Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AZBEST - grozi mi kara grzywny z art. 346....

cte

Recommended Posts

... Prawo ochrony środowiska Dz.U.2013.0.1232 t.j. - Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001r. - Prawo ochrony środowiska - konkretnie :)

A chodzi o to, że dostałem wezwanie z Urzędu Miasta Częstochowy (myślałem, że przed wyborami mają co robić) z załącznikiem "Informacja o wyrobach zawierających azbest". I chodzi o to że muszę tam wpisać swój adres, imię i nazwisko i napisać jakie mam wyroby azbestowe i ile azbestu w azbeście zawierają. Nie ma rubryki "nie mam azbestu" albo "imię i nazwisko osoby NIE MAJĄCEJ azbestu" :( Jestem wielbłądem i mam podać liczbę garbów. A jak nie - grzywna, za nie podanie w/w.

I tu pytanie prawne - czy UM Cze-wa może mnie zmusić do wpisania mojego nazwiska do rubryki "wykorzystujący wyroby azbestowe" skoro ich nie wykorzystuję?

I pytanie nieprawne, ale dla prostego - jak ja - człowieka interesujące: może mi ktoś podać listę materiałów budowlanych (coś a la zwrot VAT) budowlanych zawierających "wagowo więcej niż 0,1% azbestu" - to sobie sprawdzę czy moje płytki z Paradyża nie są przypadkiem próbą sprowadzenia zagłady na świat?

• 3 months później...
Tu chodzi jedynie o wpisaniu „stanu” posiadania wyrobów z azbestem. Gminy dokonują takich spisów, aby sprawdzić, jak wiele domów ma jeszcze materiały azbestowe. Kiedy raz spiszą, że masz azbest, a potem następnym razem, że nie masz, to będziesz musiał przedstawić dokument potwierdzający legalną rozbiórkę i pozbycie się azbestu. Dostaniesz takie potwierdzenie od ekipy, która usuwała Ci azbest, tak jak ja dostałem od firmy Eco-pol, która zdejmowała eternit z mojego dachu. Oczywiście pod warunkiem, że firma działa legalnie i ma wszystkie pozwolenia. No a jeżeli nie masz azbestu i nigdy nie miałeś, bo np. masz nowy dom, no to nie masz się czym martwić, na Twoim miejscu wpisałbym po prostu zero.

• 6 months później...

Zapraszamy do obejrzenia filmu, w którym mówimy, jak zgodnie z prawem usunąć eternit. Dowiesz się, że możesz tę kłopotliwą powinność właściciela dachu mieć za darmo.

Zobacz inne filmy z życia i poradnikowe murator.tv - to Telewizja Budowlana dla Was