Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sztoker 15

Ostrowiak

Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników forum ,a w szczególności użytkowników sztokerów 15.

Zakładam ten temat aby nie szukać po forum. Nabyłem Sztokera15 model 2014. Od 20.10.14 jestem w jego użytkowaniu.Poprzednio Cichewicz Logica .

Nareszcie wygoda. No, właśnie wygoda ale teren dziewiczy. Piecyk działa super ale mam pewne problemy natury nowicjusza;) sterownik cobra -prostota:bash:działania lekko powiedziane.Małymi kroczkami spędzając czas przy piecu coś zaczynam kapować.Niestety instrukcja obsługi pisana przez znawcę tematu. Niektóre ustawienia są bez podanych skutków, a innych po prostu brak.Problem jaki w tej chwili mamy to przy podgrzewaniu do zadanej temperatury podajnik ustawiony na 5sek podaje co 5sek i to tak długo aż nie osiągnie zadanej temperatury. Skutek, żar sypie do popielnika.

Oprogramowanie w sterowniku A33p.

Tak jak pisalem ustaw podawanie 5 sek co 50 sek czyli PP 5/50. Podtrzymanie ja mam ustawione na 2 godz ale szybciej sie kociol wychlodzi i znowu przejdzie do pracy. Podtrzymanie jest ważniejsze przy grzaniu tylko cwu aby w kotle nie wygaslo. Znajdz moj temat pod nazwa ustawienia sterownika na ekogroszek. Tam znajdziesz troche informacji od fachowcow jak wszystko ustawic.

Te 5/50,to takie przykladowe. Poczytaj tamten temat.

Czasami warto skorzystać z wyszukiwarki

Wątek o kotle Sztoker jest tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174806-SZTOKER-25-prosze-o-uwagi-i-opinie/page105&highlight=sztoker

Tutaj masz testowy soft serii S bez nastaw pod kocioł Sztoker-15kW:

http://www.elektro-miz.pl//upload/file/PROGRAMY/Co_v11_S10u_Sztoker_15kW.bin

a jak nie chcesz testowego, to na oficjalnym robisz ok.

5sek podawanie i jakieś 30-35sek pauza

nadmuch góra 85%, nadmuch dołem 3%

min. moc kotła 3%

witam , na forum jestem nowy ale jestem z wami od 3 lat ale postanowiłem dołączyć w końcu i podzielić się z wami moimi doświadczeniami ,pozdrawiam Jarecki79. O sztokerze powiem wam tyle dziś nie zamienił bym go na żaden inny ale kiedyś było inaczej.Pierwszy rok chciałem go oddać na złom ale przeżyłem zimę ,przyszła wiosna . Nie jestem człowiekiem który łatwo się poddaje,zacząłem się uczyć . Długo by pisać o nie przespanych nocach i godzinach spędzonych w kotłowni. W końcu żona stwierdziła że ten piecyk to kolejne moje dziecko no ale nie o tym miałem wam napisać.Powiem wam tyle zaczyna się trzecia zima na razie piecyk cyka . Podam wam wstępne ustawienia a resztę pomyślcie sami. Sterowniki mam v939 bo nowsze są nie potrzebne nie obrażając nikogo . USTAWIENIA 3/119 + 7 wysokość kopca. PID i ADC wyłączone .Dom 90m2 , bojler 150l + 5 osób w domu. Temperatura w domu 22-23 stopnie spalanie podam wam jak zaczną się mrozy pozdrawiam i życzę powodzenia .

• 4 weeks później...

Witam.

Palę w tym sezonie Wesołą przy ustawieniach 5/25, min. 2%, dmuchawa 5-85% Pid włączony. Do tej pory, tzn. przy temp. zewnętrznych oscylujących wokół 10 stopni, nie było żadnych problemów. Obecnie przy spadku temp. zewnętrznej do 3-4 stopni i zwiększonym poborze ciepła, zaczął mi przesypywać niedopalony węgiel. Ma ktoś pomysł co zmienić w ustawieniach?

• 5 weeks później...

Witam.

Jestem na etapie wyboru kotła, po zapoznaniu sie z ofertą wstępnie jestem właśnie za kotłem Sztoker Mini.

Ale... no właśnie ale im więcej czytam tym większy mam mętlik w głowie.

Ma być wygodnie ale po lekturze obawiam sie ciągłego przesiadywania w kotłowni z instrukcją obsługi sterownika.

Czasem człowiek ma ochotę pozostać przy miałowcu- 10 lat użytkowania dało wprawę w paleniu.

Edytowane przez rafaln1

Obsługa sterownika nie jest tu największym problemem, o ile dasz sobie spokój z eksperymentalnymi softami i szukaniem "optymalnych" ustawień. Zeszłej zimy, po kilku miesiącach takiej zabawy, zdałem się na Pid i mam względny spokój. Większym problemem jest konieczność częstego czyszczenia kotła, czy opróżniania popielnika. Przy dodatnich temperaturach min raz na 5 dni, przy ujemnych raz na 3. Raz na miesiąc trzeba przeprowadzić gruntowne czyszczenie kanałów spalinowych i komory napowietrzającej, w przeciwnym razie występują objawy, które opisywałem w poście powyżej. Jest to mój pierwszy piec na ekogroszek więc nie mam porównania ale moim zdaniem, pomijając kwestie czyszczenia, jest godny polecenia.

• 3 weeks później...
100_7700 l.jpgCzy wasze kotły stoją w poziomie czy są odchylone na "plecy" - na zasobnik , zastanawiam się czy nie powyginałem nóżek . Od czego lub w którym miejscu powinien być ten przewód , jakby ktoś miał czas to niech zrobi zdjęcie podłączeń ( może jakoś dojdę gdzie powinien być ) Edytowane przez cody_007

• 3 weeks później...
  • 4 months później...
Przygotowując moją 15 do pierwszego ( u mnie ) uruchomienia wziąłem się za otwory w palniku .Nie wiem jak do tego doszło ale musiałem je jakby wywiercić od nowa tak były zabite .Przy okazji wykryłem małą wadę fabryczną - pierwszy rząd otworów od drzwiczek ma w 1/2 zasłonięte światło .Wydaje mi się , że przez to zapychają się bardzo łatwo a węgiel jest nie dopalany . Otwory zasłania płaskownik , w którym zamocowana jest płytka z otworami .Wygląda jakby można było ją zdemontować ale u mnie ani drgnie . Edytowane przez cody_007

• 5 months później...
witam wszystkich jak wam idzie ? Mam dla was nowinkę . Przerobiłem swoją 15 na pelet . rewelka . Pieca nie czyszczę , popiól wybieram odkurzaczem do kominka raz na miesiąc. Pid włączony , nie gaśnie na podtrzymaniu.Zyć nie umierać. pozdrawiam

rozwiń słowo "przerobiłem" może ktoś coś zaadoptuje ...:D