Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączeniu gazu z butli do kotła - nie odpala piec

sherif

Recommended Posts

PAnowie dzięki za pomoc !

W sumie trochę mnie uspokoiliście, bo może rzeczywiście tak być. Piec ma 20kW, ale moc ma od 2,1kW. Dom wygrzewałem kominkeim pare dni, więc miał ok 14C, potem zasilałem podłogówke 20C, 25C, 30C i 35C. Pierwsza butal starczyła na ok 4dni, druga (co dziwne) na jedną dobę.

Dom w 100% docieplony ( 25cm styro w podłodze, 20 w elewacji,30cm wełny w dachu, itd).

Poważyłęm butle i: jedna waży 41kg - czyli ok 7l gazu zostało, druga 43, więc ok 9l gazu zostało i w tej drugiej na której piec nie chciał odpaić widać to było bo skroplona przymarzła, dając podgląd poziomu - ok 20 cm od dołu.

Pytanie dlaczego gaz nie odparował do końca ?

Zamówiony propan tech, temp zew ok 3C ?

Podłączone mam do trójniki 3/4 więc wydajnościowo powinno być ok.

Co da zmniejszenie mocy kotła do 2kW?

- na pewno spadnie zużycie propanu i problemy ze szronieniem butli, ale dodatkowo ...

- spadnie szybko temperatura wewnątrz do ok. 16C, bo obudowa jeszcze się nie naładowała do 22C,

- przy zbliżającej się zimie, bilans energetyczny może być ujemny, co spowoduje dalszy spadek temperatury wewnątrz,

- później aby to nadrobić, będzie trzeba zmieniać 2 butle co dzień,

Czy taki jest twój cel zmniejszania mocy kotła?

Pozdrawiam

GREGOR

niższa temp. wolniej odparowuje, ustaw moc CO na minimalną i zobacz jak działa, wyłącz CWU, najlepiej jakby zmierzyć ciśnienie przy odpalaniu to byłoby wiadomo czy to jest problemem

Moc piec jakby sam dobiera, ja tylko (na razie) ustawiam temp zasilania podłogówki. CWU jest wyłączone.

Zrobiłem dziś próbę z butlą, która miała 1/3 gazu piec nie chciał chodzić, tzn po kilku sek wywalał błąd, położyłęm butlę na płask, żeby zwiększyć pow odparowania i piec pochodzi kilka minut poczym błąd i tak kilka razy. Czyli jest mała wydajność odparowania.

Ciśnienie gazu rozuemiem, że się spradza jakimś miernikiem przy palniku ?

tylko że -20 mamy przez krótki czas, średnio w zimie potrzeba połowę mocy maksymalnej.

czy w pokoju jest 21 czy 23 to faktycznie wpłynie na moc grzejnika...

kocioł i temperatura ma być tak dobrane żeby kocioł chodził non stop na takiej mocy i z taka temperaturą jak potrzeba a nie że grzej jak głupi potem się wyłączy wszystko ostygnie i od nowa rozgrzewa, więc nie potrzeba mocy wiekszej niż wynika ona z zapotrzebowania budynku

to może 35kW? jeszcze szybciej sie rozgrzeje instalacja

Tak właśnie nie jest, bo nie chciałem żeby było. Opór cieplny domu przy -20C to 7kW, oczywiście wygrzanego, bez wilgoci. Stąd chciałem piec o jak najmniejszej mocy min, takim (w normlanych pieniądzach) był Termet Gold.

Dom ma 222m2, 850m3, porotherm, więc jest co wygrzewać i to podłogówką, która też się musi wygrzać. Piec przy ustaieniu 30C na wejściu podłogówki chodził z ok 20-30% mocy, ale cały czas palnik pracował, wodę miał na powrocie ok 17C a posadzka miała 15C. Jak zwiększyłem temp na 40C, posadzka miała 22C, ale imho piec wtedy mógł chodzić z full mocą. Przy założeniu spalania ok 1,4 kg/ h, czyli 20kW z ok 1,5kg propanu wychodzi że butla skońcy się w ok 20h, zostawiając owe 7kg nie odparowanego gazu - i to mnie właśnie trochę denerwuje w końcu płacę za całą butlę gazu :(

Muszę popróbować z 2 lub 3 butlami odpalonymi na raz.

Jak chcesz odparować prawie wszystko z butli w niskich temperaturach jesiennych,

to trzeba wspomóc się np. pasem grzewczym, np.:

http://www.wegasklep.pl/Pas-grzewczy-na-butle-272l-MMD007935090770.html

Nie wiem czy prawnie jest to dopuszczone przy butlach propanowych, trzeba gdzieś kogoś dopytać. Sensowniejsze są maty z termostatem, ale oczywiście odpowiednio droższe.

Pozdrawiam

GREGOR