Bryn87 22.10.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 (edytowane) Witam!Jestem nowy na forum i szukałem postów na interesujący mnie temat, ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Chodzi mi mianowicie o sposób montażu płyt g-k na poddaszu częściowo użytkowym (do pewnego poziomu dach będzie ocieplony wełną 15cm między krokwiami + 5cm w porzek na krokwiach, na to folia i wszystko będzie zabezpieczone sznurkiem) . Osoba, która ma u mnie wykonywać tą pracę zaproponowała mi, żeby bezpośrednio do krokwi poziomych stanowiących przyszły szkielet sufitu oraz na skosach poddasza nalężacych do części użytkowej poddasza przymocować na wkręty płyty osb, a dopiero do nich płyty g-k. Taka procedura ma usztywnić więźbe dachową i zminimalizować spękania na łączeniach płyt g-k. Stąd moje pytania:1. Czy spotkaliście się z takim rozwiązaniem i czy rzczywiście sprawdza się ono.2. Jak mają wyglądać warstwy (przekrój) takiego podasza, czy może być tak: płyta g-k, płyta osb, folia paroizolacyjna, wełna pomiędzy krokwiami 15 cm (ponad tą warstwą dach będzie ocieplony tak jak napisałem na początku postu), ewentualnie jeszcze wełna 10 cm w poprzek krokwi, żeby uzyskać warstwę o łącznej grubości 25 cm.3. Czy pomiędzy ułożonymi na suficie płytami osb trzeba zostawić jakieś przerwy dylatacyjne.4. Czy nie przepłacam za robociznę. Cena za ułożenie waty + folii + sznurki w części nieużytkowaj 15zł/m2, ułożenie płyt g-k, płyt osb, folii oraz wełny w części użytkowej 30zł/m2. Proszę o pomoc i z góry bardzo dziękuję za jej udzielenie. Edytowane 23 Października 2014 przez Bryn87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts