zbigor 22.10.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Czy grafitowy styropian "ginie" pod tynkiem? Wykonawca z którym rozmawialem o styropianach odradza mi grafitowy styro. Twierdzi że pod wplywem temperatury będzie się na ścianie "lasował" czyli zanikał albo wyginał mimo kołkowania. Podobno tej wady nie ma bialy styropian. Wykonawca raczej nie jest byle jaki. Firmę prowadzi ponad 10 lat, sam często pracuje ze swoimi ludźmi, oprócz domów jednorodzinnych robi też duże tematy jak ocieplania bloków. Widziałem jego wykonanie na 4 piętrowym bloku i było ładnie zrobione. Stąd też moje pytanie o grafitowy styro. Skoro wykonawca z doświadczeniem go odradza to może coś z grafitowym jest jednak nie tak jak być powinno? Mam ból głowy bo w projekcie grafitowy styro 15 cm i nie ma możliwości zmiany ściany na grubszą z białego styro. Dlatego zasiegam tu opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 22.10.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Ciekawa opinia wykonawcy , jeszcze takiej nie słyszałem Będę bacznie obserwował ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.10.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 20 lat niczym nie przykryty biały EPS jest na elewacji ... nic tyle że żółty jest i tyle. Czy grafitowy styropian "ginie" pod tynkiem? Wykonawca z którym rozmawialem o styropianach odradza mi grafitowy styro. Twierdzi że pod wplywem temperatury będzie się na ścianie "lasował" czyli zanikał albo wyginał mimo kołkowania to niech klei całą powierzchnią na nie na 3 placki ... owszem pod wpływem słońca goły graficiak na plackach może się spaczyć. Ale żeby znikał ... czapkę niewidkę ma ? Czy może "fachowcy" czyszczą pianki przy elewacji ? lub jak już jest tynk to siup benzynki ... i nie ma izolacji Widziałem jego wykonanie na 4 piętrowym bloku i było ładnie zrobione. to że ładne to jeszcze nic nie znaczy .. w ładnej kurtce Ci ciepło nie będzie... Jeśli klei na placki to partacz ... nie fachowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 23.10.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Czy grafitowy styropian "ginie" pod tynkiem? Wykonawca z którym rozmawialem o styropianach odradza mi grafitowy styro. Twierdzi że pod wplywem temperatury będzie się na ścianie "lasował" czyli zanikał albo wyginał mimo kołkowania. Podobno tej wady nie ma bialy styropian. Wykonawca raczej nie jest byle jaki. Firmę prowadzi ponad 10 lat, sam często pracuje ze swoimi ludźmi, oprócz domów jednorodzinnych robi też duże tematy jak ocieplania bloków. Widziałem jego wykonanie na 4 piętrowym bloku i było ładnie zrobione. Stąd też moje pytanie o grafitowy styro. Skoro wykonawca z doświadczeniem go odradza to może coś z grafitowym jest jednak nie tak jak być powinno? Mam ból głowy bo w projekcie grafitowy styro 15 cm i nie ma możliwości zmiany ściany na grubszą z białego styro. Dlatego zasiegam tu opinii. Jeszcze takiej historii nie słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.10.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Ja słyszałem, ale od majeter placów... to to łaciate naśladują i placki walą ...nie dziwne że coś ciemniejszego może się lekko spaczyć.Ale z ginięciem styropianu to bajka, no chyba że krasnale puszczają bąki z rozpuszczalnika ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 23.10.2014 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Jeszcze takiej historii nie słyszałem Ja też nie i stąd wynikło moje pytane. Gdyby mi to powiedział byle kto to bym wcale sie tym nia przejął. Ale że rozmawiałem o tym z człowiekiem który siedzi w ocieplaniu dość długo więc ziarno niepewnosci zostało zasiane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.10.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Moze miał kiedys problem z odpadającym ze ścian (na skutek bledów wykonawczych) grafitowym styropianem i się chłop zraził... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.10.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Moze miał kiedys problem z odpadającym ze ścian (na skutek bledów wykonawczych) grafitowym styropianem i się chłop zraził... albo marnej jakosci klejow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 23.10.2014 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Moze miał kiedys problem z odpadającym ze ścian (na skutek bledów wykonawczych) grafitowym styropianem i się chłop zraził...Błędy wykonawcze raczej nie wchodzą w rachubę. Widziałem wykonanie ocieplenia na dużym budynku wielorodzinnym i nie miałem zastrzeżeń. Ale dałeś mi do myślenia w innej sprawie. Otóż moze winny jest materiał. Skądinnąd wiem że na inwestycje można w niektórych wytwórniach zamawiać styropian "inwestycyjny" tzn. w papierach to normalny styropian ale jest jakby "odchudzony" czyli tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djbzyk 20.11.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 witam. styropian grafitowy przedewszystkim powinien byc przetary tarkiem do styropianu przed nalozeniem kleju, to poprawia jego przyczepnosc do kleju, a jesli ktos kleji styropian bialy czy grafitowy na plackach to po tem nie dziwne ze odpada albo sie wygina. nalezy pamietac ze sciany przed klejeniem styropianu powinno sie gruntowac ,gruntem gleboko penetrujacym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.11.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Czy grafitowy styropian "ginie" Może wykonawca o takim czymś myśli http://lubelska.policja.gov.pl/lub/aktualnosci/24488,Pulawy-Odpowiedza-za-kradziez-styropianu.html ............a tak naprawdę to nie słyszałem o czymś takim, sam mam takiego 20cm na ścianach i nic niepokojącego się nie działo i nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.11.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 ja kiedyś usłyszałem że wystarczy mała dziurka w tynku którą dostanie się powietrze do styropianu i zaczyna on znikać. Autora tej teorii spytałem czy wie że styropian składa sie głównie z powietrza. Nie uwierzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 20.11.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 ja kiedyś usłyszałem że wystarczy mała dziurka w tynku którą dostanie się powietrze do styropianu i zaczyna on znikać. Autora tej teorii spytałem czy wie że styropian składa sie głównie z powietrza. Nie uwierzył. O shit ! Tzn ze wg tej teorii powinienem dostarczac na budowe styropian w cysternach w takich jak sie plynny gaz przewozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.11.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 nie. Producent styropianu spakował Ci powietrze w gustowne płyty. Z frezem lub bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 20.11.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 nie. Producent styropianu spakował Ci powietrze w gustowne płyty. Z frezem lub bez. Jak on ten frez uformował z powietrza? Cwaniak..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FAST ADAM 09.12.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Szczerze ten wykonawca musiał się sparzyć z grafitowym styropianem i nie dziwie się mu jest to straszne dziadostwo do klejenia. Nie znika bo jest to bzdura ale strasznie pracuje pod wpływem ciepła i słońca. Trzeba podczas klejenia uważać na słońce i kleić wg wskazać producenta metodą punktowo-obowodową.Zamiast szarego styropianu dołożyć i wziąć wełnę, przynajmniej masz naturalną ochronę na domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 09.12.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 FA: każda metoda wełna czy styro ma swoje zalety i wady i konieczną technologię produkcji. Da się zamienić, z tym, że trzeba umieć to robić. Pytanie jeszcze powinno być kolejne a co będzie jako wyprawa zewnętrzna - bo może się okazać, że będzie to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Gdzieś już kilka razy było udowadniane jak spada izolacyjność wełny kiedy ta jest wilgotna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.12.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Szczerze ten wykonawca musiał się sparzyć z grafitowym styropianem i nie dziwie się mu jest to straszne dziadostwo do klejenia. Nie znika bo jest to bzdura ale strasznie pracuje pod wpływem ciepła i słońca. Trzeba podczas klejenia uważać na słońce i kleić wg wskazać producenta metodą punktowo-obowodową. Zamiast szarego styropianu dołożyć i wziąć wełnę, przynajmniej masz naturalną ochronę na domku. rozwin mysl: "naturalna ochrone na domku" z ta welna.... dawno nikogo tu nie dojechalem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FAST ADAM 10.12.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Krótko mówiąc styropian jest zrobiony z ropy naftowej a wełna ze skały. Styropian paląc się wytwarza trujące substancje.Inne właściwości obydwu materiałów można znaleźć w necie:) Edytowane 11 Grudnia 2014 przez FAST ADAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.12.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Fighter nie dam Ci powodu do rozwinięcia się w tym poście:) Krótko mówiąc styropian - ropa naftowa, wełna - skała . Tyle w temacie. Inteligentny to złapie w mig Rozumiem że w domu masz ściany pomalowane farbą kazeinową. Bo nie przypuszczam że jakąs akrylową. Wszak to tworzywo sztuczne. Wszelkie obudowy urzadzeń domowych tez odpadają. A skarpetki bawełna + 20% poliestru potrafią zabić. Albo co najmniej zrobic krzywdę: https://www.youtube.com/watch?v=UAwRis5_C1A&feature=player_detailpage Inteligentny złapie w mig! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts