Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wady monta?u okien

Recommended Posts

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki Jareko jesteś wielki :p

masz rację ma już kolor między pomarańczowym, a jasny brąz.

no to, lecę obcinać i zabezpieczać (dla pewności wezme silikon)

eeeeeeee to jeszcze nie jest zle - chyba montowali naprawde niedawno - cos nie wiecej jak miesiac ;) ale zabezpieczyc musisz

kiedy tynkowac bedziesz?

ten silikon - w płynie - to się daje na utwardzoną piankę -wycina się nadmiar pianki a następnie tynkuje. Można tego nie robić - jak się od razu tynkuje. Ale - uwaga - nie stosuje się zwykłego tynku - trzeba zastosować Atlas lub Ceresit lub podobne ustrojstwo.

Co do zasad montażu - to Ci montażyści co tak montują to potem takie okna wymieniają, pokrzywione. Zdarza się to coraz częściej - tani montaż. A ja mam pełne ręce roboty - cała masa ekspertyz i spraw sądowych.

No to u nas jest już "po zawodach". Okna wstawiane były w zeszłym roku-pamiętna firma Ferno, teraz już jest ocieplenie + zbrojenie pod tynk i pianki już nie widać.

Zostały jeszcze "dostępne" miejsca na dole okien pod parapety zewn.

Chyba powinnam się zacząć starać o sanatorium.

Jareco - wodzu

uprzejmie donoszę - wczoraj była akcja - wyszło super cała rodzina (w osobach 3) na okna. przez 3 godz. "opędzlowaliśmy" prawie wszystko. a jakie czyste rączki! (bo, palcyma i szmatkami zbieraliśmy nadmiar akrylu z ram :p ). no ale teraz będę spała spokojniej (szkoda, że wcześniej o tym nie pomyślałam).

i jeszcze jedno niewine :-? pytanko:

- zostawić te drewniane, wystające klocki w ramach, czy można spokojnie je wyciągnąć?

Sonika - ja też mam nieraz takie wrażenie, jak za dużo się naczytam.

Jareco - wodzu

uprzejmie donoszę - wczoraj była akcja - wyszło super cała rodzina (w osobach 3) na okna. przez 3 godz. "opędzlowaliśmy" prawie wszystko. a jakie czyste rączki! (bo, palcyma i szmatkami zbieraliśmy nadmiar akrylu z ram :p ). no ale teraz będę spała spokojniej (szkoda, że wcześniej o tym nie pomyślałam).

i jeszcze jedno niewine :-? pytanko:

- zostawić te drewniane, wystające klocki w ramach, czy można spokojnie je wyciągnąć?

Sonika - ja też mam nieraz takie wrażenie, jak za dużo się naczytam.

oj kochani - jak ja zaczynalem swoja budowe to jeszcze netu nie bylo i wertowalem Muratora i uczylem sie gdyz sam z pierwszym mezem mojej uwczesnej zony dom budowalem hahahah ladnie zabrzmialo? :)

i wiecie co - szlag mnie trafial gdyz jak juz cos zrobilem to w nastepnym zeszycie Muratora czarno na bialym pokazali mi ze spie.... ale spoko - dom stoi - okna sa - nawet CO dziala ;)

a teraz do rzeczy :)

Klocki jesli masz juz parapety wewnetrzne osadzone i sa pod oknem - tak ze okno na nich stoi - spokojnie wyjac mozesz i miejsce po nich zapianowac - jesli zas nie - to czekaj do momentu gdy bedziesz je osadzac - wtedy dopiero wyjmij - pamietajcie moi mili OKNO MUSI BYC MOCNO PODPRATE - CZY NA PARAPECIE WEWNETRZNYM CZY TEZ NA KLINACH POZOSTAWIONYCH POD NIM !!! Kotwy tylko je pozycjonuja w otworze !!!

Widziałam się dzisiaj z moim nowym fachowcem od ocieplenia i mówię, że trzeba zasilikonować pod parapetami, a On na to, że lepiej wygrzebać piankę, bo stara i dać nowš, a o silikowaniu to nie słyszał i tak się nie robi.

To dawać silikon czy ta nowa pianka od zewnštrz wystarczy, BO ZWARJUJĘ!!!

Widziałam się dzisiaj z moim nowym fachowcem od ocieplenia i mówię, że trzeba zasilikonować pod parapetami, a On na to, że lepiej wygrzebać piankę, bo stara i dać nowš, a o silikowaniu to nie słyszał i tak się nie robi.

To dawać silikon czy ta nowa pianka od zewnštrz wystarczy, BO ZWARJUJĘ!!!

jejku - to sa efekty zaczynania wielu postow, w sumie, w tym samym temacie - i uciekl mi powyzszy :(

TY masz racje!!!!

Nalezy obciac lub wydlubac czesc piany ktora juz erozji sie poddala - nawet jak na nia polozysz nowa to nie wiele to pomoze

pozniej jak juz ta nowa stawrdnieje - w tych temperaturach i przy zraszaniu woda - jakies 20-30 minut - obcinasz jej nadmiar i silikonem lub wrecz zwykla farba emulsyjna ja pokrywasz - wtedy masz gwarancje ze wciaz bedzie w szczelinie a nie w puch sie zamieni.

Jak rozumiem ona spod parapetu wystaje - wiec samo zatynkowanie jej (swiezej) wystarczy by cale lata bylo OK

• 1 month później...
A jak prawidłowo zamontować duże (szerokie) okno z kasetą RKS ponad nim. Przecież przydałyby się na górze kotwy. Czy wystarczy zamocować z boku i u dołu? Dla ustalenia uwagi okno ma wymiary 360x200(H) i tak naprawdę to składa się z trzech okien 120x200.

ostatnio montowalem okna, co prawda nie pod rolakasete RKS ale klient wymyslil sobie cos innego - mam z tego zdjecia - teraz kwestia tylko czasu bym je opublikowal

na razie wzgledy rodzinne mi to uniemozliwiaja - temat wciaz wazny dla Ciebie?