Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić różnice pomiędzy "inteligentną oddychającą paroizolacją", a zwykłą folią PE jeśli chodzi o uszczelnienie dachu skośnego konstrukcji drewnianej?

Wiem, że podobne tematy były już poruszane, jednak chciałabym tę wiedzę jakoś zebrać w jednym miejscu, co ułatwiłoby wybór przy zakupie :D

"oddychanie" to nie naukowe pojęcie niczego.

Chodzi oto że w jedną stronę jest paroszczelna, jeśli jest potrzeba aby para wyszła w drugą stronę to niby ma

przepuścić ... czyli jak zawór zwrotny ...

W przypadku wody / i gazu to może działać .. ale gaz / gaz to jest mrzonka.

Po to żywność jest pakowana w foliowe worki z dodatkiem alu, aby tlen z powietrza nie wnikał, dodaje się też argon jako faz obojętny ...

coś chyba E dziewięćset ileś .. to jest oznaczenie argonu.

Jeśli gaz jakim jest powietrze jest wstanie uciec przez butyl w dętce rowerowej np, to robienie z jednej strony szczelności a z drugiej nie to ..

placebo.

Z wodą membrany grotex czy inne to fakt krople są zatrzymywane, a gaz jest przepuszczany.... gdzie dyfuzję nazwali "oddychaniem"

To jest bardzo szkodliwe pojęcie, ponieważ jest niczym brzytwa w małpich rękach.

Piszą o tym na farbach, wełnach, pustakach itp bez pojęcia jakie skutki niesie niezrozumienie tematu.

Albo oddycha, albo nie ot cała wiedza ... wyciągają palec z buzi i wiedzą że na filipinach jest burza ...:D

Witam.

Czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić różnice pomiędzy "inteligentną oddychającą paroizolacją", a zwykłą folią PE jeśli chodzi o uszczelnienie dachu skośnego konstrukcji drewnianej?

Wiem, że podobne tematy były już poruszane, jednak chciałabym tę wiedzę jakoś zebrać w jednym miejscu, co ułatwiłoby wybór przy zakupie :D

W najprostszy sposób wygląda to tak:

Zwykła folia PE praktycznie nie przepuszcza pary wodnej, tym bardziej wody w postaci mikro kropelek wody, co często widzimy i potocznie nazywamy parą wodną, jak i samej wody w postaci płynnej.

Folia paro przepuszczalna przepuszcza parę wodną w obie strony, natomiast z jednej strony ( od strony napisów), stanowi zaporę dla wody, np. kondensacyjnej z poszycia dachu.

Pozdrawiam.

Czyli zasada działania byłaby podobna do goretex'u? Zakładam że tak, aczkolwiek pojawia się pytanie czy wpłynęłoby to istotnie na jakość izolacji dachu? Czy raczej na zachowanie odpowiednich/bardziej korzystnych warunków mikroklimatycznych w domu/pomieszczeniu/poddaszu?
Czyli zasada działania byłaby podobna do goretex'u? Zakładam że tak, aczkolwiek pojawia się pytanie czy wpłynęłoby to istotnie na jakość izolacji dachu? Czy raczej na zachowanie odpowiednich/bardziej korzystnych warunków mikroklimatycznych w domu/pomieszczeniu/poddaszu?

Gore-Tex i folia paro przepuszczalna to prawidłowe skojarzenie.

Zasada izolacji dachu jest taka, aby trudniej wilgoci było wejść w izolację , a łatwiej z niej wyjść.

Pozdrawiam.

Dziękuję za wyjaśnienia nakreśliło mi to w pewnym sensie całokształt optymalnego rozwiązania. A z czystej ciekawości, zakładając że zależy mi na materiale dobrej jakości , jest jakaś marka godna polecenia, w porównaniu do konkurencji? Pozdrawiam.

Szczerze mówiąc nie kojarzę marki :( Za to osoba, która miałaby wykonać uszczelnienie dachu - wiecie, taki znajomy znajomego z polecenia ;) - zaproponował nam taki zestaw:

http://www.isover.pl/Nasza-oferta/ISOVER-Vario-system-izolacja-i-paroizolacja

Podobno bardzo skuteczny. Mieliście z nim może do czynienia? Sprawdził się?

W to nie wierzę akurat, bo od mikroklimatu jest wentylacja, niech napiszą ile to daje ?

wymiana pary wodnej przez przegrody to jakieś max 3% tego co idzie przez wentylację.

No ale żeby coś sprzedać trzeba to okrasić mitomańskim określeniem "oddychanie"

W to nie wierzę akurat, bo od mikroklimatu jest wentylacja, niech napiszą ile to daje ?

wymiana pary wodnej przez przegrody to jakieś max 3% tego co idzie przez wentylację.

No ale żeby coś sprzedać trzeba to okrasić mitomańskim określeniem "oddychanie"

Właśnie dlatego chciałabym, aby wypowiedział się ktoś, kto miał do czynienia z tym produktem/pracował przy jego montażu/jest użytkownikiem budynku, w którym go wykorzystano lub zajmuje się stricte techniczną stroną utrzymania takiego budynku i obserwuje, czy się sprawdził. Nie poszukuję reklamy, tylko rzetelnej informacji :D

Z tego, co się orientuję, uszczelnienie dachu skośnego drewnianego wygląda mniej więcej tak (patrząc od strony wnętrza domu): płyta KG - paraizolacja-wełna lub inny materiał izolacyjny między więźbami-deski dachu-materiał pokrywający dach od zewnątrz. I coś tu mi się nie zgadza....

Zakładając, że paraizolacja wypuszcza parę wodną na zewnątrz, czyli w kierunku desek, a zewnętrzna warstwa pokrywająca dach nie przepuszcza wilgoci w żadnym kierunku (a napewno nie z zewnątrz do wewnątrz) , to wychodzi na to, że cała para wodna skierowana jest na drewno...i nie ma ujścia na zewnątrz....

to jaki jest sens stosowania paraizolacji??

Nie jestem co prawda ekspertem w tej dziedzinie, jednak takie działanie wydaje mi się bezsensowne, ponieważ drewno zbiera w sobie całą wilgoć w takim wypadku.

Uwa uwa figos bigos ... dachowy dziś będzie bigos.

Paroizolacja musi być tylko i wyłącznie po stronie ciepłej, czyli od wewnątrz.

Płyty GK , pustka 1,5 -2 cm folia alu zalaminowana między dwie folie PE ...

wełna 10cm pod krokwie prostopadle do tych krokwi.

15 -20 cm między krokwie, zależy jakie.

na to membrana dachowa .. wysokoparoprzepuszczalna.

kontrłaty 25/32/40mm

łaty i pokrycie dachowe .

Zakładając taki scenariusz...skoro mamy folię PE, która nie przepuszcza pary wodnej w żadną stronę, a od zewnętrznej strony dachu mamy pokrycie zatrzymujące wilgoć...to po co membrana, która nie ma co przepuszczać?? No tak na chłopski rozum, to jest niepotrzebna....

Więc jak działa schemat wędrówki wilgoci w tym przypadku??

nie wilgoci, a gazu bezbarwnego, bezwonnego wrednego gazu którego ruch napędza różnica ciśnień cząstkowych pary wodnej.

http://siwinska.zut.edu.pl/fileadmin/Pliki_tekstowe/Cisnienie_czastkowe_pary_wodnej_nasyconej_w_powietrzu.pdf

W powietrzu zimowym na zewnątrz nie ma prawie pary wodnej.cdn

Edytowane przez מרכבה
Folię PE, a jeszcze lepiej folię alu w osłonie PE. Od wewnątrz folia powinna być paroizolacyjna, a nad wełną paro-przepuszczalna.

Czy w przypadku izolacji poddasza styropianem można pozwolić sobie na zrezygnowanie z folii paroizolacyjnej???

Mamy dach z blachodachówki, jest membrana paroprzepuszczalna... Izolację chcemy zrobić ze styropianu i wykończyć tak jak elewacje...czyli na styropian siatka z klejem i tynk...

Jestem ciekawa opinii Kolegi w tej kestii.

Pozdrawiam.

Myślę że tak, tylko wypada dobrą farbą pomalować, "lateks" na szorowanie .

Problem może być tylko z instalacjami... i przejściem gniazdek.

A nie zapomnij sprawdzić czy izolacja ścian będzie łączyć się bez przeszkód z izolacją poddasza.

Pod krokwiowa izolacja z styropianu... dobry wybór, ostatnio knułem o tem.

Ale między krokwie ? jeśli by były wiatrownice i dach dość sztywny to kto wie.

A wracając do tematu z pytania Koleżanki to

zakończenie wełny wypada zrobić membraną wyskoparoprzepuszczalną i zrobić pustkę powietrzną między dachem a tą membraną

stąd kontrłaty "przyciskają" tą membranę ... później łaty i pokrycie dachowe ... łącznie będzie ... od 57mm do 100mm przerwy między membraną, a dachem. Ta pustka musi mieć dostęp powietrza obustronnie.

Koledze wyżej pewnie przyda się to ...http://www.modrastrecha.sk/blog/mio23/album/nulovy-dom-bez-komina-som-ufo/

myślę że będzie patrzał ostro :) bo tam jest właśnie pokazane jak robi się izolację poddasza EPS'em ..