Ostrowiak 22.10.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Witam wszystkich użytkowników forum ,a w szczególności użytkowników sztokerów 15.Zakładam ten temat aby nie szukać po forum. Nabyłem Sztokera15 model 2014. Od 20.10.14 jestem w jego użytkowaniu.Poprzednio Cichewicz Logica .Nareszcie wygoda. No, właśnie wygoda ale teren dziewiczy. Piecyk działa super ale mam pewne problemy natury nowicjusza;) sterownik cobra -prostota:bash:działania lekko powiedziane.Małymi kroczkami spędzając czas przy piecu coś zaczynam kapować.Niestety instrukcja obsługi pisana przez znawcę tematu. Niektóre ustawienia są bez podanych skutków, a innych po prostu brak.Problem jaki w tej chwili mamy to przy podgrzewaniu do zadanej temperatury podajnik ustawiony na 5sek podaje co 5sek i to tak długo aż nie osiągnie zadanej temperatury. Skutek, żar sypie do popielnika.Oprogramowanie w sterowniku A33p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack0r 22.10.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Sam sie dopiero ucze ale podawanie 5 przerwa 5 to bardzo bardzo czesto. Zacznij np PP 5/50 i dobierz do tego nadmuch aby wszystko spalalo. Powinno sie palic z lekkim kopczykiem.Na mocne mrozy to nastawa 1/4 albo 1/3. Chodzi o stosunek czaso podawania do czasu przerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostrowiak 22.10.2014 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Witam,Zapomniałem dopisać 5sek podawanie i 8min przerwa.Nadmuch 80/10. Na podtrzymaniu działa ale przy dogrzewaniu już nie jak dogrzewa to podaje co 5sek ,aż uzyska temp. zadaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack0r 22.10.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Tak jak pisalem ustaw podawanie 5 sek co 50 sek czyli PP 5/50. Podtrzymanie ja mam ustawione na 2 godz ale szybciej sie kociol wychlodzi i znowu przejdzie do pracy. Podtrzymanie jest ważniejsze przy grzaniu tylko cwu aby w kotle nie wygaslo. Znajdz moj temat pod nazwa ustawienia sterownika na ekogroszek. Tam znajdziesz troche informacji od fachowcow jak wszystko ustawic.Te 5/50,to takie przykladowe. Poczytaj tamten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.10.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Czasami warto skorzystać z wyszukiwarki Wątek o kotle Sztoker jest tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174806-SZTOKER-25-prosze-o-uwagi-i-opinie/page105&highlight=sztoker Tutaj masz testowy soft serii S bez nastaw pod kocioł Sztoker-15kW:http://www.elektro-miz.pl//upload/file/PROGRAMY/Co_v11_S10u_Sztoker_15kW.bin a jak nie chcesz testowego, to na oficjalnym robisz ok.5sek podawanie i jakieś 30-35sek pauzanadmuch góra 85%, nadmuch dołem 3%min. moc kotła 3% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
handyman 26.10.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 witam , na forum jestem nowy ale jestem z wami od 3 lat ale postanowiłem dołączyć w końcu i podzielić się z wami moimi doświadczeniami ,pozdrawiam Jarecki79. O sztokerze powiem wam tyle dziś nie zamienił bym go na żaden inny ale kiedyś było inaczej.Pierwszy rok chciałem go oddać na złom ale przeżyłem zimę ,przyszła wiosna . Nie jestem człowiekiem który łatwo się poddaje,zacząłem się uczyć . Długo by pisać o nie przespanych nocach i godzinach spędzonych w kotłowni. W końcu żona stwierdziła że ten piecyk to kolejne moje dziecko no ale nie o tym miałem wam napisać.Powiem wam tyle zaczyna się trzecia zima na razie piecyk cyka . Podam wam wstępne ustawienia a resztę pomyślcie sami. Sterowniki mam v939 bo nowsze są nie potrzebne nie obrażając nikogo . USTAWIENIA 3/119 + 7 wysokość kopca. PID i ADC wyłączone .Dom 90m2 , bojler 150l + 5 osób w domu. Temperatura w domu 22-23 stopnie spalanie podam wam jak zaczną się mrozy pozdrawiam i życzę powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.10.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 3/119 i wysokosc kopca + 7to jest to samo co 10/119 i wysokość kopca 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzio77 21.11.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Witam.Palę w tym sezonie Wesołą przy ustawieniach 5/25, min. 2%, dmuchawa 5-85% Pid włączony. Do tej pory, tzn. przy temp. zewnętrznych oscylujących wokół 10 stopni, nie było żadnych problemów. Obecnie przy spadku temp. zewnętrznej do 3-4 stopni i zwiększonym poborze ciepła, zaczął mi przesypywać niedopalony węgiel. Ma ktoś pomysł co zmienić w ustawieniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 20.12.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Witam.Jestem na etapie wyboru kotła, po zapoznaniu sie z ofertą wstępnie jestem właśnie za kotłem Sztoker Mini.Ale... no właśnie ale im więcej czytam tym większy mam mętlik w głowie.Ma być wygodnie ale po lekturze obawiam sie ciągłego przesiadywania w kotłowni z instrukcją obsługi sterownika.Czasem człowiek ma ochotę pozostać przy miałowcu- 10 lat użytkowania dało wprawę w paleniu. Edytowane 20 Grudnia 2014 przez rafaln1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzio77 23.12.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Obsługa sterownika nie jest tu największym problemem, o ile dasz sobie spokój z eksperymentalnymi softami i szukaniem "optymalnych" ustawień. Zeszłej zimy, po kilku miesiącach takiej zabawy, zdałem się na Pid i mam względny spokój. Większym problemem jest konieczność częstego czyszczenia kotła, czy opróżniania popielnika. Przy dodatnich temperaturach min raz na 5 dni, przy ujemnych raz na 3. Raz na miesiąc trzeba przeprowadzić gruntowne czyszczenie kanałów spalinowych i komory napowietrzającej, w przeciwnym razie występują objawy, które opisywałem w poście powyżej. Jest to mój pierwszy piec na ekogroszek więc nie mam porównania ale moim zdaniem, pomijając kwestie czyszczenia, jest godny polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 11.01.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Czy wasze kotły stoją w poziomie czy są odchylone na "plecy" - na zasobnik , zastanawiam się czy nie powyginałem nóżek . Od czego lub w którym miejscu powinien być ten przewód , jakby ktoś miał czas to niech zrobi zdjęcie podłączeń ( może jakoś dojdę gdzie powinien być ) Edytowane 11 Stycznia 2015 przez cody_007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzio77 30.01.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 jeśli jeszcze potrzebujesz: kocioł zamontowany w poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 31.01.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Dzięki .Myślałem ,że nikt już tu nie zagląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 31.01.2015 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 U mnie wygląda tak samo, jeden kabelek wisi luzem pod tą pokrywą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 14.06.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Przygotowując moją 15 do pierwszego ( u mnie ) uruchomienia wziąłem się za otwory w palniku .Nie wiem jak do tego doszło ale musiałem je jakby wywiercić od nowa tak były zabite .Przy okazji wykryłem małą wadę fabryczną - pierwszy rząd otworów od drzwiczek ma w 1/2 zasłonięte światło .Wydaje mi się , że przez to zapychają się bardzo łatwo a węgiel jest nie dopalany . Otwory zasłania płaskownik , w którym zamocowana jest płytka z otworami .Wygląda jakby można było ją zdemontować ale u mnie ani drgnie . Edytowane 10 Września 2015 przez cody_007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
handyman 13.12.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 witam wszystkich jak wam idzie ? Mam dla was nowinkę . Przerobiłem swoją 15 na pelet . rewelka . Pieca nie czyszczę , popiól wybieram odkurzaczem do kominka raz na miesiąc. Pid włączony , nie gaśnie na podtrzymaniu.Zyć nie umierać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.12.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Brawo TY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 14.12.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 witam wszystkich jak wam idzie ? Mam dla was nowinkę . Przerobiłem swoją 15 na pelet . rewelka . Pieca nie czyszczę , popiól wybieram odkurzaczem do kominka raz na miesiąc. Pid włączony , nie gaśnie na podtrzymaniu.Zyć nie umierać. pozdrawiam rozwiń słowo "przerobiłem" może ktoś coś zaadoptuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 15.12.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 I ile peletu idzie w porównaniu z groszkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 15.12.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 coś zdaje mi się że kolega puścił kaczkę i czeka na falę :wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts