Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

co do wody to nie mam ale co do energetyki to mam gosci którzy wykonuja robote ale czy projekt to niewiem jezeli cie intersuja jakies namiary co do ekipy energetycznej to służe pomocą.

ps jeszcze tydzień i bedziemy mieli prawomocne pozwolenie budowlane a co zatym idzie moze jakas ekipa wpadnie do domu i zacznie sie rozbudowa :D

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas też połamało zeszłej zimy drabinki i na dodatek zerwało osłonę z jednego okna dachowego i połamało część dachówek bo jak się okazało poprzedni dekarz nie wzmocnił miejsc dodatkowo przed montażem drabinek.

I tak oto pozbyliśmy się wszystkich drabinek, które się urwały lub uszkodziły dachówkę. Pozostałych nie wymontowywaliśmy, jeśli przetrwały to znaczy, że już gorzej być nie może :wink:

Jak się okazuje super spece których tak chwalili zrobiły zbyt wystające rynny - gdyby nie śniegołapy - jak nic urwałoby rynny.

chyba dołożę jeszcze rządek- ze strony gdzie było ich więcej tylko jeden strzelił.

Od soboty do piątku - to chtyba dłuuuugi weekend miałam co?

Trawka skoszona, przesadzone drzewka, no i tynki sa na etapie końcowym.

Teraz kolej na podłogi.

kto ma kogoś solidnego do układania desek???

Ja mogę polecic p. Piotra od tynków.

Adamo - kto tobie robił dach ??- wykaz trochę życzliwości dla górskich krajanów :lol:

pozdro

Co do kosztów projektu warto czasem zapłacic stówe wiecej - ale mieć solidną usługę.

Zawsze ważna jest jakość w stosunku do ceny.

Adamo! Nie każdy ma taki komfort że ma pracę u podnóza gór!

Czy możesz to dla mnie zrobić i zaputać czy mógłby w ramach firmy lub po godzinach zrobi ok 60mkw zadasznia (wiaty i tarasy) albo przynajmniej wysłać nr telefonu???

Patrz jak się do ciebie uroczo uśmiecham :D

No i oczywiście serdeczne pzdr dla Danuski!

Engi - niestety miał wodę. Ale to głównie jego wina. Kiedy spuszcza się wodę z układu przed zimą, trzeba dopilnować, żeby spłynęła cała, a w razie niepewności przedmuchać.

No cóż,nauczka na przyszłość.

A mój trawnik to raczej szwedzki będzie. :D

Kiedy siałem, to nuciłem sobie kawałki Abby.

Tak na poważnie, to na nasze warunki klimatyczne angielska trawa się nie nadaje - zmarznie zimą, gdy nie będzie śniegu. Wyspiarze mają klimat dużo łagodniejszy od naszego.

Pooglądaj Miejskiego Ogrodnika - niektóre rośliny, które on sadzi ludziom w ogródkach o nas nie mają racji bytu (zwłaszcza przy -30°C)

Dlatego posiałem zwykłą mieszankę trawnikową (trawy gazonowe) z Leroy'a :D

Witam wszystkich! :D

Engi ,czy p.Piotr od tynków ,to może ten polecany przez mię( o ile dobrze pamiętam),czy inny?

Jakie macie ogrodzenie od frontu.Właśnie się przymierzamy do tego etapu.Fachowiec namawia nas na słupki zklinkieru i do tego drewno-fakt,ładne to i wytrzymałe ale drogie.Zastanawiam się czy nie zrobić klinkieru tylko przy wjeździe i bramce ,a reszta w siatce.

Ile za układanie kostki brukowej?

Pa!

Napisz Julcik ile wycenili Ci ten "płot" z klinkieru. Jak też się zastanawiam nad takowym ale z elementami kutymi, bramą przesuwną wyszło mi ok 15k PLN za 22mb ogodzenia.

Dlatego zastanawiam się coraz poważniej nad stylem amerykańskim, czyli zupełnie bez frontowego ogrodzenia, ładnie zagospodarować, wyłożyć brukiem a od 1/3 domu posiać np. tuje, lub inny żywopłot, który odgrodzi część południową od ulicy i przechodniów.

Złodziej jak będzie chciał wejść to i tak wejdzie. Ja wiem, że mamy pewne naleciałości i przyzwyczajenia i stąd te fortece przed domami ale czyż nie ładniej by wyglądał urządzony za np. połowę pieniędzy na frontowe ogrodzenie ładny skalniak czy po prostu trawnik z krzewami??

Zazdroszczę Ci Adamos - też podoba mi się taki góralski styl. Jednak w moim otoczeniu to byłaby zbytnia ekstrawagancja.

A ja na razie bez ogrodzenia. Sieję trawkę i sadzę drzewka.

Nie wiecie, gdzie można kupić sadzonkę platana? Ale taką 10 -letnią.

(nie będę miał płotu, będę miał platana) :-)

Julcik - kostkę to układają za ok 20zł/m2 - znajdziesz i tańszych (zależy ile jest do położenia) mam kolegę, który to robi, napisz gdzie, ile i na kiedy, spytam go, czy w ogóle ma wolny termin? Skontaktuję Was wtedy.

Pozdrawiam

.....ciach

Julcik - kostkę to układają za ok 20zł/m2 - znajdziesz i tańszych (zależy ile jest do położenia) mam kolegę, który to robi, napisz gdzie, ile i na kiedy, spytam go, czy w ogóle ma wolny termin? Skontaktuję Was wtedy.

Pozdrawiam

Ja bym też chętnie prosił o namiary na brukarza. Jak na razie jesteśmy dopiero na etapie poszukiwań rozwiązania czy granit czy beton. Będę wdzięczny za kontakt.

czy mozecie polecić nam budowlanców. z ekipą która miał zaczynac prace od jutra niestety nie bedziemy współpracować ( chciał zaliczke-30% ceny robocizny) a pozostali którym dałem plan do przeliczenia albo sie nie odezwali albo podali taka cene ze z nóg powaliła. czekam na namiary jakby co

czy mozecie polecić nam budowlanców. z ekipą która miał zaczynac prace od jutra niestety nie bedziemy współpracować ( chciał zaliczke-30% ceny robocizny) a pozostali którym dałem plan do przeliczenia albo sie nie odezwali albo podali taka cene ze z nóg powaliła. czekam na namiary jakby co

Chętnie bym polecił swoją ekipę ale niestety na ten rok nie przyjmują już roboty. I na Twoim miejscu sprężałbym się mocno i chodził po końcowych budowach bo o tej porze ciężko o DOBRYCH fachowców.