Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki Myciek - chyba pojadę to Ochab, mam to bardzo blisko.

Czy ktoś rozważał już zmianę kredytu?

Mam wzięty w PKO BP, ale z punktu widzenia aktualnych ofert, warunki mojego "starego" kredytu wyglądają bardzo nieciekawie.

Na razie jestem na etapie analiz...

Ch.......a, nie mogę zabrać się do robót ziemnych w ogrodzie. Ilekroć coś zaplanuję, to zawsze dzień wcześniej pada deszcz :evil:

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ch.......a, nie mogę zabrać się do robót ziemnych w ogrodzie. Ilekroć coś zaplanuję, to zawsze dzień wcześniej pada deszcz :evil:

A ja dziś stwierdziłem że nie dam się żywiołowi, w nocy polało i rano na obszarze zdjętego humusu w każdym rowie po kołach koparki woda. Wsadziliśmy więc w to błoto pompę, sztuchówka połączyliśmy rowy i po 3 godzinach było już w miarę sucho a raczej bez wody. Mi tam ogólnie woda nie przeszkadza, lubię nawet ale ekipa cos marudziła że jak w tych kałużach wapnem zaznaczą ławy dla koparki to się rozjadą bo slad na wodzie nietrwały ponoć jest :lol: :lol: :lol:

Jeszcze przed świętami zlustrowliśmy jak domek przetrwał zimę.

Niestety złe wieści- pozrywało śniegołapy.

A że złe wieści występują parami dekarz który miał nam robić wiatę garażową wyjechał do anglii :roll:

Czy tylko my mamy takiego pecha?

Umawiał się jesienia na wczesną wiosnę.Miałam nadzieję że od razu założy śniegołapy.a tu klops!

Do drugiego dzwoniłam (namiary od Piotrusia) - to powiedział że nie da rady - nawet na naprawę nie ma czasu - tyle fachowców wyjechało!!

Ta unia nam da jeszcze popalić!!!

Poratujcie mnie więc jakimś telefonem fachowca który dobrze robi dachy, daszki i zadaszenia, będę wdzięczna :)

Co do śniegu na ogórkowie - tylko za domem leży trochę.

Zjechałam sobie z góreczki na byle czym, choć już wiosna!

Jak widzisz drogi adamie - każda sytuacja ma swoje plusy :D

Mam nadzieję Adamie że podasz mitelefon do dekarza no i wreszcie zorganizujesz wreszcie zjazd beskidzkich forumowiczów - wszak miejscowy jesteś!

Na wiosnę byłoby piknie :lol:

Pozdrowieonka dla nowych i starych i dzięki za ewentualna pomoc!

Witajcie po dluzszej przerwie!!

Troche sie u mnie pozmienialo - po dlugich namyslach zamienilem Ytonga na Silikaty - Klucze i pare drobnych przerobek, w miedzy czasie otrzymalem pozwolenie na budowe :) i w tym roku zaczne jakies prace ziemne.

Czy ktos z Was buduje lub budowal; z silikatow ?

Skad braliscie ?

Tak przy okazji wpadlem na jeden watek gdzie ktos sie reklamowal : http://www.budujmyrazem.pl/ - co o tym mysliscie? osobiscie nie jestem jeszcze na tym etapie ale o bloczkach betonowych juz bede musial myslec ;).

Pozdrawiam serdecznie!

Ja mam tylko kominy z silki, bo pasowały do grafitowego dachu i białych roletek-zostały zaimpregnowane unigruntem - bo piją wodę!!

Ale na wygląd są super.

widziałam domek - ściana trójwarstwowa.

zewnetrzna warstwa z silki takiej o fakturze łupanej - wygląda super!!!

A link ciekawy :lol:

Ja jednak jestem wierny Ytong-owi, póki co dzis zalaliśmy ławy w obrysie fundamentów. Poszło "zaledwie" 18 m3 betonu :(

Co do bloczków płace 3,15 brutto za sztukę 38 x 25 x 14 dodam że to cena z transportem. Weź to pod uwagę bo bloczki są bardzo ciężkie i w moim przypadku (ok 2000 szt) to jakieś 40 palet czyli kilka transportów.

Engi nie przejmuj się ,ale śniego łapów tej zimy napsuło oj napsuło i nie jest to wina fachowca tylko technologi .Kto mądry i zrobił z grubych pocynkowanych płaskowników ten ma na dachu cacuś po zimie .Myślę ,że robić coś trzeba i głowa do góry ,bo jak nie masz dziurek w dachu to napewno śnieg Ci nie spadnie tej wiosny na głowę ,więc sprawę możesz zostawić do jesieni .Adam

Domyślam się Adam-osie że ty masz te śniegołapy z grubych pocynkowanych i solidnych płaskowników.

Czy chcesz powiedzieć że reszta to głupcy??? bo nie przewidzieli rekordowych opadów śniegu?

Wiem że za bardzo zdaję sie na fachowców, ale w koncu czy człowiek musi być ekspertem we wszystkim.

Co do dziurek, oj jest kilka, bo kilka zerwało całkowicie z dachu, zaś sporo jest przerwanych na pół.

Więc łatać trzeba prędko :cry:

Ponawiam zapytanie - czy ktoś zna solidnego gościa tej profesji, bo wiaty też potrzebujemy zrobić.

Wyobraż sobie ,że nie mam wcale i do dzisiaj zastanawiam sie nad celowością montażu takowych ,a i rynien również mi nie urywa.Nie miałem zamiaru poniżać tych co im pourywało ,ale czasami jak widziałem blaszki to w duchu może i się zaśmiałem ,ale to chyba leży w duszy człowieka?Przepraszam Adam

Adamo - ja się nie obrażam :D

Z opinii znajomych to i płytki popękały pod płotkami.

Najlepiej nie zakładać wcale - tylko uważać gdzie się chodzi w zimie.

Jak będę wymieniać dach to to uwzględnie

Daj mi lepiej namiary na solidnego gościa od dachu :D

Do MB przyjeżdżam w sobotę na dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugi weekend!

Pozdro dla wszystkich i bużka! :D

Witam

Pani Architekt w Bielsku-Białej chce ode mnie:

- plan zagospodarowania działki 732 brutto

- zmiany w projekcie gotowym (8-9 rysunków do zmiany + przeliczenia), poszerzenie domu z 1 strony o 1 krokiew + likwidacja lukarny 976 brutto

- uzgodnienia i załatwienie wszystkiego pod pozwolenie 610 brutto

RAZEM = 2318 zł brutto

+ geodeta za mapy do celów projektowych 800 brutto

Zdziera ze mnie?

Czy ma ktoś namiary na sensowną firmę (myślę tu o relacji cena/jakość 8) :lol: ) co zrobi projekt, a nastepnie przyłącze wodne? Aqua w B-B sama tego nie robi (znajomym w Wilkowicach, spółka wodna zrobiła...) i trzeba szukać speców. Energetyka (Enion) na szczęście liczy na siebie...

Przy okazji, pochwalę się... Kupiliśmy projekt!! :roll: Tworzy się plan zagospodarowania... ruszylismy powoli z miejsca.