Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściana z okrągłego kamienia

Recommended Posts

Zdjęcie małe i lekko niewyraźnie. W kwestii kamienia: masz dwie możliwości - kupujesz naturalny albo w miarę docięty albo kupujesz naturalny i go docinasz pod to co chcesz (zamiast docinania może być dopasowanie to tego co potrzeba) albo kupujesz imitację i przyklejasz (jedno i drugie). Róznica to koszty. Imitacje są zwykle sporo tańsze.

Kamienie się kupuje poszukaj w składach budowlanych lub sklepach ogrodniczych. Tylko uwaga cena potrafi przestraszyć.

Znam tego typu reazlizację ściany wykonaną z kamini rzecznych wydobytych z pobliskiego potoku. Ale z tego co wiem wydobycie kaminia z rzeki jest nielegalne.

Na allegro sprzedaja rózne typy kamieni również cięte, dobrze wycięte można skleic tak że nie poznasz czy to okleina czy cały kamień.

Dziękuję, jajmar :D zerknę zatem na ceny :D jak mnie przerażą, to na spacery z psem zacznę chyba zabierać plecak, buhahahahaha! do wiosny może uzbieram D :D

a czy mogę wiedzieć, czym najlepiej kleić taki kamień i czy mam rację sadząc, że płyta g-k go nie udźwignie i muszę zabudować kominek murkiem???? :rolleyes:

Kamienie można kleić na kupnych zaprawavch, jak i samemu je zrobić (żadna filozofia: piasek plus cement plus coś na zielone) i tyle.

Kamienie rzeczne jednak wydobywają w jakiś cudowny sposób, chyba, że jest to produkt uboczny robót w okolicach rzek (pogłębiane , czyszczenie etc)

Kamienie można kleić na kupnych zaprawavch, jak i samemu je zrobić (żadna filozofia: piasek plus cement plus coś na zielone) i tyle.

Kamienie rzeczne jednak wydobywają w jakiś cudowny sposób, chyba, że jest to produkt uboczny robót w okolicach rzek (pogłębiane , czyszczenie etc)

Nie rozumiem dlaczgo w cudowny sposób, ja miałem na mysli gorskie potoki nie te położone tuz obok mnie , tu faktycznie kamieni nie widać. A tam wystarczy przyczepka i pół godziny czasu.

W kwestii kominka: zależy jaka ściana, ale dla tzw. świętego spokoju można zrobić delikatny fundamencik pod kamienie, albo poszerzyć ścianę i tyle...

W kwestii wydobycia - niby fakt, tylko skąd te tony się potem biorą...

No a źródło kamieni - no cóż. Sprytni, oszczedni i przedsiębiorczy znajdą je bez problemu. Leniwi - kupią :D