Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączeniu gazu z butli do kotła - nie odpala piec

sherif

Recommended Posts

Witam !

Mam taki problem, nie dociągnięto mi gazu na czas przeprowadzki, więc muszę ogrzewać z butli 33kg. Hydraulik podłączył mi 2 butle przez takie małe reduktorki 37mBara, następnie wężem gazowym 11mm o dł 15m do szafki gazowej a dalej instalacją 3/4" ok 15m do pieca.

Niestety pieca nie udało się serwisantowi odpalić :o Piec to termet 21kW

Piec odpala się a potem gaśnie wywalając błąd o braku gazu. Przy tym skacze strasznie ciśnienie z 50mBar (powinno być 37) na nawet ujemne wartości zaraz po odpaleniu, jak piec gaśnie to się normuje ciśnienie. Co kilka razy piec potrafi jednak odpalić bez błędu.

Jego wstępna diagnoza to zbyt mała średnica rurki doprowadzając gaz lub za mało wydajne reduktory.

Teraz:

- czy rzeczywiście rurka jest zbyt małej średnicy

- czy te małe reduktorki są zbyt słabe i trzeba je zmienić

- czy może długość instlacji ma tu znaczenie, choć pytałem o to czy to nie za duźo na butlę i dostałem odp, że jest ok.

Problem jeszcze w tym, że mój hydraulik wyjechał i zastępuje go inny i w sumie nikt nie potrafi powiedzieć jednoznacznie gdzie jest problem.

Hydraulik twierdzi, że odpalali piece na takim zestawie bez problemu.

Pomożecie, bo już sam nie wiem kogo męczyć

wez butle i podlacz krótkim wezem przy kotle

taki zwykły pomaranczowy waz?

to że dalej idzie 3/4 cala daje do myslenia

te 11mm to chociaż średnica wewnętrzna?

przypuszczam ze sa za duze spadki cisnienia

kocioł odpala na mocy minimalnej? bo jak na wiekszej to moze zredukowac

z tym braniem butli to nie takie proste, bo wszytsko jest pospinane, na zewn, poza kotlownia. Waz jest gazowy z napisami propan-butan 11mm.

Z odpalaniem nie wiem, bo robil to serwisant, wiec chyba wiec co robi.

nie wiem jak wygladają przepisy ale puszczać 15 metrów wężem to za sam pomysł więzienie

serwisanta wzywaj jak już nic nie będziesz przerabial

Tak wiem, rozmawialem nawet z projektantem nt. Gaz mam miec za kilka miesiecy, wiec nie chce robic metalowego "gazociagu". Gumowy waz dedykowany do lpg powinien wytrzymac nawet rok -dwa, wiec i kilka miesiecy wytrzyma. Za to butle wole miec na zewn, mimo dluzszego przewodu.

Te 15m przesadzilem, jest 8-10m

Niestety piec znów zaczął wywalać błąd gazu, wczoraj podłączyłem nową butlę dzisiaj po 24h znów błąd - to chyba raczej niemożliwe żeby piec zużył 33kg w 24h.

Pytanie czy podłączenie przez dwa reduktory a potem trójnik jest prawidłowe ?

Jak najlepiej z nich korzystać z dwóch na raz czy jedna potem druga ? Czy jak odkręcę dwa na raz to zwiększę wydajność x2 ?

czy te reduktory nie przepuszczają ciśnienia w drugą stronę ? Jak jest np jedna pusta butla a druga pełna ?

Czy możliwe żeby dostarczali niepełne butle

Sam już nie wiem gdzie szukać rozwiązania.

Piec ma 21kW, a maksymalna wydajność jednego reduktorka to 1,5kg/h. Czyli jakieś 18kWh ciepła z tego gazu. Tylko one pewnie dają 1,5kg/h w warunkach +20 stopni na zewnątrz. Musisz puszczać gaz przez obydwa reduktory jednocześnie i najlepiej od każdego reduktora daj oddzielny przewód gazowy i połącz je w jeden duży trójnik 3/4 dopiero przy przejściu na rurę 3/4. Żeby nie było zwężeń.

Witam

Jeśli to pierwsze odpalenie ogrzewania w Twoim domu, to zużycie 33l propanu na dobę nie jest problemem.

Po ustabilizowaniu się temperatury wewnątrz, zużycie spadnie.

Ile to będzie, to oczywiście zależy od wielu czynników.

Mogę rzucić rząd wielkości dla domu 200m2 ze współczesną izolacją termiczna - 10-15 l/dobę,

czyli butla 33l wystarczy na 2-3 dni.

Pozdrawiam

GREGOR

poszukaj w instrukcji serwisowej czy nie masz ograniczenia mocy na CO i CWU, jeśli kociol atmosferyczny to można elektrozawór gazowy "przykręcic"

Co to zmieni?

Dom wolniej się będzie nagrzewał, ale sumaryczne zużycie będzie to samo.

Problemem będzie tylko brak komfortu termicznego wewnątrz,

bo do zadanej temperatury dojdziemy w 2 tygodnie zamiast w tydzień.

Proponował bym raczej wspomóc się dodatkowym źródłem ciepła.

Kominek, koza, nagrzewnica elektryczna, klimatyzator z funkcją grzania.

Zużycie jest proporcjonalne do różnicy temperatur IN/OUT,

więc jeśli temperatura wewnątrz nie jest "krytyczna", to można ją zmniejszyć.

Pozdrawiam

GREGOR

kociol pewnie ma przewymiarowany, mniejsza moc=mniejszy pobór gazu i mniejszy spadek ciśnienia, na komforcie nie straci

Równanie "mniejsza moc=mniejszy pobór gazu" jest prawdziwe.

Twierdzenie "na komforcie nie straci" jest tylko Twoim pobożnym życzeniem. też bym tak chciał, ale fizyki nie zmienimy.

Duża moc kotła w tym wypadku to zaleta, szybko można ustabilizować budynek.

Pozdrawiam

GREGOR

kocioł nie odda więcej mocy niż są w stanie oddać grzejniki a nagrzanie wody w obiegu o ile może być dłuższe? kilkanaście minut? mniejsza moc dłuzsza praca= dłużej grzajniki cieple a niektorzy mają problem z tym że jak jest w domu ciepło a za oknem zimno to grzejniki są zimne

Optymalizację mocy kotła zapewnia jego automatyka.

Bierze ona pod uwagę temperatury:

- zasilania,

- powrotu (a w zasadzie ich różnicę, czyli zapotrzebowanie na energię),

- wewnętrzną,

- ew. zewnętrzną.

Automatyka dobiera tak moc kotła, aby zapewnić temperaturę zadaną maksymalnie szybko.

Ograniczanie mocy kotła spowoduje wydłużenie czasu dojścia do temperatury zadanej.

Moc grzejnika nie zależy tylko od jego temperatury, ale także od temperatury jego otoczenia.

Oprócz grzejników jest cała masa instalacji ukrytej w wylewkach, które mają znaczną pojemność cieplną.

Pozdrawiam

GREGOR

tylko że -20 mamy przez krótki czas, średnio w zimie potrzeba połowę mocy maksymalnej.

czy w pokoju jest 21 czy 23 to faktycznie wpłynie na moc grzejnika...

kocioł i temperatura ma być tak dobrane żeby kocioł chodził non stop na takiej mocy i z taka temperaturą jak potrzeba a nie że grzej jak głupi potem się wyłączy wszystko ostygnie i od nowa rozgrzewa, więc nie potrzeba mocy wiekszej niż wynika ona z zapotrzebowania budynku

to może 35kW? jeszcze szybciej sie rozgrzeje instalacja