Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Franiu - nie dotarła - a bardzo na nią czekałam i chyba czekam nadal , bo choć casting dla wykonawców juz mnie strasznie zmęczył ( w sekrecie przed mężem - i ZNIECHĘCIŁ ) to rezultaty są co najmniej mierne. Przetestowałam cenowo i jakościowo już chyba ok. 10 ekip i jestem załamana. Oglądałam takie partactwa że głowa boli, można całą epopeję napisać - i jak będę miała czas to napiszę ku przestrodze następnych szukających. Jutro mam dostać wycenę od "ostatniej szansy"- bo więcej namiarów juz nie mam. Jak nie wypali to się załamię!Było mi już głupio upominać się o te namiary u Ciebie - po prostu myślałam że jako jeden z wytrawnych forumowiczów po prostu :( "olałeś" żółtodzioba. Bardzo proszę wyślij jeszcze raz - dzięki . Orany , chyba pierwszy raz stworzyłam takiego długiego posta - pewnie dlatego że moje dziecko tak grzecznie ogląda Bolka i Lolka , bo tak to nawet poczytać waszych nie mam kiedy.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Klamka okienna zapadła!

Postanowione i prawie podpisane, tylko sprawdzić wymiary i podpisać umowę!!

Będzie Urzędowski!!!! z bardzo przyzwoitym rabatem!

Okienka naprawdę super, no i uszczelka silikonowa jest od zewnątrz!

ŁADNIEJSZE OD WIKTORCZYKA I TAŃSZE! nie mówiąc o PCV

Co do ekip budowlanych, to moja jest b. zajęta.

Mogę polecić górali do dachu - jak u mnie robili- podziwiała ich cała wieś!

papa-tki

Narazie spadł mi kamień z serca, że mamtę decyzję za sobą.

Ale jak coś będzie nie tak, to znowu będą gryzły mnie robale wątpliwości. :lol:

Was też czasami gryzą?

czy nie za bardzo przywiązujemy się do przedmiotów?

przecież to tylko kawałek drewna i trochę szkła :lol:

Okna - ważna sprawa. Choć to tylko trochę drewna i szkła... Ale ładne okna sprawiają dożo przyjemności. Zwłaszcza jak się przedtem miało wyrób okno-podobny... (jak ja)

A ja dziś z uwielbieniem patrzyłem na licznik elektryczny! Założyli dziś rano po kilku miesiącach obiecanek. Wszystkim rozpoczynającym budowę (Aśka S!) dobra rada: o prąd należy się starać nim się pomyśli o budowie! Ja zacząłem za późno - zaledwie 3 miesiące przed rozpoczęciem budowy ;-)

CO SIĘ STAŁO Z FRANKIEM?

Przyznam ci się Franio , że po dłuższej nieobecności na forum , myslałam że ty to FranekF :oops:

Ale po kilku zdaniach wyczułam ,że ani budowa, ani osoba jakoś mi nie pasuje do Franka,

ale teraz wszystko jest jasne! Tylko nie wiem gdzie ty Franio budujesz- chyba przeoczyłam. :)

o którym Franku mówisz - Adamosie?Nie zauważyłęś,żę dwóch Franków buduje w okolicy?

Az tak nie przeżywam tych okien- napisałam ci ,że to tylko przedmioty. :lol:

A ty obiecałeś mi namiary na solidnych stolarzy z okolic- niekoniecznie od okien. Jakieś schody też trzeba zrobić :)

A wy co planujecie względem schodów???

Engi, ja wcale nie przestałem tu bywać... Bywam. :) Ale ostatnio mam takie urwanie głowy, że na forum już nie mam czasu zaglądnąć...

Ale dziś musiałem wpaść, bo wymyśliłem, żeby jednak w tym roku uciec przed VATem i wydoić jeszcze trochę ulgi remontowej... Myślę poważnie o ocieplaniu domu. Zaraz więc lecę do wyszukiwarki trochę o tym poczytać...

Przeglądając jednak pobieżnie ostatnie Wasze dyskusje musze powiedzieć, że zgadzam się w całej rozciągłości z tym, co napisał Franio: że jednak prawdziwa wiedza budowlana leży w głowach budowlańców, a nie na forum. Na forum można przeczytać kto jak zrobił... Ale przekonałem się na własnej skórze, że zwykły pan Czesiek przyjdzie, rzuci okiem i powie Ci więcej niż godziny ślęczenia przed komputerem. Tak więc ja teraz robię tak: najpierw forum, coby zorientować się w możliwościach i terminologii (żeby pan Czesiek nie myślał, że jestem kompletna noga :)), potem wycieczka po sąsiadach, którzy ostatnio ocieplali domy, potem kontakt z kilkoma panami Cześkami i w końcu wybór jednego z nich. :)

Może niezbyt to odkrywcze, ale rok temu nie miałem takiej wiedzy i doktoryzowałem się nad wbijaniem gwoździa do deski... ;)

Ahoj!

Piotr - zgadzam się , ja tez tak robię, ale co do głów budowlańców to zawartośc jest bardzo różna. Na moich " przesłuchaniach" czasami panowie z inż. przed nazwiskiem opowiadali takie dyrdymały że hej! ( typu : po co izolacja termiczna ścian fundamentowych , po co izolacja pionowa , przeciez przez poziomą i tak nie przejdzie wilgoć ,po co drenaż, po co kotwienie murłaty do wieńca i inne kwiatki) Ja w kazdym razie zaczynam do wszystkiego podchodzić z dystansem. Co do prądu todziałania wstępne już podjęte - warunki są , skrzynka na prowizorkę zrobiona i czeka na podłączenie u elektryka z Energetyki. Jaki będzie finał to zobaczę. Póki co podjęłam walkę z VATem i w piątek kupiłam wszystkie materiały jakie się tylko dało ! Wtym tygodniu podpisuje umowę z wykonawcą ( prawie wybrany ) i czekam na WIOOOOSNĘĘĘĘ !!!!!!

Pozdrowienia dla wszystkich.

Nie było mnie kilka dni bo miałem wyjazdowy tydzień.

Udało mi się zrobić resztę wylewek w piwnicy - hurrra.

Poszukuję teraz solidnej ekipy do zrobienia stropu na poddaszu z płyt G-K - może ktoś ma jakoweś namiary?

Byłem oglądnąć parkiet dębowy w Ćwiklicach - bajka, nie podłoga. Tylko cena trochę jakby mniej bajeczna.

Pilnie poszukiwany również fachowiec od schodów drewnianych.