Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

od dwóch lat plączę się po forum - szukam ludzi - budujących w okolicach Rajcza -Zwardoń - dostałam wreszcie pozwolenie na budowę, prąd i studniarz jak tylko zejdą śniegi - brak ekipy budowlanej i kierownika - (jestem ze Śląska- na budowę 100 km) - ale u mnie tylko działka południowa z górki :-? Zaczynam objeżdżać budowy w okolicy w poszukiwaniach - solidnych, porządnych itd ....- może coś z tego wyjdzie - chciałabym już. Pozdr Teekaa

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

golewo - Franio, rzeczywiście głównie czyta. Ale jest.

Tak naprawdę to miałem trochę teraz co innego do roboty w związku ze zmianą pracy na przełomie roku.

Ale już się pozbierałem.

Jestem nieco wkurzony, bo zostało mi z budowy ok. kilometra drutu fi6 w prętach 6m.

Tak to jest, jak zamawiasz materiał wg projektu. A potem wychodzi połowę mniej. Projektant oczywiście nie bierze za to odpowiedzialności.

Czekam teraz aż wszystko obeschnie i ruszam do prac ziemnych wokół domku, drzewka, trawka i takie tam... .

Pozdrawiam wszystkich.

W końcu ruszamy z miejsca ale mam nadzieję w błyskawicznym tempie.

W zeszłym tygodniu umówiłem sie z geodetą na wytyczenie budynku, piekna pogoda zapowiadało się sielsko-anielsko, termin wybrał sam...na dzisiaj :x i tak przez 2 godziny chodzilismy w padającym śniegu i po leżącym śniegu ucząc się przy okazji fachu geodety i ni w ząb nie rozumiejąc jak on to wymirza :lol: Nasza praca polegała głównie na trzymaniu przyrządów, tyczek i wbijaniu palików i gwoździ.

Jutro spotkanie ekipy i kierownika na budowie, mam nadzieję że pogoda bedzie lepsza...

...

Faktycznie... czy tylko ja coś już działam?

Nie tylko!

Wprawdzie u mnie dom już dawno zamieszkały, ale różnych robót zawsze się znajdzie żeby wypełnić czas w wolną, słoneczną sobotę.

Aktualnie przed bramą czeka 5 ton piasku żeby go rozwieźć i wymieszać z gliniastą ziemią w celu wykonania trawnika...

A żona w pobliskiej szkółce wybiera wiązy do posadzenia przed domem.

A na początku tygodnia układałem obrzeże skarpy itd.

Wszystko to roboty nie-budowlane ale też wszystkie z utęsknieniem czekały na wiosnę...

myciek

to czysta przyjemność... no może bez rozwożenie tego piasku :lol: Dom i ogród nabiera wyglądu i dopiero wtedy mieszka się naprawdę.

Moje zdejmowanie humusu skończyło się po półtorej godzinie, mokro, zbyt mokro i trzeba parę dni poczekać, oby pogoda tylko dopisała.

Za to wykazałem się w innej dziedzinie i przeniosłem 3 kubiki świeżo kupionych desek z pod bramy do ogrodu, jak zobaczyłem tą kupę jaką zsypali z auta to mi szczena opadła :)

Poszukuję jeszcze szkółki z iglakami w rejonie Cieszyna, Skoczowa lub Żor

gdzie mają ceny dla ludzi, a nie dla krezusów.

Może macie jakieś kontakty?

Do tej pory najczęściej kupowaliśmy w Nierodzimiu u Puzoniów (są dwa gospodarstwa - trochę tańsze jest to na rogu) albo w Ochabach u Kuczery. To ostatnie bylo chyba najlepsze cenowo i jak się brało trochę więcej to bez problemu były jakieś rabaty.

Dotyczy to różnych roślin - akurat iglaków braliśmy stosunkowo najmniej (głównie berberysy, głogi i różną "drobnicę").