Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Już wiem dlaczego się rumienisz Adamos!

Pewno dlatego że zapomniałeś podać mi adresy miejscowych porządnych stolarzy!

I pewno dlatego że niezbyt się przykładasz do uczestnictwa skoro nie zauważyłeś że jest Franio i franekF.

Piotrze to że nie inwestujesz w nowe przedsięwzięcia to nie znaczy że musisz nas opuscić.

Okoliczne domki u nas ociepla się za pomocą styropianu-na tynk stary conajmniej 8-ką frezowanym (nie ma mostków) a na to tynk akrylowy (ciekawa kolorystyka i dodra trwałość)

Potem tylko myjka cisnieniowa i prać co jakis czas :lol:

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

engi - ja też nie wiem jak jest z Franiem i FrankiemF. Ale jako nowy na forum nie rzucałem się z pytaniami...

A swoją drogą - Franio - gdzie rośnie Koliba?

Co do solidnych ekip do G-K i schodów, to u mnie wszystko robi jedna firma (z Ustronia). Strasznie boli mnie serce jak przychodzi do płacenia faktur, a zwłaszcza jak przedtem pogadam z kuzynami budującymi na Śląsku. Oni wszystko robią za pół ceny! Ale jak potem przyjdzie do oceny fachowości dokonań "mojej" firmy to się uspokajam - już po kilku dniach robót fundamentowych okazało się, że na budowie mogę bywać jako gość a nie pies gończy wyszukający błędy.

No więc G-K też robią i jak rozmawiam czasem na temat detalu np. połączenia gipsu z drewnem albo tynkiem tradycyjnym to wiem, że to jest przemyślane i nie będzie pękać. Co do schodów to też będą robić (świerkowo-jesionowe) bo mają kilku stolarzy i naoglądałem się do tej pory na fachowość ich stolarskiej roboty (u mnie na budowie) więc wiem, że schody będą solidne. Jak trzeba to poślę namiar, choć wiem, że nie narzekają na nadmiar wolnego czasu (jak to fachowcy).

I jeszcze jedno: u mnie od wczoraj działa grzanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdro

Maciek

Mojej znajomej schody drewniane robiła firma z Suchej Beskidzkiej - są moim zdaniem super - ja chyba też ich będę brała ( chyba że wpadli w szaleństwo cenowe). Firma o tyle w porządku że już po gwarancji naprawiali usterkę ( zawinioną przez właścicieli - przyznają się )całkiem gratis. Mogę zorganizować dokładne namiary.

Adamie!

Na takie okna czeka się minimum 6 tygodni!!!

Mogę głaskać ale mężusia- że dał kasę na drewniane- udało mi sie go przekonać!!!!!!!!!!!!!Obym tylko nie żałowała,

Kochani! Dajcie mi też namiary na fachowców od schodów bo na Adama nie mam co liczyć! :lol: żanim on się za to weżmie!!!

Buduje w tej samej miejscowości i przesiaduje tam regularnie, to mógłby się postarać!!! :lol: Ja nie chcę wozić pracowników 100km, choć kto wie czy nie wartoby?

franekF buduje w Kozach , ale coś ostatnio się nie włącza.

Na budowę - zdecydowanie ruszyłem. Mróz trzyma ale tylko w nocy. Aktualnie kombinuję co tu zrobić, żeby po stopieniu śniegu na mojej budowie błoto było tylko do kostek... (w międzyczasie była kopana kanalizacja i boję się, że będzie do kolan!).

A z innej beczki: czy znacie jakąś godną zaufania firmę (a raczej sprzedającą rzeczy godne zaufania) oferującą podłogi drewniane (klepki, panele drewniane itp) w rejonie BB - Cieszyn? Aktualnie jesteśmy na etapie deski barlineckiej olejowanej ale decyzje nie podjęte i towar jeszcze nie kupiony.

A za oknem w Cieszynie śpiewają już ptaki (tak - wiem, że to te co na zimę przylatują do Polski ;-)

My kupiliśmy barlinecką dąb - była promocja w Merlinie.

Nikt tam nie umiał mi wytłumaczyć różnicę między lakierowaną.

Wiem że olekowana trzeba co jakiś czas konserwować(kilka razy w roku żeby była ładna.

Ma to jak zwykle dobre i złe strony :lol:

Ale panele drewniane? - jestem na tak :D

Olejowaną podłogę widziała moja Małżonka u znajomej i od tej pory nie chce oglądać żadnej podłogi lakierowanej. Faktycznie, jak się spojrzy na próbki lakierowanej i olejowanej to różnica jest duża - w moim subiektywnym odczuciu na korzyść oleju (bardziej naturalne drewno, a nie pokryte sztucznie wyglądającym lakierem). Ale oczywiści co kto lubi... W każdym razie w supermarketach nie widziałem olejowanych, bo pewnie takich poszukuje 0,0001 % budujących (nie po raz pierwszy się dowiaduję, że mam nietypowy gust).

Z ostatniej chwili: nie święci garnki lepią więc zabralem się za "lepienie" gipsem ścian czyli gładzie gipsowe. Roboty trochę jest, ale jak po gipsowaniu spojrzałem na moje piękne tynki wapienno-cementowe, to się poczulem jak bym tam w ogóle nie miał tynku! Ten gips to jednak świetny wynalazek. Polecam.

Z budowlanym pozdrowieniem

M.

PS A ten wiaterek niech wieje... i suszy błotko na mim podwórku!