Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wady monta?u okien

Recommended Posts

Mam problem z oknem tarasowym ok 2700 x 2200. Otóż przy robieniu wylewek wyjęli mi kliny, a same wylewki nie doszły aż pod okno czyli rama swobodnie sobie zwisała :evil: :evil: :evil:

Sorki - ale szlag mnie trafi ;) Do cholery, kiedy Ci posadzkarze naucza sie ze kliny nie sa ozdobka !!!! Od prawie juz 10 lat jak szlajam sie po montazach i budowach ciagle ten sam podstawowy blad !!!!

Spier....ci caly montaz okna tym samym gdzy jak sie obsunelo - a widze ze tak sie stalo - to juz piana nie trzyma sie tworzywa i z biegiem czasu bedziesz mial tedy lekka wentylacje

Sprawę zauważyłem praktycznie dopiero niedawno (drzwi ciężko otwierać/zamykać), a wcześniej drzwi były otwierane tylko uchylnie i nie było widać problemów. Sprawdzałem dolną ramę poziomicą i są kilkumilimetrowe odchyły. Widać, że kołki mocujące w dolnej ramie teraz z niej wystają (bo się rama obwiesiła). Jak to skutecznie naprawić? Okno jest trzyskrzydłowe, a część dwuskrzydłowa ma ruchomy słupek. Pytanie także w ilu punktach z boków i w ilu punktach z dołu powinno być mocowane takie okno?

zasada kotwienia jest chyba znana - jak widze masz zamontowany balkon na dyble wiec do maks 25 cm od naroza dybel na pionach i pozniej odleglosc miedzy sasiednimi nie wieksza niz 60cm. Poziom na gorze - przy sluoku fixa jeden dybel i przy ruchumym slupku drugi. Dol roznie sie robi - moze byc nawet i bez dybli ale wylewka MUSI obejmowac listwe podparapetowa by trzymac caly balkon lub tez przy jej braku w polowie szerokosci oscieznicy pasek np. styroduru grubosci takiej by wylewka weszta 10-15mm pod oscieznice zarowno z jednej jak i zdrugiej strony lub zastosowny patent jaki juz w watku "szukam dobrych okien" i na swojej stronie pokazywalem z podporkami z katownikow stalowych

Jak to naprawic?

Hmmm....perfekcyjnie - odslonic oscieznice, wyciac cala piane jaka jest i uniesc balkon do gory pozostawiajac go na podporkach o jakich wspomnialem lub klinach z PVC, pozniej opianowac wszystko dokladnie. MNiej perfekcyjnie - uniesc balkon nie ruszajac piany i postapic podobnie z podparciem

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmmm....perfekcyjnie - odslonic oscieznice, wyciac cala piane jaka jest i uniesc balkon do gory pozostawiajac go na podporkach o jakich wspomnialem lub klinach z PVC, pozniej opianowac wszystko dokladnie. MNiej perfekcyjnie - uniesc balkon nie ruszajac piany i postapic podobnie z podparciem

Dzięki jareko za szybką odpowiedź, ale dopisz proszę jak można praktycznie całe okno unieść bez wydłubywania piany? Chwytam się tego sposobu bo mam już z zewnątrz styropian.

Próbowałem tak podważać, ale listwa pod progiem się odkształca bo okno jest za ciężkie. Zapomniałem jeszcze dodać, że okno ma roletę w kasecie, która już fabrycznie była zespolona z ramą okna. W dodatku z zewnątrz na ścianie mam na dole styropian i jest on chyba ciut za wysoko więc nawet trudno o jakieś podparcie. Nie wiem czy się jasno wyrażam. Po wsadzeniu łomu jakbym próbował dźwigni to łom opiera się na styropianie. Może zresztą ten styropian jest na dole niepotrzebny - kto go wie - przecież tam będzie wyjście na taras.

Aha - trochę z innej beczki - sprawa dotyczy innych okien. Czy regulacja jest rzeczą trudną? Można to zrobić samemu? Jak zacznę tam kręcić bez pojęcia czym i w którą stronę to mogę przypadkiem zrobić jeszcze gorzej. A może jest tak, że instalatorzy powinni po jakimś czasie przyjechać i podregulować za friko?

pozdrawiam

wezwij do pomocy kogos by otwarte skrzydlo ci podtrzymal - bedzie lzej

I koniecznie cos twardszego niz styropian ;) sobiie podloz - powinno pojsc - nie obawiaj sie duzej zily jaka przylozyc bedziesz musial - spoko - wytrzyma :) a ze podparapetowka sie gdnie to normalne - lom podpierasz pod okno a nie listwe.

Regulacja jest rzecza prosta ;) ale samemu nie wiedzac co i jak mozesz tak rozregulowac ze pozniej godzine zajmie doprowadzenie do uzywalnosci okien ;)

jarekoŻeby okna nie spieprzyć chyba kogoś zawołam. A jak piszesz, że okna raczej się nie spieprzy przez podważanie łomem to jestem trochę spokojniejszy. A to że regulacja jest prosta dla Ciebie - nie wątpię. Sam spróbuję chyba na jednym małym oknie. Wielkie dzięki za pomoc.

• 4 weeks później...
Dzis montowano mi okna - firma AP Zory... Naczytalam sie tutaj duzo postow i sama juz nie wiem, co i jak? Okna podstawowe maja wymiar Sz. 155 i W. 151 cm. Zamocowane sa po 2 kotwy na bokach i jakies sruby w scianie po jednej, na gorze 3, a na dole pianka... Okno balkonowe ma po 2 kotwy po bokach i po 2 sruby w scianie oraz 2 kotwy na gorze... Czy to wystarczy? Luka miedzy parapetem (nie byl zmieniany, to parapet granitowy) wynosi 3 cm i z tego co mi sie wydaje jest w nia wsadzony parapet zewnetrzny... Bardzo prosze o szybka pomoc, bo pewnie juz jutro beda chcieli, zebym przyjela i podpisala odbior...

rękojmia na usługi budowlane wynosi 3 lata

Nie stać mnie na poprawki tego montażu, po dwóch latach mnie wyśmieją. Czy są jakieś normy, których oni się muszą trzymać? Jak udowodnić takiemu montażyście, że robi źle? Ile by kosztowało wydłubanie i poprawne zamontowanie ponowne powiedzmy na przykładzie okna tarasowego 250x180?

Czy już mam się zastrzelić czy dopiero za kilka lat :wink:

• 1 month później...

a tak sobie dla zartow :lol:

Jak codzien mam klopoty ze snem i nudze sie z lekka :( a w TV taki badziew ze szkoda czasu - juz wole sobie tutaj poczytac :)

Jestes blisko ale mimo wszysko daleko w diagnozie :)

Koncowka parapetu akurat w nim osadzona jest prawidlowo :)

I nie musi wlazic pod okno choc tak jest najlepiej, wrecz idealem jest jak okno "stoi" na parapecie.

Czekamy dalej na uwagi :)

W swoich drewnianych miałem w profilu takie ładne miejsce na parapet że w sumie profil zakrywa go od góry z 1cm (parapet wsunięty od dołu).

A te boczki OK ??

Jeszcze bym się mógł czepić tynków (tak sie tynkuje do samego styku z drewnem i parapetem ?? Bez silikonu ??).

No i kolorów hehe

no dobrze.....wiec po koleii:

- w koncowke parapet wlozony jest prawidlowo ale sama kocowka powinna byc bardziej zaglebiona w tynku

- brak uszczelnienia pomiedzy parapetem a oknem - klasyczny blad przy takim mocowaniu parapetu

- w narozniku widac brak jakiegokolwiek szczeliwa zabezpieczajacego przed wnikaniem wody

- brak mocowania parapetu do okna - ani jednej sruby na dlugosci 2500mm !!!!

- zakryte otwory odwodnieniowe - to blad najwiekszy !!! mimo iz jest to tylko fix.

jabko - masz na mysli to co jest standardem w oknach drewnianych a w PVC realizowane za pomoca dodatkowego profilu tzw. podparapetowego czy inaczj nazywanego listwa transportowa czy tez profilem podstawowym

ale gdyby byly to juz choc jedna powinna sie pojawic :)

Kocham drewno - w lesie, jego szum, zapach, widok i chocby z tego powodu uzytkuje PVC :)

Niech las sobie zyje i daje pozywke dla skolatanej duszy :) Niech szumi, niech spiewa, niech daje nam to wyjatkowe poczucie bliskosci z natura.

W domu to tylko wlokna i chemia - nie ma w tym materiale juz nic z drewna a tym bardziej bliskosci z materialem natruralnym czy z natura

Ojjjj.....troszke inne spojrzenie na odwieczny ;) dylemat - okna drewniane czy pvc hahahahaha

romatyk sie we mnie odezwal hi hi hi

• 4 months później...

jak widze Pchelek jak myslalem juz odpowiedzi udzieli ale kilka uwag dodatkowych - jak wiemy listwa podparapetowa nazywana jest takze - listwa podokienna, listwa transportowa takze profilem podstawowym - juz wiecej powtarzac nie bede ;) :)

kliny pod oknami powinny wrecz MUSZA zostac, tylko ze drewniane wymienilbym na z PCV

Jareko,

własnie zamontowano mi okna PVC kolorowe, w ścianie 3W, w warstwie ocieplenia z wełny. Jest listwa podparapetowa i okna są podaparte od spodu na kliny drewniane między tą listwą a ścianą nośną. Więc kliny są poniżej przyszłych parapetów wewnętrznych. To wymusza wyrównanie ściany nośnej do wysokości parapetów bo tak by musiały one leżeć na samej grubej warstwie pianki. Muszę więc zrobić podlewkę na ścianie nośnej do wysokości parapetu wewnętrznego (między podlewką a parapetem będzie pewnie jeszcze pianki ale cienka warstwa).

Ponieważ zwracaliście tu często uwagę na to by nie wyjmować klinów, mam pytanie: czy należy zalać te kliny w warstwie podlewki na ścianie nośnej? Jakie będą miały znaczenie konstrukcyjne (zapewniać podparcie) drewniane kliny pozostawione w ścianie nośnej i ociepleniu po kilku latach? Czy rozwiązaniem będą kliny w PVC?

Pozdrawiam.

• 7 months później...
... czyżby parapety miały być mocowane do ram okien - nie może tak być. parapety muszą być mocowane pod okna do listew progowych.

I ( PARAPET )nie musi wlazic pod okno choc tak jest najlepiej...

Więc kto ma rację?

i jeden i drugi :lol:

montaz parapetu do czola profila jest dopuszczalny, nawet wystepuje na rysunkach w wielu dokumentacjach systemowych ale..... ale to w jaki sposob sie je u nas montuje w 99% wola o pomste do nieba. By tak moglo byc musi byc zrobione BOBRZE (jak - http://www.jareko.pl)

Dlaczego tak sie montuje ? - bo nie zawsze jest mozliwy montaz parapetu pod okno