Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Koledze wyżej pewnie przyda się to ...http://www.modrastrecha.sk/blog/mio23/album/nulovy-dom-bez-komina-som-ufo/

myślę że będzie patrzał ostro :) bo tam jest właśnie pokazane jak robi się izolację poddasza EPS'em ..

Dzięki za link. Koleżanka zabiera się za patrzenie:)

Chodzi o to, że w projekcie mamy styropian jako izolację poddasza +folia paroizolacyjna + kartongipsy.

Nie stanie się nic ze styropianem, jeśli nie będzie folii paroizolacyjnej??? Jeden ze sprzedawców stwierdził, że styropian może ulec ...gniciu. Możliwy taki scenariusz???

I jeszcze jedna kwestia. Mamy blachodachówkę /w projekcie była dachówka ceramiczna, ew. cementowa/ Wiadomo, że blacha bardzo się nagrzewa....jesli będzie zastosowany styropian GRAFITOWY miedzy krokwiami pod mambraną paroprzepuszczalną... nie stopi się od rozgrzanej blachy?

Jak sądzisz?

Dziękuję i pozdrawiam.

ulec ...gniciu
http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif jakiś wariat ..

no jak będziesz w domu mieć przetwórnie paliw płynnych to może od oparów itp się rozpuści ..

ale tak .. Twoje pra x 100 jeszcze ten styropian oglądać będą.

Jeśli ten EPS będzie siatą i klejem zaciągnięty i pomalowany będzie ok .. farba to też paroizolator ..

GRAFITOWY miedzy krokwiami pod mambraną paroprzepuszczalną... nie stopi się od rozgrzanej blachy?

Jak sądzisz?

Dziękuję i pozdrawiam.

styropian radził bym zalepić z każdej strony siatką i klejem dokładnie .. mausy ... kunolichtenstein czy inne damy z łasiczką mogą mieć niezłe miejsce na loku ... siata i klej na około ... u mnie w galerii jest skromy przykład jak to wygląda na skosach betonowych ..

Ekspertką nie jestem, ale jak usłyszałam od tego sprzedawcy o gniciu styropianu to też... prawie wybuchnęłam śmiechem :)

Myszki i te inne .., zdaję sobie sprawę, że są zagrożeniem, ale w wełnę też pewnie wejdą, jak będą bardzo chciały;)

Dokładne zalepienia siatką i klejem- to jasne od zewnątrz....ale pod membraną i z boku nie bardzo to sobie wyobrażam...

Idę pooglądać Twoją galerię.

Pozdr.

Widziałem puste mysie gniazdo w wacie szklanej .. a wata szklana to pieroństwo nie takie jak dzisiejsze puchowe wełenki ..

tylko czasem kawałek szkła niczym igła i ciach w rękę ..

To jest bardzo skromna jak na razie galeria.

Membrana idzie na całość po siatce i kleju ...

Zakładając taki scenariusz...skoro mamy folię PE, która nie przepuszcza pary wodnej w żadną stronę, a od zewnętrznej strony dachu mamy pokrycie zatrzymujące wilgoć...to po co membrana, która nie ma co przepuszczać?? No tak na chłopski rozum, to jest niepotrzebna....

Więc jak działa schemat wędrówki wilgoci w tym przypadku??

Witam,

Pani Ewo, folia paroizolacyjna zabezpiecza przegrody budowlane, w tym izolację cieplną, przed powstawaniem zawilgoceń wywołanych wykraplaniem się przenikającej od strony wnętrza pary wodnej, natomiast membrana dachowa - folia paroprzepuszczalna zapobiega wywiewaniu ciepła z wnętrza izolacji, wypuszcza parę wodną na zewnątrz przegrody, zabezpiecza materiał termoizolacyjny przed zamoknięciem i nieszczelnościami poszycia dachu czy obudowy zewnętrznej ścian.

Dlatego izolując dach skośny należy stosować obydwie folie.

Pozdrawiam,

Paweł Stefański

Online Ekspert ISOVER

... u mnie w galerii jest skromy przykład jak to wygląda na skosach betonowych ..

Masz na myśli swój Dziennik Budowy? Przejrzałam i dziennik i komentarze, ale tych skosów betonowych się nie dopatrzyłam....nakierujesz?

Ps. Wow!!! Jestem pod wrażeniem :) 3mam kciuki i wierzę, że osiągniesz sukces.

Pozwolisz, że czasem pomęczę Cie...pytaniami? ;)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=94718&d=1326364435 miałem więcej zdjęć ale to tylko mam w galerii

zobaczę może coś jeszcze. Równo z krokwiami leci styropian / na to siatka i klej ..

Z góry dziękuję za odpowiedź :) chyba nareszcie dotarła do mnie zasada działania tego systemu :D nie ma to jak informacje przekazywane łopatologicznie prosto ;) a tak poza tym, a propos pary wodnej-ok przy -30 stopniach ciężko mówić o parze wodnej znajdującej się "w powietrzu" aczkolwiek "wilgoć" mamy zawsze ;) i polecam /jeśli to nic złego.../ zaufane źródło http://zylla.wipos.p.lodz.pl/baza/08-01.html . Domniemam iż większym problemem jest skraplanie się wilgoci na granicy pokrycie dachu/pustka powietrzna etc, w sytuacji kiedy nasze wewnętrzne poszycie dachu /o zgrozo pod folią PE :/ / osiągnie temperaturę niższą od temperatury wilgotnego termometru dla chwilowej wartości temperatury powietrza zewnętrznego i wilgotności względnej...i co w takiej sytuacji? Czy może zastosowanie paroizolacji ma powstrzymać od takiej sytuacji nawet hipotetycznie?? Pozdrawiam!

Zagrożenie jest w okresie zimowym.. kiedy na zewnątrz jest mało pary wodnej i tworzy ona niskie ciśnienie .. tak jak niż w "pogodzie"

a wyższe ciśnienie panuje w wewnątrz chałupy i jak wiadomo wiatr wieje z wyżu do niżu.

Tak samo para dąży do wyrównania stężeń/ciśnień a to nie są Pa tylko hPa ciśnienia .. http://siwinska.zut.edu.pl/fileadmin/Pliki_tekstowe/Cisnienie_czastkowe_pary_wodnej_nasyconej_w_powietrzu.pdf

20 hPa różnicy ciśnień powoduje ten ruch przez przegrodę i po to jest folia PE/alu/Pe aby możliwie mocno spowolnić ten proces

bo frańca jak się dostanie wredna tam gdzie jej powietrze nie zniesie to robi się z gazu woda.

Szczególnie na krokwiach ...

Ok...czyli czysto hipotetycznie, zawsze istnieje ryzyko skroplenia wilgoci gdzieś pomiędzy poszczególnymi warstwami ocieplenia/izolacji dachu dobrze to rozumiem? A zastosowanie metod bardziej hmmm "inteligentnych" zasadniczo minimalizuje nam zaistnienie takiej sytuacji tak? Nawet by człowiek nie pomyślał ile czynników na to wpływa o.O pozdrawiam!

Tak że para wodna jak wyjdzie jakimś cudem .. przez paroizolację

http://www.passivhaustagung.de/Passive_House_E/humidity_problem.png

A zastosowanie metod bardziej hmmm "inteligentnych" zasadniczo minimalizuje nam zaistnienie takiej sytuacji tak? Nawet by człowiek nie pomyślał ile czynników na to wpływa o.O pozdrawiam!
nie tu pomoże tylko prosta wiedza, filozofii w tym nie ma

http://www.odbiory.pl/index.php/poradnik-automatyki-i-bms/item/wykres-molliera-i-x całe działy na tym bazują .. ludzie robią doktoraty itp

lepiej polegać na temperaturze i stężeniu pary wodnej niż liczyć na "inteligencję" foli

Od strony ciepłej napiera para wodna ... bo jest jej dużo i pod dużym ciśnieniem względem zewnętrznego powietrza.

W lecie może dojść do kondensacji w przypadku zimnych pomieszczeń.. zimnych to znaczy gdzie temp utrzymuje się

koło 15 st a wentylujemy powietrzem z zewnątrz

Ekspertką nie jestem, ale jak usłyszałam od tego sprzedawcy o gniciu styropianu to też... prawie wybuchnęłam śmiechem :)

Myszki i te inne .., zdaję sobie sprawę, że są zagrożeniem, ale w wełnę też pewnie wejdą, jak będą bardzo chciały;)

Dokładne zalepienia siatką i klejem- to jasne od zewnątrz....ale pod membraną i z boku nie bardzo to sobie wyobrażam...

Idę pooglądać Twoją galerię.

Pozdr.

Witam,

ale nie zdaje sobie kol. sprawy jak będą większe zwierzątka od myszy i co zrobisz jak zaczną harcować w nocy. Nic gorszego jak mąż chrapiący i kuny lub inne stworzonka buszujące w styro. A styro działa jak bębenek, między innymi dlatego wełna jest bardziej wskazana niż styro.

Janek

Janie :) widziałem jak myszągi w wacie szklanej :) Jan wie pewnie jaki to wredny materiał

ze starożytnego PRL'u masakra trzeba to usuwać w rękawicach z grubej skóry.

I te gryzonie wredne sobie zrobiły gniazdo w tej wacie.

https://www.google.pl/search?q=odstraszacz+gryzoni&espv=2&biw=1364&bih=683&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Lf9kVNfOJ6fmywOh1YDoBg&ved=0CAYQ_AUoAQ

aktywnie i pasywnie poprzez siatkę i klej .. nie do sforsowania dla kun ..

prędzej membrana i wełna

Janie :) widziałem jak myszągi w wacie szklanej :) Jan wie pewnie jaki to wredny materiał

ze starożytnego PRL'u masakra trzeba to usuwać w rękawicach z grubej skóry.

I te gryzonie wredne sobie zrobiły gniazdo w tej wacie.

https://www.google.pl/search?q=odstraszacz+gryzoni&espv=2&biw=1364&bih=683&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Lf9kVNfOJ6fmywOh1YDoBg&ved=0CAYQ_AUoAQ

aktywnie i pasywnie poprzez siatkę i klej .. nie do sforsowania dla kun ..

prędzej membrana i wełna

Witaj kolego,

tak ale myszy czy inne zwierzątka jak uprawiają seks wełnie to nie słychać. Wtedy z żoną możesz spać spokojnie, gorzej jak będą to robić w styro.

Janek

Witam,

ale nie zdaje sobie kol. sprawy jak będą większe zwierzątka od myszy i co zrobisz jak zaczną harcować w nocy. Nic gorszego jak mąż chrapiący i kuny lub inne stworzonka buszujące w styro. A styro działa jak bębenek, między innymi dlatego wełna jest bardziej wskazana niż styro.

Janek

Mam bardzo twardy sen, choćby się waliło i paliło...nic nie słyszę... na moje szczęście czy nieszczęście :)

Obawiam się styropianu ale wełny też się boję. Wybór bardzo trudny a w projekcie mamy styropian właśnie.

Chcielibyśmy jak najlepiej wydać ciężko zarobione pieniądze.

Pozdrawiam.

Olimp Forum z góry dziękuję za wiele przydatnych informacji. Wnioskuję zatem iż najlepszym rozwiązaniem /kierowanym cytowałabym ;) wiedzą/ będzie dbanie o hmmm...optymalną gospodarkę mikroklimatyczną domu jak i poddasza :) W najbliższym czasie wypadałoby zatem zgłębić nieco wiedzę z zakresu transportu pary wodnej/wilgoci i co zrobić by było dobrze :) pozdrawiam i życzę miłego weekendu :)

Ewo to jest podstawa dbanie o stan wilgotnościowy w domu.

tu taki przykład czemu nie ma grzyba, bez izolacji 1.jpg płyta balkonowa zachodzi nad pokój, ile jest st ? 5 przy -5 na zewnątrz

wystarczy zobaczyć to cb5.jpg czyli ~max 35% wilgotności przy +20 może być aby nie było powierzchniowej kondensacji.

To samo dzieje się w przegrodzie... im głębiej w izolację tym zimniej i tym mniej musi być pary wodnej.

Stąd dyfuzję powstrzymuje się opóźniaczem pary czyli folią PE .. a najlepsza jest folia PE /alu PE lub polipropylenowa folia itp .

Czemu mleko w kartonie ma folię i pod nią aluminium ? właśnie aby chronić produkty przed dyfuzją.

1,5 cm .. ale aluminium to też coś co zwiększa opór dyfuzyjny tej foli.

Na tym właśnie cała rzecz polega.

Obalałem już mit foli typu isoboster .. gdzie larum grali że im Hot Box źle policzył i trzeba inną metodę wymyśleć .. ot ściema.. tylko że jak ktoś dociekliwy nieskromnie ja :)

to znajdzie info z podobnej branży; szyb okiennych gdzie hot box potwierdza wyliczenia

czy wyliczenia potwierdzają hot boxa .. np norma EN 672 oparta jest ściśle na danych doświadczalnych a nie opowieściach z Narnii.

Tak czasem jakiś chłopina roztropina wyleci z zarzutami o terorię .. chłopino mileńka ..

to nie są wzory z rzopy wzięte tylko wypis z doświadczeń i empiryki / praktyki.

Przecież nikt nie jest w stanie z palca napisać że szkoło przewodzi ciepło Lamba 0,01 W/mK to se tak napisałem .. ot takie chłopskie proste rozumowanie.

Edytowane przez מרכבה