Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wady monta?u okien

Recommended Posts

Okno MUSI, MUSI, MUSI stać na klockach z drewna [z tworzywa] inaczej obsiądzie i będą problemy z użytkowaniem.

jareko wszystkie moje okna "stoją" na takich drewnianych klockach, więc powinno byc ok!!

Postanowiłam jednak, wczesniej niż zamierzałam, założyć parapety wewnętrzne, bo wszystkie okna są duże i wiem, jakie są ciężkie!!!

Kiedy parapetówka? Hmm...jeszcze kilku fachowców przede mną i sporo losowań Lotto!!! :D :D

Pozdrawiam :D

skoro stoja - badz spokojna - bedzie dobrze :) wez na wstrzymanie - bo sie wykonczysz tak martwiac sie o kazdy szczegol - uwierz - teraz juz moge powiedziec ze okna masz OK :)

Patrz - TY takze podatek od zludzen placisz? a mnie cholera jak bylo 20 baniek raptem dwu cyferek zabraklo by piepr.... to wszystko i na Majorke pojechac i za kobitkami o kibici wiotkiej sie rozgladac ;)

a teraz spac nie moge hehehe bo mi Majorka co noc sie sni - i te kobitki ponetne ;) a cala pule zgarnela emerytka - ma fart - Zycze jej szczescia :) i zdrowia :) tylko czemu nie ja? hlip hlip hlip (hehehehehe)

TO MIŁE JAREKO ZE CO NOC SNIĄ CI SIĘ PANIENKI...

MIŁYCH SNÓW NA PRZYSZŁOŚĆ

A CZY NA TEJ MAJORCE PRZEWIDUJESZ TAKŻE I NAS???? MNIE I TWOJEGO SYNKA????

TYLKO CO ON BEDZIE ROBIŁ Z TYMI PANIENKAMI - TROCHĘ ZA MAŁY JEST....

POZDRAWIAM

TWOJA PONIEKĄD ŻONA

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hihihi no to jareko .... obiadu dziś nie bedzie przez zonę przygotowanego .....

no tak .....szlaban na gary na ...... cala reszte a tak niewinne sny mialem hehehehe

jejku co sie z tego forum robi - mial to byc poradnik i wymiana doswiadczen a mnie sie o totku zachcialo pisac ;)

a wszystkiemu winni cykliści, kosmici no i ............ Balcerowicz ;)

Mam problem: zamontowano mi okno (ściana trójwarstwowa), ale to okno okazało się za wąskie, więc dorobiono boczne listewki, połączone z ramą na pióro i wpust, zasilikonowano i zamontowano. Od zewnątrz te listewki mają po ok 2cm z każdej strony. Zobaczyłam to dziś i osłabłam. I co ja mam zrobić? Zostawić, czy koniecznie wymieniać? Czas mnie goni, za miesiąc musimy się przeprowadzić.

Mam problem: zamontowano mi okno (ściana trójwarstwowa), ale to okno okazało się za wąskie, więc dorobiono boczne listewki, połączone z ramą na pióro i wpust, zasilikonowano i zamontowano. Od zewnątrz te listewki mają po ok 2cm z każdej strony. Zobaczyłam to dziś i osłabłam. I co ja mam zrobić? Zostawić, czy koniecznie wymieniać? Czas mnie goni, za miesiąc musimy się przeprowadzić.

mam rozumiec ze mamy doczynienia z oknem drewnianym - tutaj takze wpadki w wymiarach sie zdarzaja a mozliwosci takich jak w PCV (profile poszerzajace) nie ma - realnie rzecz ujmujac - jesli zrobili to estetycznie i listewki przykleili przed wlozeniem - to jest OK - i moze tak zostac

zas jesli jest to okno pcv to zastosowali systemowe poszerzenia i tak tez moze zostac - nawet wykazali sie lekka przesada gdyz nie ma potrzeby silikonowania czy w jakikolwiek inny sposob uszczelniania styku - jest wyjatkowo szczelne takie polaczenie

Sadze ze wszystko jest OK a jak znam zycie jutro Pchelek swoje trzy grosze dorzuci - i za to miedzy innymi go cenie i szanuje :)

wiec spokojnie brnij dalej z budowa i mieszkaj jak najszybciej :)

Te poszerzenia do dobra robota. Inaczej by Ci zapiankowali beczkę piany w te szczeliny - wtedy to by było. W dużej szczelinie kotwy są mocno wygięte i nie trzymają okna. Szczelina nie powinna być większa niż 2 - 3 cm max.

alamakota - czy te okna to mają jakiekolwiek mocowanie na kotwy czy tylko na piankę?. Te kliny trzeba usunąć - a dziury po klinach zapiankować. Ale okna muszą być ustawione na twardym podłożu - klocki z PVC, klocki z impregnowanego drewna - po dwa na każde okno. Okna nie mogą stać na pianie. Drugie pytanie - jak zrobisz obróbki blacharskie po założeniu zewnętrznego ocieplenia. czyżby parapety miały być mocowane do ram okien - nie może tak być. parapety muszą być mocowane pod okna do listew progowych. To są małe okna - na szczęście - ale nawet małe okna muszą mieć mocowanie na kotwy - dyble. I parapety muszą być mocowane pod okna.

Szczelina nie powinna być większa niż 2 - 3 cm max.

po bokach w nie ma > niz jak napisales 2,3 cm.

alamakota - czy te okna to mają jakiekolwiek mocowanie na kotwy czy tylko na piankę?.

po 2 kotwy po bokach i 2 od gory. na dole jak widac plastikowe kliny lub kawalki drewna (nieimpregnowanego) takiego jakie panowie sobie na dzialce znalezli...

Te kliny trzeba usunąć - a dziury po klinach zapiankować.

czyli niepotrzebnie zasialem panike? w zasadzie jest dobrze... tylko czy tych klinow nie powinni usunac odrazu i zapiankowac?

parapety muszą być mocowane pod okna do listew progowych.

masz na mysli listwy podokienne, na ktorych stawia sie okna w czasie transportu?

dzieki za podpowiedz, bo od kilku dni mnie to meczy ... ;-)

pozdrawiam

spójrzcie jak mi zamontowali. (PCV)

zaraz jade do przedstawiciela dużej firmy (montaż był robiony przez ich podwykonawce).

to chyba nie tak powinno być ... ?

http://trakszyn.webpark.pl/

pozdrawiam

jak widze Pchelek jak myslalem juz odpowiedzi udzieli ale kilka uwag dodatkowych - jak wiemy listwa podparapetowa nazywana jest takze - listwa podokienna, listwa transportowa takze profilem podstawowym - juz wiecej powtarzac nie bede ;) :)

kliny pod oknami powinny wrecz MUSZA zostac, tylko ze drewniane wymienilbym na z PCV

reszta jest OK z tym tylko, ze kliny po bokach nalezy WYJAC i miejsce po nich ZAPIANOWAC!!!

Tio tylko tyle - wiec ala z kotem ;) spoko - nie jest tragicznie a biorac pod uwage ze jest podparapetowka (nie mylic z impreza na parapecie ;) ) dol MOIM zdaniem nie musi byc w tym wymiarze kotwiony dodatkowo

teraz tylko przypilnuj by wstawiajac ci parapety zewnetrzne przykrecili je do podparapetowki i nie zalowali piany pod nimi (podobnie z wewnetrznym jesli taki planujesz) - opisywane teraz tylko nie pamietam gdzie o tym pisalem - tu czy w szukam dobrych okien

Oj Mieczotronix - po cos nowy temat otwierac skoro do tej pory wszystko byla w szukam okien ? ;) :)

....- klocki z PVC, klocki z impregnowanego drewna - ...

Pchelku - badz realista - czy kiedykolwiek widziales klocki drewniane impregnowane????? nikt w to sie nie bawi - paczka klockow z tworzywa (200szt) kosztuje az 35 zl ;)(15 groszy sztuka - dla wielu to wydatek ogromny - ale kiedys mowilem tu o koszcie monatzu - do klientow to w wiekszosci wypadkow nie dociera - niestety. Na dodatek na jeden punkt podparcia rzadko kiedy wystarcza dwa kliny - najczesciej 4 i wiecej) a drewnianych tyle co jedna deska i poll godziny pracy

• 3 weeks później...
.Jednak od strony wew. przy łączeniu okien z tynkiem mam założone listwy wykańczające zastępujące silikonowanie akrylem cena ok 10 zł za 2.5 m. listwy.Przy tynkowaniu zakłada się listwy a pózniej część się zdejmuje pozostała zostaje przy ościeżu.Załuje że nie dałewm tych listew także od zew. przy oknach ponieważ okno cały czas pracuje i jeżeli nie dasz akrylu albo innych materiałów elastycznych to przy ościeżu będzie się wykruszać tynk.Pozdrawiam Wiech.

Niestety nie mam tych listew :cry: i teraz się zastanawiam, który materiał jest lepszy - silikon czy akryl, czy silikonowanie akrylem :wink:

Proszę o pomoc!

.Jednak od strony wew. przy łączeniu okien z tynkiem mam założone listwy wykańczające zastępujące silikonowanie akrylem cena ok 10 zł za 2.5 m. listwy.Przy tynkowaniu zakłada się listwy a pózniej część się zdejmuje pozostała zostaje przy ościeżu.Załuje że nie dałewm tych listew także od zew. przy oknach ponieważ okno cały czas pracuje i jeżeli nie dasz akrylu albo innych materiałów elastycznych to przy ościeżu będzie się wykruszać tynk.Pozdrawiam Wiech.

Niestety nie mam tych listew :cry: i teraz się zastanawiam, który materiał jest lepszy - silikon czy akryl, czy silikonowanie akrylem :wink:

Proszę o pomoc!

A K R Y L :) przynajmniej malowac go mozesz jak kolor tynkow zmienic bedziesz chciala (chcial?) :)

sorki, jeżeli pytanko naiwne

zamontowali mi okna jakiś czas temu - na zewnątrz pianka.

narazie jeszcze chatka nieotynkowana z zewnątrz.

czy pianka może się zniszczyć?

jak ją ewentualnie zabezpieczyć przed utlenieniem?

może odciąć równo i posmarować jakimś silikonem?

zapewne jest juz brazowa i jak dotkniesz palcem to w puch sie zamienia - obciac ja na rowno i :

- albo pomalowac zwykla farba emulsyjna - najtansze i wbrew pozorom trwale rozwiazanie choc nie na lata ;)

- po obcieciu piany zaciagnac ja silikonem