Liwko 31.10.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 To jest dokładnie tak samo, jak Pana dyskusja z ogrzewającymi się węglem i gazem. Będą wymyślać przedziwne historie, by tylko nie przyznać, że dom z pompą ciepła nawet źle zrobioną, jest ekonomiczniejszy i tak naprawdę tańszy w budowie. Nawet magazyn na paliwo i samo palenie będą uważać za zaletę (np. zastępstwo fitnesu) . Jak miałem auto bez klimatyzacji ćwierć wieku temu, to mówiłem po co mi klima. Gdyby miał Pan 30 cm styropianu od gruntu i rurki w suficie, miałby Pan klimatyzację, tak samo ciepłą powierzchnię podłogi i mniej jak100zł miesięcznie. A styropian kupiłby Pan oszczędzając na pompie .Połowę mniejsza byłaby za duża. Buahaha czyli przyznajesz, że wystarczy dać 30cm styropianu w podłogę i mamy domek izolowany masakra, co za koleś Coś ci powiem mądralo. Gdybym grzał w G11 miałbym droższy prąd bytowy!!! I grzałbym w droższej taryfie, a więc rachunki raczej mniejsze by nie były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.10.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 40 cm . Tam są główne straty. Dr Duda tych co dają mniej nazywa głupcami, może dlatego nie potrafią pojąć prostej fizyki... nie uważa Pan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.10.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Aha, 40cm w podłogę i mam dom izolowany. No kabaret niezły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endodontist 01.11.2014 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 (edytowane) ale odbiegliście od tematu... martwi mnie to, że traktowałem tych co mają dużo postów [np: OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu...] jak kogoś, kto co ma coś mądrego do powiedzenia :| widzę, że skutecznie co poniektórzy są w stanie nabić ilość postów hiper super antymerytorycznie :| ja sobie też odbiegnę od tematu, a co mi tam w końcu to mój wątek zresztą nie odbiegnę, tylko pobiegnę za Wami... rozumiem, że płyta fundamentowa jest lepsza pod wieloma względmi od tradycyjnych fundamentów [ławy]... tylko mi tu nie zaczynajcie się kłócić, że wcale nie. przyjmijmy, że kluczowym argumentem będzie dowolność w stawianiu ścian wewnątrz budynku [tak, wiem że nie całkiem dowolna, ale daje większą dowolność od ławy] ile cm styropianu dajemy pod płytę fundamentową żeby uzyskać optymalny stosunek cena/efektywność izolacji? czy dajemy tyle samo pod piwnicę [poziom -1.4m] ile pod podłogę na powierzchni 0m? Edytowane 1 Listopada 2014 przez endodontist Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.11.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Aha, 40cm w podłogę i mam dom izolowany. No kabaret niezły A zalecane 0.07W.m2xK to ile jest wg Pana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 ile cm styropianu dajemy pod płytę fundamentową żeby uzyskać optymalny stosunek cena/efektywność izolacji? czy dajemy tyle samo pod piwnicę [poziom -1.4m] ile pod podłogę na powierzchni 0m? Daj 40cm a będziesz miał dom izolowany. Nie ma łatwiejszego sposobu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.11.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Wiedza o izolowaniu kończy się na 30kWh/m2 rocznie bez OZE i pomp ciepła. Pan stara się gloryfikować niedouczonych "rysowników" ( bo nie nazwę ich architektami) durszlaków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Wiesz Brzęczkowski kiedy w domu czuć zimą ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.11.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 ale odbiegliście od tematu... martwi mnie to, że traktowałem tych co mają dużo postów [np: OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu...] jak kogoś, kto co ma coś mądrego do powiedzenia :| widzę, że skutecznie co poniektórzy są w stanie nabić ilość postów hiper super antymerytorycznie :| ja sobie też odbiegnę od tematu, a co mi tam w końcu to mój wątek zresztą nie odbiegnę, tylko pobiegnę za Wami... rozumiem, że płyta fundamentowa jest lepsza pod wieloma względmi od tradycyjnych fundamentów [ławy]... tylko mi tu nie zaczynajcie się kłócić, że wcale nie. przyjmijmy, że kluczowym argumentem będzie dowolność w stawianiu ścian wewnątrz budynku [tak, wiem że nie całkiem dowolna, ale daje większą dowolność od ławy] ile cm styropianu dajemy pod płytę fundamentową żeby uzyskać optymalny stosunek cena/efektywność izolacji? czy dajemy tyle samo pod piwnicę [poziom -1.4m] ile pod podłogę na powierzchni 0m?Policz sobie: http://bdb.com.pl/bpi/index2.php?m=poradnik&d=main Przy przegrodzie kliknij "na skróty" i tam "ocieplenie....." W artykule który się otworzy kliknij na żółty przycisk "obliczenia". Przy okazji można łatwo sprawdzić dlaczego to co pisze Brzęczkowski można nazwać bzdurą. Dla podłóg, płyty, piwnicy stosuje się U projektowe a nie wynikające tylko z U przegrody tj sumy U poszczególnych warstw. Jest dużo mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endodontist 03.11.2014 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Ok, to jeszcze jedno pytanie...naczytałem się znowu i może to są jakieś głupoty... ale czy zyskuję coś dając XPS [styrodur] zamiast styropianu jako izolację poziomą pod płytę oraz jako izolacje pionowe do górnej wysokości cokołu?czy to wyrzucone pieniądze i styropian będzie też ok?coś było o lepszej trwałości XPS i o mniejszej nasiąkliwości wodą??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.11.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Ok, to jeszcze jedno pytanie... naczytałem się znowu i może to są jakieś głupoty... ale czy zyskuję coś dając XPS [styrodur] zamiast styropianu jako izolację poziomą pod płytę oraz jako izolacje pionowe do górnej wysokości cokołu? czy to wyrzucone pieniądze i styropian będzie też ok? coś było o lepszej trwałości XPS i o mniejszej nasiąkliwości wodą???Różnica między XPS a EPS nie polega tylko na zdolności wchłaniania wody, która obniża lambdę, więc jest niepożądana (jest też EPS hydrofobowy, do zastosowań w kontakcie z ziemią i wilgocią) ale na wytrzymałości na nacisk. Izolację pionową spokojnie można zrobić z EPS hydro. Izolację poziomą pod płytę musi dobrać konstruktor na podstawie obliczeń naprężeń występujących pod domem. W skrócie, EPS nadaje się co najwyżej pod lekki dom szkieletowy, pod murowany trzeba już XPS, choć, jak juz pisałem powinien zdecydwoac o tym konstruktor. Parametrem pokazującym możliwość zastosowania danej izolacji (XPS lub EPS) jest długotrwały dopuszczalny nacisk całkowity (nie mylić z dopuszczalnym naciskiem przy zniekształceniu do 10%, bo ten parametr, dużo wyższy nie świadczy o tym jakie obciążenie zniesie izolacja w dłuższym okresie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris-toff 09.02.2022 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 No właśnie. Coś takiego chciałbym zrobić u siebie na pompie ciepła! Jeden klimakonwektor w kotłowni i rozprowadzenie rurami spiro po poddaszu nieużytkowym. Jaką moc klimakonwektora musiałbym mieć na 3 pomieszczenia ok. 60m2? (wysokość pomieszczeń standard 2,7m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 10.02.2022 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Wszystko zależy od nasłonecznienia pomieszczeń - między 3 a 5 kWNiemniej "kotłownia i rozprowadzenie po poddaszu" brzmi jakby miało to mieć długie kanały dystrybucyjne.A takie jednostki mają bardzo mały spręż, więc kanały muszą mieć duże średnice.Dodatkowo jeden klimakonwektor to bardzo mały zład wody, trzeba o tym pamiętać podłączając go do instalacji z pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts