Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wady monta?u okien

Recommended Posts

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jareko: Zajrzyj na http://www.hitplus.com.pl > rolety > RKS.

Tam są rysunki jak oni widzą montaż kasety RKS, jednak kompletnie nie ma tam mowy o mocowaniu okna. :(

ja bym to zrobil tak:

okno o mniejszej wysokosci tak by nad nim dodac poszerzenie - co najmniej 60 mm i koniecznie ze wzmocnieniem. Poszerzenie usztywniloby cale okno i sadze ze nie trzebaby juz jego w tym miejscu kotwic. Koniecznie trzeba je z oknem skrecic by nie wyskoczylo z zatrzaskow

Dla pewnosci dalbym wiecej mocowan po bokach i konieczne na dole (co najmniej 3 szt)

Ciekawy watek - moze w poniedzialek Pchelek cos do niego dorzuci?

jareko: Zajrzyj na http://www.hitplus.com.pl > rolety > RKS.

Tam są rysunki jak oni widzą montaż kasety RKS, jednak kompletnie nie ma tam mowy o mocowaniu okna. :(

ja bym to zrobil tak:

okno o mniejszej wysokosci tak by nad nim dodac poszerzenie - co najmniej 60 mm i koniecznie ze wzmocnieniem. Poszerzenie usztywniloby cale okno i sadze ze nie trzebaby juz jego w tym miejscu kotwic. Koniecznie trzeba je z oknem skrecic by nie wyskoczylo z zatrzaskow

Dla pewnosci dalbym wiecej mocowan po bokach i konieczne na dole (co najmniej 3 szt)

Ciekawy watek - moze w poniedzialek Pchelek cos do niego dorzuci?

A jak prawidłowo zamontować duże (szerokie) okno z kasetą RKS ponad nim. Przecież przydałyby się na górze kotwy. Czy wystarczy zamocować z boku i u dołu? Dla ustalenia uwagi okno ma wymiary 360x200(H) i tak naprawdę to składa się z trzech okien 120x200.

Hmmmm..... to masz klopot :)

Mocowanie okna po bokach tylko nie zda egzaminu i tylko takie - samo w sobie - BYC NIE MOZE

Nie wiem dokladnie jak wyglada kaseta RKS ale cos trzeba wymyslec by kaseta byla przy okazji elementem mocujacym okno jesli jest nad nim i systemowo nie zatrzaskuje sie w profilu okiennym (sa takie kasety ktore jakby z oknem stanowily jedna calosc i wtedy mocuje sie kasete do podloza) Jesli mozna kasete wysunac tak by na profil okienny nalozyc poszerzenia to byloby super. Wtedy od srodka bylaby lita powierzchnia okna zakotwiona w nadprozu. Kasety maja przewaznie minimum 130mm wiec takie poszerzenie powinno byc ze wzmocnieniem !!! i zanim zostanie montowane z nim okno poszerzenie trzeba do niego przykrecic przy takiej dlugosci

jareko: dzięki, to jest pomysł.

Czy ma to znaczenie, że to okno ma być drewniane? Będzie sztywniejsze niż PCV? Pewnie zależy od wersji profili, ale może coś możesz powiedzieć generalnie.

Raaaany ale sie porobilo i na dodatek nie wiem dlaczego tak ;)

wiec - generalnie drewniane sa troszke sztywniejsze od PCV ale w tym wypadku gdy masz ponad 3 metry to wlasciwie bedzie zachowywac sie podobnie

Skoro drewnniane to zamiast poszerzenia sadze ze wystarczy przykeciec katownik (np. 30*30) ocynkowany

Pozczekaj na ostateczna decyzje do momentu az Pchelek sie pojawi - moze ma inne patenty :)

Jestem w trakcie montażu kilkunastu okien.

-Zadne okno nie jest zakotwione w progu , firmowa ekipa znanej, dobrej firmy tego nie robi :o :o

BLAD!!! tylko w oknach do szerokosci 1200 i tylko wtedy gdy ma listwe podparapetowa mozna nie kotwuc progow!!! jesli bez listwy - maks.900 moze byc nie kotwione

-Stosują tylko kotwy, piankę i styropian pod kazde okno (5cm grubości , twardy.zastępuje mur) i nic więcej!!!

Czy dobrze rozumiem ze masz ponad 5cm szpary i pianuja wraz ze styropianem? jesli tak to zpieprz... pomiary i okna sa za male - jesli juz tak m wyszlo powinni dac listwy poszerzajace - piany moze byc max30mm

Jareko, Pchełku, bardzo dziekuję za odpowiedzi i wyjasnienia! :)

Przed chwilą wróciłam , dlatego nie pisałam wczesniej.

Sorry za niedokładny opis watku ze styropianem...Wyjasniam,że okna sa wymieniane ze skrzynkowych wys.158,( plus minus) na PCV wys.143cm

Tę powstała dziurę podmurowano cegłą (2 rzędy),ale zostawiono 5 cm. ponieważ cegła się nie zmieściła... i w ten otwór włożono styropian

Moja wątpliwośc dotyczyła tylko tego,czy twardy styropian może być użyty zamiast cegły jako wypełnienie otworu

OKna są dobrze zwymiarowane!!

Jeśli zamiast cegły w tym wypadku można uzyc styropianu to wszystko jest OK!

Można???

Jeszcze sprawa braku kotew w progu. Nie kotwią w progu, mówią,że nie włoża parapetu.

Proponowali dyble, mówiąc,że będą widoczne w ramie...więc ich nie chciałam. I to moja wina!!! :(

Nie skończyli jeszcze, więc może uda sie je wstawić.(przez styropian do muru)

Wstawiają klocki podpierające.....i robia dobrze!

Cały montaż wykonuja bardzo starannie. Wszystkie kotwy (poza progiem) wstawione ! Mają sporo kucia i murowania

i bardzo sie starają. Nie stosują taśm, sznurów i takich tam innych ...wspomnianych w artykule Pchełka.

Dzisiaj bardzo starannie obrobili 5 okien metodą tradycyjną.

Reasumując:

Jeżeli uda się jeszcze wstawic dyble, a styropian jest zastosowany poprawnie, to będe bardzo zadowolona z montażu :D

Za montaz sporo płacę, a okna mam sliczne, sliczniutkie!! :D

Jeszcze raz dziękuję wszystkim a szczególnie

jareko :D

Czy uda sie jeszcze wstawić dyble?

Czy z tym styropianem wszystko jest ok?

...pozdrawiam, juz mniej zdenerwowana chmurka :)

Sama skrzynia rolokasety jest sztywna. Wydaje mi się że można okno doczepić do dolnej półki rolokasety - na wkręty albo jakieś śruby a rolokasetę [górną półkę, umocować do nadproża. Tu chodzi głównie o to by rolokaseta nie leżała całym ciężarem na oknie.

chmurka - niech oni nie chrzanią - nie trzeba wiercić w ramie - jak przecież masz mur szczelinowy. Są takie specjalne kotwy do mocowania okien w progu - chyba że oni ich nie mają./ Niech je zrobią z grubej blachy i wygną tak by nie przeszkadzały w montażu parapetów. Odrobina dobrej woli z ich strony. Pozdrawiam. Okna masz cacy, cacuszka, cycuszka.

Witajcie,

no i ja chce sie pochwalic, ze okna mam zamontowane dokladnie wedlug instrukcji pchelka. :roll: :roll: :wink: Jasne, nie obylo sie bez konsultacji z pchelkiem, za co jemu jeszcze raz wielkie dzieki.

Ten montaz udalo sie tak dokladnie zrobic tylko po naaajdluzszych poszukiwaniach firmy ktora by to umiala zrobic. U nas na Litwie umiala to zrobic tylko jedna firma. Aha, zdjecia (moze nie najlepszej jakosci) z montazu okien mozecie znalezc na mojej stronce.

Pozdrowienia dla pchelka.

kaKa

Witajcie,

no i ja chce sie pochwalic, ze okna mam zamontowane dokladnie wedlug instrukcji pchelka. :roll: :roll: :wink: Jasne, nie obylo sie bez konsultacji z pchelkiem, za co jemu jeszcze raz wielkie dzieki.

Ten montaz udalo sie tak dokladnie zrobic tylko po naaajdluzszych poszukiwaniach firmy ktora by to umiala zrobic. U nas na Litwie umiala to zrobic tylko jedna firma. Aha, zdjecia (moze nie najlepszej jakosci) z montazu okien mozecie znalezc na mojej stronce.

Pozdrowienia dla pchelka.

kaKa

Okna mam już wstawione!

Niestety nie są mocowane w progu, poza drzwiami tarasowymi, które zamocowano kotwami. Wiem,że to niewłaściwy montaż, ale cóż mam zrobić, ja swoje a montazysci swoje. Mówią,że tak robią i że progowe mocowanie jest zbędne, kiedy wchodzi parapet.

no wlasnie - teoria a praktyka ;) jesli masz prawidlowo zamontowany zarowno parapet wewnetrzny jak i wewnetrzny to przy szerokosci okna nawet do 1700 konia z rzedem temu kto takie okno poruszy - naewt jesli nie jest kotwione

pchełku, wszyscy tak robią, więc coś jest nie tak......teoria swoje a praktyka swoje!! W mieszkaniu w bloku tez mam tak zamontowane!

Poza tym po obejrzeniu okien ( kommerling-Zabrze), juz po zdjęciu folii zewnetrznej zauważyłam,że:

-narozniki w kazdym oknie..po zewnetrznej stronie są bardzo niestarannie wykonane, takie "oskrobane"

no coz - zagarniaczka nie zawsze slicznie pcv obrabia - niestety

uszczelki zewnętrzne przyszybowe są za bardzo wcisniete w skrzydlach (w samych rogach)..co nieładnie wygląda i może utrudniac mycie

typowo kobiece podejscie ;) mycie :) - czesto tak mac byc ;)

uszczelka przyszybowa zewnetrzna nie jest cięta( zawsze taką dają)) i w samych rogach niedokładnie pokrywa się z szybą( ma brzydkie wyokrąglenie..) widac to , jeśli sie dokładnie oglada, od strony mieszkania

niestety podobnie jak wyzej

Wszystkie uwagi wpisałam w Protokół odbioru.

Czyżbym była zbyt pedantyczna?

Poza tym ..okna są ładne, dom ładnie wygląda, a ja postanowiłam się nie przejmować, skoro nie mam na to wpływu, to bez sensu!!!

Pchełku, jareko, dzięki za wiedzę, ktora , jak to w zyciu, i pomaga i przeszkadza czasem. Podziękowania i serdeczności... :D :D

badz spokojna - bedzie OK :) czasem ci co montuja racje maja i robia naprawde dobrze :)

....Są takie specjalne kotwy do mocowania okien w progu - chyba że oni ich nie mają....

Pchelku - sa oczywiscie - ale niestety w VBH nieuchwytne i trzeba sobie radzic inaczej - wlasnie tak jak podpowiadasz :)

zapewne od czci i wiary mnie odsadzisz - ale to co wczesniej w odp dla chmurki napisalem sprawdza sie - prawidlowo zamontowane paraperty w wiekszosci wypadkow wystarczajace sa - ale koniecznie musi byc wtedy podparapetowka

:o Ale się porobiło,nie ma mojego postu, na ktory odpowiedział jareko

Spróbuję go odtworzyć...bo tak dziwnie wyszło :o

-----------------------------

Okna mam już wstawione!

Niestety nie są mocowane w progu, poza drzwiami tarasowymi, które zamocowano kotwami. Wiem,że to niewłaściwy montaż, ale cóż mam zrobić, ja swoje, a montażyści swoje. Mówią,że tak robią i że progowe mocowanie jest zbędne, kiedy wchodzi parapet.

Pytałam w trzech innych firmach,

pchełku, wszyscy tak robią, więc coś jest nie tak......teoria swoje, a praktyka swoje!! W mieszkaniu w bloku też mam tak zamontowane!

Czułam sie okropnie. kiedy musiałam zapłacić za montaż, wiedząc,że nie jest tak jak powinno!!!! A miałam inne wyjście? Wiem, nie zapłacić!!!

To takie trudne!!!

Poza tym po obejrzeniu okien ( kommerling-Zabrze), juz po zdjęciu folii zewnetrznej zauważyłam,że:

-narozniki w kazdym oknie..po zewnetrznej stronie są bardzo niestarannie wykonane, takie "oskrobane"

-uszczelki zewnętrzne przyszybowe są za bardzo wcisniete w skrzydlach (w samych rogach)..co nieładnie wygląda i może utrudniac mycie

-uszczelka przyszybowa zewnetrzna nie jest cięta( zawsze taką dają)) i w samych rogach niedokładnie pokrywa się z szybą( ma brzydkie wyokrąglenie..) widac to , jeśli sie dokładnie oglada, od strony mieszkania.

Wszystkie uwagi wpisałam w Protokół odbioru.

Czyżbym była zbyt pedantyczna?

Poza tym ..okna są ładne, dom ładnie wygląda, a ja postanowiłam się nie przejmować, skoro nie mam na to wpływu, to bez sensu!!!

Pchełku, jareko dzięki :D za wiedzę, ktora , jak to w zyciu i pomaga, i przeszkadza czasem. Podziękowania i serdeczności... :D :D

-------------tyle post który zniknął :)-----------------------------

A teraz odpoowiedż... :D

jareko, dziękuję za dokładną odpowiedż i spokojne podejście do sprawy. Chcę wierzyć, że będzie ok!!

...Niestety jeszcze nie ma parapetów wewnętrznych i chyba szybko ich nie założę. Muszę więc coś z tym zrobić!

pchełku, masz rację, ogólnie moje okna są cacy, żałuje tylko,że chcąc dokładnie je obejrzeć, włożyłam okulary :wink:

Poza tym...okna jak okna...ważne, że słoneczko slicznie świeci!!!

Wkoło słyszę "wyluzuj"...i robie to właśnie. Pozdrawiam :D :D

A teraz odpoowiedż... :D

jareko, dziękuję za dokładną odpowiedż i spokojne podejście do sprawy. Chcę wierzyć, że będzie ok!!

...Niestety jeszcze nie ma parapetów wewnętrznych i chyba szybko ich nie założę. Muszę więc coś z tym zrobić!

pchełku, masz rację, ogólnie moje okna są cacy, żałuje tylko,że chcąc dokładnie je obejrzeć, włożyłam okulary :wink:

Poza tym...okna jak okna...ważne, że słoneczko slicznie świeci!!!

Wkoło słyszę "wyluzuj"...i robie to właśnie. Pozdrawiam :D :D

juz sam nie wiem gdzie byc - tutaj czy tam ;) gdzie dobrych okien szukaja hehehehehe

Chmurka - wyluzuj - ze dolacze sie do ogolu tak mowiacych ci :) a w razie klopotow - znajdz mnie - i cos poradzimy ;) ale jak widze po opisie naprawde wszystko jest ok - tylko jesli okna sa nie podparte jeszczy niczym i na samej pianie ze styropianem stoja to podeprzyj je klinami do momentu az parapety sobie obstalujesz ;)

kiedy parapetowka? ;)

Okno MUSI, MUSI, MUSI stać na klockach z drewna [z tworzywa] inaczej obsiądzie i będą problemy z użytkowaniem.

jareko wszystkie moje okna "stoją" na takich drewnianych klockach, więc powinno byc ok!!

Postanowiłam jednak, wczesniej niż zamierzałam, założyć parapety wewnętrzne, bo wszystkie okna są duże i wiem, jakie są ciężkie!!!

Kiedy parapetówka? Hmm...jeszcze kilku fachowców przede mną i sporo losowań Lotto!!! :D :D

Pozdrawiam :D

Taœmy, materiały i bajery sš ważne, ale...

Proponowałbym zwrócić też uwagę na podstawowe rzeczy:

Montaż okien, zwłaszcza sasiadujacych, na tym samym poziomie.
    Różnica w poziomie parapetów jest bardzo widoczna, a jesli parapety sš łączone, np w wykuszu, konsekwencje nierównego montażu będš dramatyczne.
    Pionowe obsadzenie okien, bez przekręcenie wokół osi pionowej.
    Kotwienie gęsto, po każdej stronie okna.

A swojš drogš, ciekawe jak sie montuje okna w œcianie jedno lub 2-warstwowej. Chyba nie da się uniknšć mostka cieplnego.

Taœmy, materiały i bajery sš ważne, ale...

Proponowałbym zwrócić też uwagę na podstawowe rzeczy:

Montaż okien, zwłaszcza sasiadujacych, na tym samym poziomie.

Różnica w poziomie parapetów jest bardzo widoczna, a jesli parapety sš łączone, np w wykuszu, konsekwencje nierównego montażu będš dramatyczne.

jejku - o takich podstawowych sprawach chyba nie ma sensu tutaj mowic - to chyba oczywiste nawet dla najgorszych ekip montazowych - rzuca sie od razu w oczy powodujac ze jest niebezpieczenstwo iz klient za usluge nie zaplaci

Pionowe obsadzenie okien, bez przekręcenie wokół osi pionowej.

no coz - czasem sie zdarza - zwlaszcza przy wmianie jesli poprzednie okno tak zamontowane bylo - i to nie ma nic do rzeczy gdyz jak wytlumaczyc klientowi dodatkowe koszty zwiazane z remontem wneki okiennej w imie poprawy estetyki? w nowym budynku to niedopuszczalne !!! ale mialem kiedys klienta co czepil sie roznicy 2 mm - pokazalem mu za na dole ma z lewej 2 mm zas na gorze okna po przecowleglej stronie 5mm. - szukal pretekstu by nie zaplacic za usluge - tacy tez sie zdarzaja. A co zrobic gdy sciana z jednej strony ma 45 cm grubosci a z drugiej 50cm? i okno musi (!!!) byc wstawione "krzywo" albo wobec wnetrza albo ulicy. Roznie sie budowalo i ciagle roznie sie buduje ;) (o zgrozo)

do czorta - montaz czy wymiana okien to remont chalupy i poprawki po innych???? - opamietajcie sie czasem klienci ;)

Kotwienie gęsto, po każdej stronie okna.
tak - najlepiej co 5 cm dawac ;) - tylko po co? przeczytaj wczesniejsze posty a zasady poznasz - zarowno niedobor jak i nadmiar kotew czy dybli jest zly - nie dajmy sie zwariowac ;)

A swojš drogš, ciekawe jak sie montuje okna w œcianie jedno lub 2-warstwowej. Chyba nie da się uniknšć mostka cieplnego.

cos mi sie zdaje ze wizyte tutaj powinienes zaczac od poczatku - od pierwszej strony...od pierwszego postu - dowiesz sie wszystkiego jak mostkow uniknac - bez wzgledu na konstrukcje sciany

Okno MUSI, MUSI, MUSI stać na klockach z drewna [z tworzywa] inaczej obsiądzie i będą problemy z użytkowaniem.

jareko wszystkie moje okna "stoją" na takich drewnianych klockach, więc powinno byc ok!!

Postanowiłam jednak, wczesniej niż zamierzałam, założyć parapety wewnętrzne, bo wszystkie okna są duże i wiem, jakie są ciężkie!!!

Kiedy parapetówka? Hmm...jeszcze kilku fachowców przede mną i sporo losowań Lotto!!! :D :D

Pozdrawiam :D

skoro stoja - badz spokojna - bedzie dobrze :) wez na wstrzymanie - bo sie wykonczysz tak martwiac sie o kazdy szczegol - uwierz - teraz juz moge powiedziec ze okna masz OK :)

Patrz - TY takze podatek od zludzen placisz? a mnie cholera jak bylo 20 baniek raptem dwu cyferek zabraklo by piepr.... to wszystko i na Majorke pojechac i za kobitkami o kibici wiotkiej sie rozgladac ;)

a teraz spac nie moge hehehe bo mi Majorka co noc sie sni - i te kobitki ponetne ;) a cala pule zgarnela emerytka - ma fart - Zycze jej szczescia :) i zdrowia :) tylko czemu nie ja? hlip hlip hlip (hehehehehe)