mieczotronix 07.06.2004 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 widzieliście te artykuły pchełka ? część 1-sza hardkor przeczytałem to i się zastanawiam czy jest ktoś na tym forum (oprócz pchełka), kto ma okna zamontowane tak jak tam opisane Te wszystkie sznury poliuretanowe, paroizolacje - np folia wodoszczelno-wygłuszająca pod parapetem z zaklejonym narożniczkiem! Rany! Akurat się przymierzam do parapetów, ale do głowy mi nie przyszło że tam pod nimi ma aż tyle być (jestem pewien, że łekipa dekarzy co mi to będzie robić weźmie mnie za wariata). W sumie to chyba mam i tak nienajgorzej okna zamontowane (bo przez autorytet -> jareko <- je je) ale mimo wszystko tych wszystkich cymesików u siebie nie widziałem.Z resztą jak zaczynałem rozmowy z producentami okien, to nawet montaż w warstwie ocieplenia niektórzy uznawali za fanaberię, a niektórzy nie wiedzieli jak się do tego zabrać w ogóle.Naprawdę ciekaw jestem czy jest choć jedna firma, która montuje okna "by the book" - folia taka tu, tamta tam, sznur, silikon, odległości, wręby, pianki, gąbki, kotwy ugięte tak, a nie śmak... itepe Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19457-wady-montau-okien/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 08.06.2004 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 U nas okna są zamontowane bardzo porządnie. Ale wyglądało to tak. Mój małzonek (branża producentów profili) zapodał na budowę przedstawiciela Illbrucka, który bardzo fachowo pracował wraz z montazystami. A zatem są wszystkie folie, tasmy, uszczelki, listwy itp. elementy (kiedys nawet Murator opisywał takie rozwiązania). Srebrne, szare, czarne, białe - skolko ugodno. Ale to wszystko na nasz koszt a nie w ramach montazu. Najlepsi byli tynkarze (gips z agregatu). Dobrze, że wczesniej zapytali: czy te tasmy to przed tynkami mamy zerwać? Mąż mało białej gorączki nie dostał! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19457-wady-montau-okien/#findComment-333062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 08.06.2004 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Miałem ten sam problem przed zamontowaniem okien.Jednak jak policzyłem ile kosztują te taśmy rozprężne Illbrucka to dałem sobie spokój.Według mnie wcale gorsza nie jest pianka poliuretanowa,a zdecydowanie tańsza.Jednak od strony wew. przy łączeniu okien z tynkiem mam założone listwy wykańczające zastępujące silikonowanie akrylem cena ok 10 zł za 2.5 m. listwy.Przy tynkowaniu zakłada się listwy a pózniej część się zdejmuje pozostała zostaje przy ościeżu.Załuje że nie dałewm tych listew także od zew. przy oknach ponieważ okno cały czas pracuje i jeżeli nie dasz akrylu albo innych materiałów elastycznych to przy ościeżu będzie się wykruszać tynk.Pozdrawiam Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19457-wady-montau-okien/#findComment-333116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 08.06.2004 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 o rany, ale popularny temat!aż dwie odpowiedzi!jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19457-wady-montau-okien/#findComment-333851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 08.06.2004 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Witam! Chyba dzisiaj nie zasnę bo podczas montażu moich okien nie dałem folia taka tu, tamta tam, sznur, silikon, odległości, wręby, pianki, gąbki, kotwy ugięte tak, a nie śmak... itepe . Okna zamontowane trzeci rok a tu ani nie wykrzywione, ani nic przez nie nie przecieka, ani nie mam zawilgoconych ścian nawet woda nie podmaka pod parapetem i lekko się zamykają. Chyba coś "sknociłem" . A tak na serio to podzielam pogląd mieczotronixa. Według mnie większość tych rzeczy to naprawdę zbędne fanaberie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19457-wady-montau-okien/#findComment-333886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 08.06.2004 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 o fanaberiach to mówili moi niedoszli montażyści od okienja tego nie traktuję jako fanaberii - no bo kto by nie chciał mieć zrobionego czegoś tip-top? np. tip-top porcelanka na zębach, tip-top podkręcony silnik w samochodzie (gratis przez mechanika, co wymieniał olej), tip-top wysmażoną pizzę z oliwkami rozkładanymi delikatnymi dłońmi prawdziwych Włoszek... no dobrainna sprawa, że nie tip-top wcale nie musi znaczyć "źle"nie jest bardzo dobrze, a po prostu dobrzeja zresztą nigdy nie miałem piątek (czwórki mnie zadowalały) Te wszystkie tam, jak im tam, tego ten, to jest raczej niedościgniony ideał, który chyba nieprędko, o ile w ogóle, stanie się rzeczywistością ekip montujących okna Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19457-wady-montau-okien/#findComment-333928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 08.06.2004 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 -> Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19457-wady-montau-okien/#findComment-333969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 08.06.2004 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Jestem w trakcie montażu kilkunastu okien. -Zadne okno nie jest zakotwione w progu , firmowa ekipa znanej, dobrej firmy tego nie robi -OKna po wyjęciu klinów "podparte" są małymi kołkami..średnica 2 cm i dobrze opiankowane. (czy może tak być?) -Stosują tylko kotwy, piankę i styropian pod kazde okno (5cm grubości , twardy.zastępuje mur) i nic więcej!!! -Nie żałuja pianki! -Jutro prawdopodobnie skończą !!! Dałam im do przeczytania wydruk artykułu Pchełka.....przeczytali, usmiechnęli się...wspomnieli cos o montażu w Niemczech i dalej robili tak jak umieją. Panowie spokojnie słuchaja moich uwag i z uśmiechem wspominają o mijaniu się teorii z praktyką. I co ma zrobic "oczytany" inwestor? Jutro prawdopodobnie mam odbiór!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19457-wady-montau-okien/#findComment-333989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 08.06.2004 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Stosują tylko kotwy, piankę i styropian pod kazde okno (5cm grubości , twardy.zastępuje mur) i nic więcej!!! Jeny! - Jak to? Stawiają okna na styropianie? Przecież styropian NIE ZASTĘPUJE MURU. Gdyby zastępował, nikt by nie budował domów z muru i nie obkładał ich styropianem, tylko od razu jechałby po całości ze styropianu. ...wspomnieli cos o montażu w Niemczech i dalej robili tak jak umieją. I co w takiej sytuacji ma zrobić "oczytany" inwestor"??? Przetrzymaj ich jakoś. Jeśli wiesz, że zrobili coś źle (nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twój opis), to wyłącz komórkę albo powiedz im że jesteś chora, że masz biegunkę tropikalną i nie możesz się ruszyć. Tzn. nie daj się wmanewrować w odbiór jutro, przeciągnij to, żebyś miała czas zorientować się w tym co jest nie tak. W końcu mogłaś zachorować, a co? Może pchełek albo jareko podpowiedzą ci od czego by zacząć, co sprawdzić. Jeśli masz kierownika budowy albo inspektora nadzoru, to niech się wypowie i jeśli uzna, że faktycznie okna zamontowali makabrycznie, to niech wpisze to też do dziennika budowy. Wypisz wszystkie zastrzeżenia w punktach i wyślij im, że odmawiasz odbioru, bo .... (i tu twoje zastrzeżenia). Napisz w tym piśmie, że wzywasz ich do usunięcia usterek w terminie do... (data). Powinni co najmniej wytłumaczyć się z wszystkich twoich punktów, a to z czego nie będą wstanie się wytłumaczć, powinni naprawić. I nic od tej pory nie załatwiaj z nimi na gębę/telefon, tylko wszystko pisemnie fax + list polecony z pot. zwrotnym odbioru. Tzn. uzgodnisz coś przez telefon - to od razu sru faks z uzgodnieniami w punktach ("powołując się na dzisiejszą rozmowę telefoniczną z p. ...(nazwisk), informuję że ustalono co następuje ....") To wszystko oczywiście dotyczy poważnej, dużej firmy (z certyfikatem ISO), bo pisałaś że to jakaś taka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19457-wady-montau-okien/#findComment-333991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 08.06.2004 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Styropian pod oknem...opisuję: Okno, pod oknem otwór wys. 5 cm powstały na skutek zmiany wysokości okna ( stare okna były wyzsze). W ten otwór Panowie włozyli twardy styropian..5cm, pianka .... okno .... i ma być parapet zew. Wiedziałam,że coś jest nie tak ...ale trzech facetów tłumaczyło mi.....)ufff Bardzo , bardzo dziękuję Ci mieczotronix za szybką reakcję i uwagi. Niestety nie mam kierownika budowy...to jest remont. ( 12 okien i duże drzwi tarasowe) Nie znosze takich sytuacji!!! Przewiduje kłopoty! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19457-wady-montau-okien/#findComment-333993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.06.2004 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Jestem w trakcie montażu kilkunastu okien. -Zadne okno nie jest zakotwione w progu , firmowa ekipa znanej, dobrej firmy tego nie robi BLAD!!! tylko w oknach do szerokosci 1200 i tylko wtedy gdy ma listwe podparapetowa mozna nie kotwuc progow!!! jesli bez listwy - maks.900 moze byc nie kotwione -OKna po wyjęciu klinów "podparte" są małymi kołkami..średnica 2 cm i dobrze opiankowane. (czy może tak być?) moze tak byc -Stosują tylko kotwy, piankę i styropian pod kazde okno (5cm grubości , twardy.zastępuje mur) i nic więcej!!! Czy dobrze rozumiem ze masz ponad 5cm szpary i pianuja wraz ze styropianem? jesli tak to zpieprz... pomiary i okna sa za male - jesli juz tak m wyszlo powinni dac listwy poszerzajace - piany moze byc max30mm -Nie żałuja pianki! to w sumie dobrze - oby tylko calego wnetrza ci nie zapianowali - nie bedziesz miala gdzie sie poruszac -Jutro prawdopodobnie skończą !!! skoncza jak zrobia dobrze - tak sadze Dałam im do przeczytania wydruk artykułu Pchełka.....przeczytali, usmiechnęli się...wspomnieli cos o montażu w Niemczech i dalej robili tak jak umieją. Panowie spokojnie słuchaja moich uwag i z uśmiechem wspominają o mijaniu się teorii z praktyką. to niech do niemiec pojada i zobacza - faktem jest ze teoria a praktyka nie zawsze idzie w parze ale sa pewne zasady ktore zawsze przestrzegane musza byc !!! I co ma zrobic "oczytany" inwestor? mniej czytac a na serio - nadmiar wiedzy teoretycznej czasem szkodzi- przerabiane wspolnie z Pchelkiem jak w jego firmie okna montowalem - czasem teoretycznych rozwazan nnie sposob w praktyce zastosowac - wtedy szyka sie wyjscia a nie montuje na skruty - widze ze tak postapili u ciebie - niech poprawia to co spie.... Jutro prawdopodobnie mam odbiór!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19457-wady-montau-okien/#findComment-334076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 09.06.2004 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Okno MUSI, MUSI, MUSI stać na klockach z drewna [z tworzywa] inaczej obsiądzie i będą problemy z użytkowaniem. Teraz jak mam ekspertyzy to zawsze jest to skopany montaż. I potem taki właścieciel użera się z ekipą montażową o poprawki a utopił np. w oknach 30 tys. zł. A okna praktycznie do wymiany. Ten montaż to raczej nie fanaberie. Fanaberiami jest jakość montażu przez polskich montażystów. Można na piankę i kotwy [kotwy z każdej strony!!!!!!!!!!!!!!] ale musi to być wykonane bardzo dokładnie, rzadko to potrafi to robić. Jeśli polscy producenci potrafią produkować dobre okna to i montażu powinni się nauczyć. A oni najtaniej. W tych przysłowiowych Niemczech są normy na montaż i nie przejdzie tylko pianka i kotwy. Taśmy stosowane są obowiązkowo. U nas kiedyś też do tego dojdzie. Trzeba tylko czasu i szkolenia ekip montersich. Okno kosztuje 1000 zł i montaż za 150 zł to nieporozumienie. Jak monteży nie potrafią osadzić okna w strefie izolacji termicznej to są to jacyś debile [innego słowa nie znajduję], niech idą sprzedawać pietruszkę - jak będą potrafili. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19457-wady-montau-okien/#findComment-334087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.06.2004 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Styropian pod oknem...opisuję: Okno, pod oknem otwór wys. 5 cm powstały na skutek zmiany wysokości okna ( stare okna były wyzsze). W ten otwór Panowie włozyli twardy styropian..5cm, pianka .... okno .... i ma być parapet zew. Wiedziałam,że coś jest nie tak ...ale trzech facetów tłumaczyło mi.....)ufff Bardzo , bardzo dziękuję Ci mieczotronix za szybką reakcję i uwagi. Niestety nie mam kierownika budowy...to jest remont. ( 12 okien i duże drzwi tarasowe) Nie znosze takich sytuacji!!! Przewiduje kłopoty! zamiast styropianu powinna byc specjalna listwa poszerzajaca i koniecznie zostawione kilny czy cos innego - skoro nie wymieniaja takze parapetu wewnetrznego - by okno podpeprzec sorki- ale dzis juz mnei nie bedzie - wiec dalsze pytania pozostana bez odp =- moze pojawi sie Pchelek w razie jakby co - komorke do mnie znajdzisz na stronie - ale dopiero po 11:00 bedzie aktywna Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19457-wady-montau-okien/#findComment-334088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 09.06.2004 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Równiez podziękowania z mojej strony za porady Mieczotronixa. Za dwa tygodnie mam montaż okien, przyda się jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19457-wady-montau-okien/#findComment-334224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.06.2004 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Okno MUSI, MUSI, MUSI stać na klockach z drewna [z tworzywa] inaczej obsiądzie i będą problemy z użytkowaniem....... Okno kosztuje 1000 zł i montaż za 150 zł to nieporozumienie. .... Pchelku - czesciej to powtarzac trzeba - moze zarowno montazysci jak i klienci w koncu pojma ze nie mozna isc na skruty - jest kilka podtsawowych prawd o kotrych ciagle tu powtarzac trzeba - dobry montaz MUSI kosztowac - i tu sie nie zaoszczedzi - PIANA jest tylko elementem USZCZELNIAJACYM a nie MONTAZOWYM !!! - okno MUSI miec odpowiednia liczbe zamocowan - czy to na kotwy czy na dyble - okno MUSI byc PODPARTE czy to klinami czy tez parapetem wewnetrznym czy tez innym sposobem. Tutaj tylko w polemike bym sie wdal czy taka koniecznosc wystepuje w czasie wymiany okien i montazu na dyble - gdy nie ma w wiekszosci wypadkow mozliwosci podpracia okna gdyz klient oszczedza i parapetu wewnetrznego nie wymienia (a miejsca brak by solidnie kliny zamocowac i pozostawic)- ale to temat do dyskusji Mam tez swoja obserwacje natury ogolnej. Pomijajac atrakcyjne oferty co poniektorych producentow (temat czesto poruszany w "szukam dobrych okien") nie ma juz wlasciwie zlych okien - natomiast ich montaz uraga czesto zdrowemu rozsadkowi. Co tam montaz - juz na etapie wymiarowania otworow popelniane sa kardynalne bledy i pozniej lawina kolejnych fuszerek jest tego powodem OKno to takze wizytowka domu - i nie na parapetowke tylko na dziesieciolecia - stad czesto tutaj pojawia sie kwestia prawidlowego montazu - od niego wlasciwie wszystko zalezy czy bedziemy zadowoleni czy tez nie. Wszelkie nowinki techniczne pomocne sa w tej czynnosci ale tez czesto jest to zbytek przesady i kosztow - jakze czesto zupelnie nie potrzebnych - podnoszacych koszt montazu a zachowujacych sie przez lata tak samo jak "stare" sprwadzone metody. Sa sytuacje gdzie wrecz nowinki nie moga miec zastosowania. Wszystko zalezy: za ile, co, gdzie. To moim zdaniem decyduje o wyborze metody - no i klient - czy ma chec poniesc dodatkowe koszty z tym zwiazane. Koszty w wielu wypadkach nie zwiazane z kosztem materialow lecz z pracochlonnoscia - a tego czesto wytlulmaczyc mu sie nie da Wciaz wygrywac beda ci, co montuja okna po 10 zl za metr obwodu lub sasiad "zlota raczka" co zrobi to za pol litra - niestety takie sa realia i tu nikt mnie nie przekona ze jest inaczej. forum wyjatkiem jest - ale wiekszosc klientow szuka najtaniej a tym samym byle jak Najbardziej mi zal tych co w nowe bloki sie wprowadzaja - tam to jest pkazowka jak nie nalezy montowac okien, tam zwyciezaja najtansze oferty producentow czesto z oszukanymi wzmocnieniami lub ich brakiem - oj oj oj napatrzyl sie czlowiek na takie cuda , napatrzyl Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19457-wady-montau-okien/#findComment-334503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 09.06.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 No to pięknie, ale co ja mam zrobić jak tego wszystkiego nie mam? Okna miałam montowane prawie dwa lata temu, tynki wewnętrzne już są ale nie mam do tej pory parapetów. Mam styropian+klej+siatka ale nie wykończone wkoło okien i bez tynków. Myślę, że poza klinami z drewna to ja tam nic nie mam a i to nie wiem czy nie wydłubali. Czy można coś w tej sytuacji poprawić? Jak zamontować parapet zewnętrzny poprawnie bez listwy progowej? Jak kłaść tynk zewnętrzny żeby jakoś poprawnie wykończyć styk z oknem? Nie stać mnie na poprawki tego montażu, po dwóch latach mnie wyśmieją. Czy są jakieś normy, których oni się muszą trzymać? Jak udowodnić takiemu montażyście, że robi źle? Ile by kosztowało wydłubanie i poprawne zamontowanie ponowne powiedzmy na przykładzie okna tarasowego 250x180? Czy już mam się zastrzelić czy dopiero za kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19457-wady-montau-okien/#findComment-334574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.06.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 No to pięknie, ale co ja mam zrobić jak tego wszystkiego nie mam?.......... Jak udowodnić takiemu montażyście, że robi źle?jesli nie ma parapetow to mozna: - zobaczyc czy jest tam wogole piana - podlozyc kliny - jesli nie ma listwy podparapetowej to mozna wygiecie parapetu wsunac w pierwszy rowek profilu, lekko go uniesc, wtrysnac tam piane (nie zalujac), opuscic parapet do ostatecznej jego pozycji, czyms (tu inwencja tworcza trzeba sie wykazac) zablokowac parapet by rozszerzajaca sie piana go nie wypchnela. Jesli tak nie mozna uczynic to pozostaje przykrecic parapet zewnetrzny do profila - ale tak by: 1) otwory odwodnieniowe zostaly nie zakryte, 2) na styku parapet-okno dac uszczelnniacz budowlany i takze zapianowac ponizej. Piana wbrew pozorom bardzo dobrym elementem montazowym parapetow jest - wiekszosc parapetow zewnetrzynych przystosowana jest swoim ksztaltem do stosowania koncowek PCV (takie specjanle ksztaltki zakonczeniowe) po ich zalozeniu na parapet (przed jego montazem oczywiscie) mozna dowolnej techniki wykanczania tylko uzyc - ale tak by jego czesc na koncowke nachodzila uffff.... to chyba wszyskto jak udowodnic? niestety nie ma metody poza powolaniem rzeczoznawcy. Piszesz jak udowodnic to montazyscie - w sumie to ludzie techniczni i slowo do nich dociera - ale jak udowodnic cos takiego Inspektorowi Nadzoru co glupote wciska ze od lat tak robi i jest OK? CO wszystkie rozumy pozjadal i zeby na budowach gdzis tam stracil? No jak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19457-wady-montau-okien/#findComment-334593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.06.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 mialo byc - dowolnej techniki wykanczania tynkow urzyc Cos uniemozliwia mi poprawke tego tekstu - sorki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19457-wady-montau-okien/#findComment-334605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 09.06.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 A jak prawidłowo zamontować duże (szerokie) okno z kasetą RKS ponad nim. Przecież przydałyby się na górze kotwy. Czy wystarczy zamocować z boku i u dołu? Dla ustalenia uwagi okno ma wymiary 360x200(H) i tak naprawdę to składa się z trzech okien 120x200. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19457-wady-montau-okien/#findComment-334660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.06.2004 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 A jak prawidłowo zamontować duże (szerokie) okno z kasetą RKS ponad nim. Przecież przydałyby się na górze kotwy. Czy wystarczy zamocować z boku i u dołu? Dla ustalenia uwagi okno ma wymiary 360x200(H) i tak naprawdę to składa się z trzech okien 120x200. Hmmmm..... to masz klopot Mocowanie okna po bokach tylko nie zda egzaminu i tylko takie - samo w sobie - BYC NIE MOZE Nie wiem dokladnie jak wyglada kaseta RKS ale cos trzeba wymyslec by kaseta byla przy okazji elementem mocujacym okno jesli jest nad nim i systemowo nie zatrzaskuje sie w profilu okiennym (sa takie kasety ktore jakby z oknem stanowily jedna calosc i wtedy mocuje sie kasete do podloza) Jesli mozna kasete wysunac tak by na profil okienny nalozyc poszerzenia to byloby super. Wtedy od srodka bylaby lita powierzchnia okna zakotwiona w nadprozu. Kasety maja przewaznie minimum 130mm wiec takie poszerzenie powinno byc ze wzmocnieniem !!! i zanim zostanie montowane z nim okno poszerzenie trzeba do niego przykrecic przy takiej dlugosci Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19457-wady-montau-okien/#findComment-334674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts