sherif 21.10.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Witam ! Mam taki problem, nie dociągnięto mi gazu na czas przeprowadzki, więc muszę ogrzewać z butli 33kg. Hydraulik podłączył mi 2 butle przez takie małe reduktorki 37mBara, następnie wężem gazowym 11mm o dł 15m do szafki gazowej a dalej instalacją 3/4" ok 15m do pieca. Niestety pieca nie udało się serwisantowi odpalić Piec to termet 21kW Piec odpala się a potem gaśnie wywalając błąd o braku gazu. Przy tym skacze strasznie ciśnienie z 50mBar (powinno być 37) na nawet ujemne wartości zaraz po odpaleniu, jak piec gaśnie to się normuje ciśnienie. Co kilka razy piec potrafi jednak odpalić bez błędu. Jego wstępna diagnoza to zbyt mała średnica rurki doprowadzając gaz lub za mało wydajne reduktory. Teraz: - czy rzeczywiście rurka jest zbyt małej średnicy - czy te małe reduktorki są zbyt słabe i trzeba je zmienić - czy może długość instlacji ma tu znaczenie, choć pytałem o to czy to nie za duźo na butlę i dostałem odp, że jest ok. Problem jeszcze w tym, że mój hydraulik wyjechał i zastępuje go inny i w sumie nikt nie potrafi powiedzieć jednoznacznie gdzie jest problem. Hydraulik twierdzi, że odpalali piece na takim zestawie bez problemu. Pomożecie, bo już sam nie wiem kogo męczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.10.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 wez butle i podlacz krótkim wezem przy kotletaki zwykły pomaranczowy waz?to że dalej idzie 3/4 cala daje do mysleniate 11mm to chociaż średnica wewnętrzna?przypuszczam ze sa za duze spadki cisnieniakocioł odpala na mocy minimalnej? bo jak na wiekszej to moze zredukowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 21.10.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 W butlach masz propan czy propan-butan? Przezbroiłeś kocioł z gazu ziemnego na propan?Jaki masz reduktor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 21.10.2014 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 wez butle i podlacz krótkim wezem przy kotle taki zwykły pomaranczowy waz? to że dalej idzie 3/4 cala daje do myslenia te 11mm to chociaż średnica wewnętrzna? przypuszczam ze sa za duze spadki cisnienia kocioł odpala na mocy minimalnej? bo jak na wiekszej to moze zredukowac z tym braniem butli to nie takie proste, bo wszytsko jest pospinane, na zewn, poza kotlownia. Waz jest gazowy z napisami propan-butan 11mm. Z odpalaniem nie wiem, bo robil to serwisant, wiec chyba wiec co robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 21.10.2014 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 W butlach masz propan czy propan-butan? Przezbroiłeś kocioł z gazu ziemnego na propan? Jaki masz reduktor? Propan techniczny, o czym mowilem wczesniej serwisantowi. Mowil ze to kwestia ustawien w piecu w celu dostosowania do propanu. Reduktor 37mBar, db A300i max caps 1,5kg/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.10.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 to moze chociaz wepnij sie przed rura 3/4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 21.10.2014 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 to moze chociaz wepnij sie przed rura 3/4 w sumie mogę spróbować, problem tylko że za każdym razem muszę wołać serwisanta a jutro będzie hydraulik, więc mógłby coś przerobić tylko muszę mu powiedzieć co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 22.10.2014 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Rurka została zmieniona z 11mm na 3/4, piec odpalił bez problemu , zobaczymy co na to powie serwisant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 22.10.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 nie wiem jak wygladają przepisy ale puszczać 15 metrów wężem to za sam pomysł więzienieserwisanta wzywaj jak już nic nie będziesz przerabial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 22.10.2014 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 nie wiem jak wygladają przepisy ale puszczać 15 metrów wężem to za sam pomysł więzienie serwisanta wzywaj jak już nic nie będziesz przerabial Tak wiem, rozmawialem nawet z projektantem nt. Gaz mam miec za kilka miesiecy, wiec nie chce robic metalowego "gazociagu". Gumowy waz dedykowany do lpg powinien wytrzymac nawet rok -dwa, wiec i kilka miesiecy wytrzyma. Za to butle wole miec na zewn, mimo dluzszego przewodu. Te 15m przesadzilem, jest 8-10m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 29.10.2014 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Niestety piec znów zaczął wywalać błąd gazu, wczoraj podłączyłem nową butlę dzisiaj po 24h znów błąd - to chyba raczej niemożliwe żeby piec zużył 33kg w 24h.Pytanie czy podłączenie przez dwa reduktory a potem trójnik jest prawidłowe ?Jak najlepiej z nich korzystać z dwóch na raz czy jedna potem druga ? Czy jak odkręcę dwa na raz to zwiększę wydajność x2 ?czy te reduktory nie przepuszczają ciśnienia w drugą stronę ? Jak jest np jedna pusta butla a druga pełna ?Czy możliwe żeby dostarczali niepełne butle Sam już nie wiem gdzie szukać rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 30.10.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Piec ma 21kW, a maksymalna wydajność jednego reduktorka to 1,5kg/h. Czyli jakieś 18kWh ciepła z tego gazu. Tylko one pewnie dają 1,5kg/h w warunkach +20 stopni na zewnątrz. Musisz puszczać gaz przez obydwa reduktory jednocześnie i najlepiej od każdego reduktora daj oddzielny przewód gazowy i połącz je w jeden duży trójnik 3/4 dopiero przy przejściu na rurę 3/4. Żeby nie było zwężeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 30.10.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Witam Jeśli to pierwsze odpalenie ogrzewania w Twoim domu, to zużycie 33l propanu na dobę nie jest problemem.Po ustabilizowaniu się temperatury wewnątrz, zużycie spadnie.Ile to będzie, to oczywiście zależy od wielu czynników.Mogę rzucić rząd wielkości dla domu 200m2 ze współczesną izolacją termiczna - 10-15 l/dobę,czyli butla 33l wystarczy na 2-3 dni. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 30.10.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 poszukaj w instrukcji serwisowej czy nie masz ograniczenia mocy na CO i CWU, jeśli kociol atmosferyczny to można elektrozawór gazowy "przykręcic" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 30.10.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 poszukaj w instrukcji serwisowej czy nie masz ograniczenia mocy na CO i CWU, jeśli kociol atmosferyczny to można elektrozawór gazowy "przykręcic" Co to zmieni? Dom wolniej się będzie nagrzewał, ale sumaryczne zużycie będzie to samo. Problemem będzie tylko brak komfortu termicznego wewnątrz, bo do zadanej temperatury dojdziemy w 2 tygodnie zamiast w tydzień. Proponował bym raczej wspomóc się dodatkowym źródłem ciepła. Kominek, koza, nagrzewnica elektryczna, klimatyzator z funkcją grzania. Zużycie jest proporcjonalne do różnicy temperatur IN/OUT, więc jeśli temperatura wewnątrz nie jest "krytyczna", to można ją zmniejszyć. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 30.10.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 kociol pewnie ma przewymiarowany, mniejsza moc=mniejszy pobór gazu i mniejszy spadek ciśnienia, na komforcie nie straci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 30.10.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 kociol pewnie ma przewymiarowany, mniejsza moc=mniejszy pobór gazu i mniejszy spadek ciśnienia, na komforcie nie straci Równanie "mniejsza moc=mniejszy pobór gazu" jest prawdziwe. Twierdzenie "na komforcie nie straci" jest tylko Twoim pobożnym życzeniem. też bym tak chciał, ale fizyki nie zmienimy. Duża moc kotła w tym wypadku to zaleta, szybko można ustabilizować budynek. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 30.10.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 kocioł nie odda więcej mocy niż są w stanie oddać grzejniki a nagrzanie wody w obiegu o ile może być dłuższe? kilkanaście minut? mniejsza moc dłuzsza praca= dłużej grzajniki cieple a niektorzy mają problem z tym że jak jest w domu ciepło a za oknem zimno to grzejniki są zimne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 30.10.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Optymalizację mocy kotła zapewnia jego automatyka. Bierze ona pod uwagę temperatury: - zasilania,- powrotu (a w zasadzie ich różnicę, czyli zapotrzebowanie na energię),- wewnętrzną,- ew. zewnętrzną. Automatyka dobiera tak moc kotła, aby zapewnić temperaturę zadaną maksymalnie szybko.Ograniczanie mocy kotła spowoduje wydłużenie czasu dojścia do temperatury zadanej. Moc grzejnika nie zależy tylko od jego temperatury, ale także od temperatury jego otoczenia. Oprócz grzejników jest cała masa instalacji ukrytej w wylewkach, które mają znaczną pojemność cieplną. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 30.10.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 tylko że -20 mamy przez krótki czas, średnio w zimie potrzeba połowę mocy maksymalnej.czy w pokoju jest 21 czy 23 to faktycznie wpłynie na moc grzejnika...kocioł i temperatura ma być tak dobrane żeby kocioł chodził non stop na takiej mocy i z taka temperaturą jak potrzeba a nie że grzej jak głupi potem się wyłączy wszystko ostygnie i od nowa rozgrzewa, więc nie potrzeba mocy wiekszej niż wynika ona z zapotrzebowania budynkuto może 35kW? jeszcze szybciej sie rozgrzeje instalacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts