczeliny, więc nie będzie to - moim zdaniem -najskuteczniejsze rozwiązanie. Miałem okazję oglądać takie rozwiązanie u znajomego (u którego dyskutowałem o PCGW). Wentylator postawił w garderobie na poddaszu. Nad kuchenką wisiał klasyczny okap z "demobilu" (ze starego mieszkania) z wydłubanymi wnętrznościami. Było cichutko i przyjemnie w samej kuchni -- ssało że aż tylko i był tylko cichy szum zagłuszany nawet przez skwierczącą patelnię -- ale jak już pisałem, tradycyjny okap jest obarczony błędami konstrukcyjnymi (stożek rozszerzający się w dół i na tej powierzchni zamontowane filtry), stąd producenci uciekają w stronę okapów szczelinowych, które dzięki zwiększeniu prędkości na zwężeniu (szczeliny) są w stanie ściągać opary z większej odległości i nie powodują typowego dla okapów poziomych odbijania się oparów na filtrze. Ja dla przykładu cały wywiew z kuchni (WM) mam zamiar pociągnąć przez "okap", a właściwie to przez szczelinę nad kuchenką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 27.10.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 ... - jak to ugryźć? Może być nawet ta "krowa", ale trzeba jej dać dużo "jeść" Mówiąc inaczej trzeba na czas pracy okapu otwierać okno - wtedy "cofki" nie powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 03.11.2014 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Czy ktoś z posiadaczy WM mógłby rozwiać poniższe wątpliwości. Jak się zdecyduję na WM to czy mogę 'olać' wyciąg i zamontować tylko pochłaniacz a powietrze w kuchni "załatwi" mi WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 03.11.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Czy ktoś z posiadaczy WM mógłby rozwiać poniższe wątpliwości. Jak się zdecyduję na WM to czy mogę 'olać' wyciąg i zamontować tylko pochłaniacz a powietrze w kuchni "załatwi" mi WM? Dobry wyciąg w kuchni zapobiegnie rozprzestrzenianiu się wilgoci i zapachów na resztę pomieszczeń. Ja bym z niego nie rezygnował zwłaszcza jeśli masz otwarty salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 03.11.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Ale jeśli nawiew idzie z salonu a wywiew jest w kuchni, to raczej nie ma się za bardzo jak rozprzestrzenić. Z tego samego powodu ostatecznie zrezygnowałem z zamykania kuchni na rzecz przestrzeni otwartej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 20.12.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 (..)stąd producenci uciekają w stronę okapów szczelinowych, które dzięki zwiększeniu prędkości na zwężeniu (szczeliny) są w stanie ściągać opary z większej odległości i nie powodują typowego dla okapów poziomych odbijania się oparów na filtrze. Czy odkurzacz jest w stanie zebrać coś z większej odległości dzięki przyspieszeniu strumienia powietrza na szczelinie? Nie. Mam okap "szczelinowy" i największą wydajność osiąga po wbiciu trzeciego biegu i otwarciu klapy, przez co robi się z niego coś w rodzaju tradycyjnego okapu, tylko wisi o połowę niżej, niż tradycyjny okap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.12.2014 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Mam okap "szczelinowy" Jaki to jest okap, możesz wskazać producenta i model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 20.12.2014 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Witam mam WM i mam kuchnie otwartą na salon i WM nie jest wstanie zabrać zapachów z kuchni zeby sie nie rozeszły po całym domu, jak bedziesz robił WM zrób oddzielny kanal osobny do wyciągu z kuchni bo jak WM wciągnie zapachy jakies to przez rekuperator bedzie je rozprowadzał je po domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 22.12.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 (edytowane) Jaki to jest okap, możesz wskazać producenta i model? gorenje HO750 raczej już archiwalny model. taki jak ten, tylko w wersji wąskiej. Edytowane 24 Grudnia 2014 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts