Gość grend 22.10.2014 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 jaki jest sens izolowania murłaty ??? Czasy domostw z zew tynkiem wapiennym już minął ,który chłonął wodę jak gabka. Skad w murze ma "NADEJŚĆ" wilgoć ??? Jakimś cudem pokona styropian na płycie fundamentowej ??? czy moze pokona 20 cm styropian na ścianie ??? Teraz wilgoć dostaje się przez szczelinę wentylacyjną dachu i wystarczy ze się skropli na izolację i w tym momencie murłata ładnie to będzie musiała "wypic" .......Pomijam fakt montażu więźby - właśnie to robię dałem folię i żałuję gdy widzę ten BASEN który powstał - jakoś nie wpadłem na pomysł aby wieniec był zrobiony ze spadkiem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.10.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Wieniec ze spadkiem???! A niby po co skoro jak piszesz skąd ma być tam woda? U siebie możesz robić różne praktyki ale nie do końca a tylko tyle na ile pozwoli Ci Twój kierownik budowy. A ile zaoszczędzisz nie stosując hydroizolacji? Izolacji murłaty i płatwi przechodzących przez ściany ma być i tyle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.10.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Dużo by pisać, nie tylko izolacja murłaty, ale też pamiętać należy o nie dociąganiu ściany szczytowej aż po kontrłaty, lub do samej blachy. Rwąc izolację na dwoje, ściana sobie, poddasze sobie. Ma być przerwa na grubość izolacji poddasza nad murem i ładnie ma się łączyć z izolacją ściany. Pomijam fakt montażu więźby - właśnie to robię dałem folię i żałuję gdy widzę ten BASEN który powstał - jakoś nie wpadłem na pomysł aby wieniec był zrobiony ze spadkiem..... No jeśli jeszcze nie ma pokrycia dachowego to basen jest chyba normalny, jak teraz sobie cały dzień leje. Tak napisałeś jak byś zamiast membrany wysokoparoprzepuszczalnej użył foli ... ? to nie było by zbyt dobre. Skąd woda może być w murze ? a no z kondensacji, ale przy 20cm izolacji to chyba musiał byś mieć łaźnie Rzymską, aby naprodukować tego wrednego gazu tyle... aby pod 20cm izolacji mógł narobić biedy. Teraz wilgoć dostaje się przez szczelinę wentylacyjną dachu i wystarczy ze się skropli na izolację i w tym momencie murłata ładnie to będzie musiała "wypic" ....... knuje jak to może być ... dwie odpowiedzi ... pierwsze w dzień powietrze nabrało pary wodnej ... na jakieś 85% przy +15 st Przyszła noc i temperatura +5 st ... co dla niej to jest już 150% wilgotności i na każdej powierzchni zimniejszej niż ~+13 st (99% wilgotności .. dla 15 st było to 85 %)...to jeśli coś ma +12 st to jest pokrywane wodą z kondensacji. Drugi przypadek to kiedy dach był by zimniejszy niż powietrze otaczające .. przez wymianę radiacyjną .. to tylko dla pewnych specyficznych materiałów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 23.10.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Wieniec ze spadkiem???! A niby po co skoro jak piszesz skąd ma być tam woda? U siebie możesz robić różne praktyki ale nie do końca a tylko tyle na ile pozwoli Ci Twój kierownik budowy. A ile zaoszczędzisz nie stosując hydroizolacji? Izolacji murłaty i płatwi przechodzących przez ściany ma być i tyle. Pozdrawiam. Stwierdzenie że ma być i tyle jest dla mnie niewystarczajace. Dla mnie hydroizolacja jest bezcelowa bo woda murem nie nadejdzie a raczej w odwrotnym kierunku, że mur będzie pochłaniał wilgoć - ale to moje osobiste zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.10.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 No właśnie, każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Ja też. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts