ZeusSs 22.10.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Witajcie Jestem na etapie wykonywania instalacji C.O i C.W.U.http://images69.fotosik.pl/299/46ef0ecd724507f7gen.jpgPiec jest z podajnikiem, chciałem zrobić pion na strych i w tym pionie grawitacyjnie dwa grzejniki.Chodzi tutaj o awarię prądu, żeby w razie W piec się wychłodził.Zaraz za piecem montaż zaworu trójdrożnego - pytanie tylko czy ma ciepła woda iść do zimnej i wracać do pieca czy zimna do ciepłej?Następnie idąc dalej trójnik i pion do samego strychu od dołu miedź 28 i później redukcje, a na samym końcu naczynie wyrównawcze.Później pompa C.O, która zarazem będzie obsługiwała C.W.U., a następnie trójnik i kierunek rozdzielacz na grzejniki oraz kierunek boiler. Teraz pytanie czy mój pomysł się sprawdzi?Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZeusSs 23.10.2014 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Nikt się nie wypowie? Bardzo proszę o pomoc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 23.10.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Nie rozumiem twojej instalacji za bardzo schematyczna brak ważnych szczegółów. W wypadku awarii prądu kocioł sam zgaśnie i nie trzeba martwic się o jego wychłodzenie. Brak prądu stoi podajnik i wentylator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZeusSs 23.10.2014 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Szczegóły masz na myśli średnice rur itd?Mnie interesuje głównie czy grawitacja pójdzie z trójnika do góry?Piec ma ruszt awaryjny, więc fajnie żeby było właśnie tak, bo chociażby w razie awarii prądu, to dwa grzejniki będą grzały.No i czy taki układ ma sens, nie patrząc na średnice rur.Chodzi ogólnie o rzut całości, czy pompa w takim miejscu będzie ok i również zawór trójdrożny w takim miejscu się sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 23.10.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Jeśli pomiędzy kotłem a grzejnikami nie będzie zamkniętego zaworu będzie grzać. Palenie na ruszcie to = brak zaworów termostatycznych na jakichś odbiornikach. W wypadku braku prądu musi coś odbierać ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 24.10.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Źle masz kolego ten schemat. Pierwsza sprawa - naczynie wyrównawcze. Powinni być zasilone sprzed zaworu 3D. Na rurze wznośnej nie wolno montować żadnej armatury umożliwiającej odcięcie. To powinna być osobna rura do naczynia i druga od naczynia do powrotu + rura przelewowa. Trzeba poprowadzić rurę wznośną sprzed zaworu 3D i pompy CO. Jak chcesz te 2 grzejniki mieć możliwość zasilić z grawitacji, daj przed trojakiem z którego będzie odejście do nich na górę pompę CO na obejściu grawitacyjnym z zaworem różnicowym. Jeżeli pompa będzie za 3D, będzie mieszać zasilanie z powrotem i obniżać temperaturę na grzejniki. Jeżeli będzie przed 3D, będzie dogrzewać powrót do kotła a grzejniki będą zasilane temperaturą ustawioną na kotle. Zamiast 3D dałbym 4D - wtedy będziesz miał połączone obydwie funkcje. I powrót będzie dogrzany, i grzejniki będzie można zasilić obniżoną temperaturą. Koszt niewiele wyższy - a moim zdaniem warto. I jeszcze sprawa bojlera - masz go za zaworem 3D narysowanego, czyli jeżeli zamontujesz go jako mieszacz ( przed pompą ) to na bojler pójdzie temperatura obniżona, taka jak na grzejniki - trochę bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZeusSs 25.10.2014 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 No to jeżeli zamontuję zawór 3D za pompą, to będzie wracać cieplejsza woda do pieca, a grzejniki i tak mogę regulować na rozdzielaczu i wtedy pójdzie na nie chłodniejsza woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 25.10.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Masz rozdzielacz z grupą mieszającą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZeusSs 25.10.2014 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Nie, nie mam mieszacza żadnego.Wydawało mi się, że jest to potrzebne tylko przy podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 26.10.2014 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 No to skąd weźmiesz na rozdzielaczu chłodniejszą wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZeusSs 26.10.2014 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Chodziło mi bardziej o regulację zaworami na każdą sekcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 26.10.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 http://www.weberht.pl/prod/2/?z=14 nie kombinuj , najprościej moim skromnym zdaniem najlepiej. na tamtej stronie masz dobry gotowiec 3d na powrocie . można zaw.3d zamienić na zawór dławiący grzybkowy termostatycznty do tego dodaj termostaty na grzejniki i masz całkiem niezłą kontrole. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZeusSs 01.11.2014 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 http://images68.fotosik.pl/326/328b15e1828e4c03gen.jpg Tak wykonałem instalację. Zamontowałem zawór 4d, tak jak kobra64 radził. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok, bo jeszcze muszę podłączyć grzejniki do rozdzielacza i dopiero wtedy odpalę piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts