Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzatory czy klimakonwektory?

Recommended Posts

To jest dokładnie tak samo, jak Pana dyskusja z ogrzewającymi się węglem i gazem. Będą wymyślać przedziwne historie, by tylko nie przyznać, że dom z pompą ciepła nawet źle zrobioną, jest ekonomiczniejszy i tak naprawdę tańszy w budowie. Nawet magazyn na paliwo i samo palenie będą uważać za zaletę (np. zastępstwo fitnesu) .

Jak miałem auto bez klimatyzacji ćwierć wieku temu, to mówiłem po co mi klima.

Gdyby miał Pan 30 cm styropianu od gruntu i rurki w suficie, miałby Pan klimatyzację, tak samo ciepłą powierzchnię podłogi i mniej jak100zł miesięcznie. A styropian kupiłby Pan oszczędzając na pompie .Połowę mniejsza byłaby za duża.

Buahaha :D

czyli przyznajesz, że wystarczy dać 30cm styropianu w podłogę i mamy domek izolowany :)

masakra, co za koleś :D

Coś ci powiem mądralo. Gdybym grzał w G11 miałbym droższy prąd bytowy!!! I grzałbym w droższej taryfie, a więc rachunki raczej mniejsze by nie były :p

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ale odbiegliście od tematu...

martwi mnie to, że traktowałem tych co mają dużo postów [np: OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu...] jak kogoś, kto co ma coś mądrego do powiedzenia :| widzę, że skutecznie co poniektórzy są w stanie nabić ilość postów hiper super antymerytorycznie :|

ja sobie też odbiegnę od tematu, a co mi tam w końcu to mój wątek :D

zresztą nie odbiegnę, tylko pobiegnę za Wami...

rozumiem, że płyta fundamentowa jest lepsza pod wieloma względmi od tradycyjnych fundamentów [ławy]...

tylko mi tu nie zaczynajcie się kłócić, że wcale nie.

przyjmijmy, że kluczowym argumentem będzie dowolność w stawianiu ścian wewnątrz budynku [tak, wiem że nie całkiem dowolna, ale daje większą dowolność od ławy]

ile cm styropianu dajemy pod płytę fundamentową żeby uzyskać optymalny stosunek cena/efektywność izolacji?

czy dajemy tyle samo pod piwnicę [poziom -1.4m] ile pod podłogę na powierzchni 0m?

Edytowane przez endodontist

ale odbiegliście od tematu...

martwi mnie to, że traktowałem tych co mają dużo postów [np: OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu...] jak kogoś, kto co ma coś mądrego do powiedzenia :| widzę, że skutecznie co poniektórzy są w stanie nabić ilość postów hiper super antymerytorycznie :|

ja sobie też odbiegnę od tematu, a co mi tam w końcu to mój wątek :D

zresztą nie odbiegnę, tylko pobiegnę za Wami...

rozumiem, że płyta fundamentowa jest lepsza pod wieloma względmi od tradycyjnych fundamentów [ławy]...

tylko mi tu nie zaczynajcie się kłócić, że wcale nie.

przyjmijmy, że kluczowym argumentem będzie dowolność w stawianiu ścian wewnątrz budynku [tak, wiem że nie całkiem dowolna, ale daje większą dowolność od ławy]

ile cm styropianu dajemy pod płytę fundamentową żeby uzyskać optymalny stosunek cena/efektywność izolacji?

czy dajemy tyle samo pod piwnicę [poziom -1.4m] ile pod podłogę na powierzchni 0m?

Policz sobie:

http://bdb.com.pl/bpi/index2.php?m=poradnik&d=main

Przy przegrodzie kliknij "na skróty" i tam "ocieplenie....." W artykule który się otworzy kliknij na żółty przycisk "obliczenia".

Przy okazji można łatwo sprawdzić dlaczego to co pisze Brzęczkowski można nazwać bzdurą. Dla podłóg, płyty, piwnicy stosuje się U projektowe a nie wynikające tylko z U przegrody tj sumy U poszczególnych warstw. Jest dużo mniejsze.

Ok, to jeszcze jedno pytanie...

naczytałem się znowu i może to są jakieś głupoty... ale czy zyskuję coś dając XPS [styrodur] zamiast styropianu jako izolację poziomą pod płytę oraz jako izolacje pionowe do górnej wysokości cokołu?

czy to wyrzucone pieniądze i styropian będzie też ok?

coś było o lepszej trwałości XPS i o mniejszej nasiąkliwości wodą???

Ok, to jeszcze jedno pytanie...

naczytałem się znowu i może to są jakieś głupoty... ale czy zyskuję coś dając XPS [styrodur] zamiast styropianu jako izolację poziomą pod płytę oraz jako izolacje pionowe do górnej wysokości cokołu?

czy to wyrzucone pieniądze i styropian będzie też ok?

coś było o lepszej trwałości XPS i o mniejszej nasiąkliwości wodą???

Różnica między XPS a EPS nie polega tylko na zdolności wchłaniania wody, która obniża lambdę, więc jest niepożądana (jest też EPS hydrofobowy, do zastosowań w kontakcie z ziemią i wilgocią) ale na wytrzymałości na nacisk. Izolację pionową spokojnie można zrobić z EPS hydro. Izolację poziomą pod płytę musi dobrać konstruktor na podstawie obliczeń naprężeń występujących pod domem. W skrócie, EPS nadaje się co najwyżej pod lekki dom szkieletowy, pod murowany trzeba już XPS, choć, jak juz pisałem powinien zdecydwoac o tym konstruktor. Parametrem pokazującym możliwość zastosowania danej izolacji (XPS lub EPS) jest długotrwały dopuszczalny nacisk całkowity (nie mylić z dopuszczalnym naciskiem przy zniekształceniu do 10%, bo ten parametr, dużo wyższy nie świadczy o tym jakie obciążenie zniesie izolacja w dłuższym okresie).

• 7 years później...

Wszystko zależy od nasłonecznienia pomieszczeń - między 3 a 5 kW

Niemniej "kotłownia i rozprowadzenie po poddaszu" brzmi jakby miało to mieć długie kanały dystrybucyjne.

A takie jednostki mają bardzo mały spręż, więc kanały muszą mieć duże średnice.

Dodatkowo jeden klimakonwektor to bardzo mały zład wody, trzeba o tym pamiętać podłączając go do instalacji z pompą ciepła.