Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawienie spadów na tarasie

yatta

Recommended Posts

Witam,

Mam nastepujący problem.

Taras znajduje się nad pomieszczeniem biurowym i jest otoczony ścianami.

"Fachowiec" remontował mi taras, podłoże zostało wyrównane wylewką z jastrychu, na to poszła membrana BT18, potem styropian 2cm i folia gruba.

Na wierzch poszła wylewka z b25.

Ale niestety spady nie wyszły jak trzeba.

Taras ma wymiar 6x4, wzdłuż dłuższej sciany położyłem odwodnienie liniowe i planowo spad miał być po szerokości do tego odwodnienia.

Częściowo się to udało, od połowy do odwodnienia.

Ponieważ jednak beton zrobili na dość grubym kruszywie, to w zasadzie calość bym przeszpachlował w celu uzyskania równej powierzchni.

Nie będę kładł na tym płytek, tylko chcę to na koniec pomalować.

Teraz pytanie - jakim towarem dokończyć prace - zakładam, że w nawyższym miejscu nałożę max 2.5 cm a w najniższym 5mm.

Czy to wyprowadzenia spadu mogę wykorzystać listwy poziomujące do tynkowania?

Dodatkowo pytanie o wykończenie styku tarasu i ściany, Boki ściany są podkute, a na ściane wywinięta jest folia spod wylewki.

Jak to po bożemu zabezpieczyć? Obciąć folię tak, aby weszła w to podkucie i zaciągnąć zaprawą cementową?

To samo pytanie od strony styku wylewki i okna - tu też folia jest wywinięta na okno - plus taki, że miejsce styku okna i tarasu jest zadaszone i praktycznie nie ma możliwości, żeby tam napadał deszcz.

Edytowane przez yatta