Szymon Fudała 21.10.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Witam serdecznie.Kupiłem dom bez systemu wentylacji, w zasadzie jakaś wentylacja jest, bo okna PCV można rozszczelnić i posiadają wywietrznik u góry (nie znam profesjonalnego nazewnictwa).Tak czy siak w kuchni, łazienkach oraz suszarni chciałbym zamontować w dziurze w ścianie (dodatkowa wentylacja) zamaskowana kratką, wentylator z czujnikiem wilgotności oraz przepustnicą jednokierunkową, i tu rodzi się moje pytanie jak dobrać odpowiedni wentylator do typu pomieszczenia? Co wziąć pod uwagę? Poszukuję 4 wentylatorów do 4 pomieszczeń:- kuchnia z jadalnią;- łazienka;- WC;- suszarnia; Podejrzewam, że wszystko zależy od wielkości pomieszczenia, ale jak obliczyć wydajność wentylatorów?Pozdrawiam,Szymon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.10.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Witam serdecznie. Kupiłem dom bez systemu wentylacji, w zasadzie jakaś wentylacja jest, bo okna PCV można rozszczelnić i posiadają wywietrznik u góry (nie znam profesjonalnego nazewnictwa). Tak czy siak w kuchni, łazienkach oraz suszarni chciałbym zamontować w dziurze w ścianie (dodatkowa wentylacja) zamaskowana kratką, wentylator z czujnikiem wilgotności oraz przepustnicą jednokierunkową, i tu rodzi się moje pytanie jak dobrać odpowiedni wentylator do typu pomieszczenia? Co wziąć pod uwagę? Poszukuję 4 wentylatorów do 4 pomieszczeń: - kuchnia z jadalnią; - łazienka; - WC; - suszarnia; Podejrzewam, że wszystko zależy od wielkości pomieszczenia, ale jak obliczyć wydajność wentylatorów? Pozdrawiam, Szymon. Chce Pa wykończyć rodzinę? W kanałach pionowych w kuchni i łazienkach jest od groma pleśni. Gdy włączy Pan jeden wentylator, powietrze cofnie się pozostałymi, skażając powietrze zarodnikami owych pleśni. A najważniejsze pokoje nie będą dalej wentylowane. To już lepiej i taniej kupić jeden wentylator, rozdzielacz i "dmuchać" powietrze przy suficie do pokojów. Znajdzie sobie ono wyjście kuchnią i łazienkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon Fudała 21.10.2014 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Chce Pa wykończyć rodzinę? W kanałach pionowych w kuchni i łazienkach jest od groma pleśni. Gdy włączy Pan jeden wentylator, powietrze cofnie się pozostałymi, skażając powietrze zarodnikami owych pleśni. A najważniejsze pokoje nie będą dalej wentylowane. To już lepiej i taniej kupić jeden wentylator, rozdzielacz i "dmuchać" powietrze przy suficie do pokojów. Znajdzie sobie ono wyjście kuchnią i łazienkami. Nie zrozumieliśmy się. Nie ma czegoś takiego jak kanał pionowy. Wszystkie pomieszczenia mają dostęp do ściany zewnętrznej. Ja chcę tylko pozbyć się wilgotnego powietrza z ubikacji, kuchni i pralni, chcę do tego zastosować wentylatory, które umieszczę na zewnętrznych ścianach, które będą wywiewać mokre powietrze. Nie chcę, żeby dostawało się tą dziurą z powrotem zimne powietrze, dlatego chcę zastosować przepustnicę jednokierunkową. Powielam pytanie: jak dobrać odpowiedni wentylator do poszczególnych pomieszczeń? Pozdrawiam, Szymon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.10.2014 02:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 A gdzie Pan umieści wloty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deysi 30.10.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Moze zacznij czytac i staraj sie zrozumiec... pozatym nie interesuj sie moze... przeciez zajmujesz sie TYLKO domami izolowanymi. Ten pewnie takim nie jest. Czlowiek sie pyta o wentylatory... nie WM... chyba ze wentylatorami tez handlujesz i i znowu pajaca strugasz. Widzę,ze ten gość zaśmieca wszystkie fora. Nudzi mu się-zajrzałam tu bo jakie macie rozwiązania w łazience przy grawitacji czy macie doatkową koło prysznica czy wystarczy jedna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 02.11.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) Widzę,ze ten gość zaśmieca wszystkie fora. Nudzi mu się-zajrzałam tu bo jakie macie rozwiązania w łazience przy grawitacji czy macie doatkową koło prysznica czy wystarczy jedna Choć w innej sprawie niedawno "ściąłem" się z tym forumowiczem, to w tej wypowiedzi należy mu jednak przyznać rację. Wentylacja (w tym usuwanie wilgoci) nie polega tylko na wywiewaniu wilgotnego (zużytego) powietrza, ale także na jego dostarczeniu do mieszkania w miejsce usuwanego, bo inaczej powstanie podciśnienie lub wciąganie zimnego powietrza innymi istniejącymi otworami. Tak więc szanowni "specjaliści" od wentylacji - nie szukajcie tu akceptacji dla swoich "genialnych" pomysłów. Jeśli pytacie, to znaczy jednak, że nie wszystko jest dla was jasne. I to wy postarajcie się czytać ze zrozumieniem A co do skutków zainstalowania takiego "marketowego" zaworu zwrotnego, to proszę zajrzeć do tego wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231594-okap-przez-ścianę-zawór-zwrotny Edytowane 2 Listopada 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deysi 06.11.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Ja przynajmniej podpytuje bo nie udaję, że wiem i to nie ja udaję specjalistę od wentylacji. Także chyba ten post nie był do mnie:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.11.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Ja przynajmniej podpytuje bo nie udaję, że wiem i to nie ja udaję specjalistę od wentylacji. Także chyba ten post nie był do mnie:P W kanałach wywiewnych (kuchnia, łazienki ) są ogromne kolonie grzybów strzępkowych (pleśni) . Gdy mamy oddzielne kanały pionowe w kuchni i łazienkach, gdy jednym wiewamy powietrze mechanicznie np 200m3/h to pozostałymi kanałami powietrze wchodzi do domu. Stężenie zarodników grzybów strzępkowych przekracza wtedy nawet 15x normy uważane z skażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon Fudała 23.11.2014 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Dziękuję bardzo za pomoc, skorzystam z rad, na pewno nie skorzystam ponownie z tego forum, za dużo specjalistów chyba nie do końca słucha / czyta potrzeb z którą się tu zwróciłem. Przypomnę jeszcze raz, jak ktoś nie doczytał mojego pierwszego posta, a może nie wyraziłem się jasno: szukam wzoru, jak dobrać wentylator do danego rodzaju pomieszczenia obliczając jego wydajność. Dodam jeszcze, że wentylator ma za zadanie jedynie wywiać zużyte / mokre powietrze z danego rodzaju pomieszczenia. Każdy wentylator bezpośrednio wywiewa powietrze na zewnątrz, nie do systemu wentylacyjnego, dzięki czemu nie zabiję rodziny syfem, który jest w systemie wentylacyjnym. O wlot powietrza proszę się również nie martwić, wątpię, żeby mój dom był tak szczelny, żeby stworzyć w nim próżnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 23.11.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Dziękuję bardzo za pomoc, skorzystam z rad, na pewno nie skorzystam ponownie z tego forum, za dużo specjalistów... Z twojego wywodu niezbicie wynika, że szanujesz tylko tych, którzy przyklasną twoim "wspaniałym" pomysłom i zachęcą, aby dalej brnąć na manowce. Nie wiem jak innym, ale mnie sumienie na to nie pozwala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts