Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kamieniem rzecznym nie interesowałem się... Kupowałem jedynie żwir do betonu - ale taki to jest wszędzie...

A na Chrobaczą Łąkę wydrapałem się nie dalej jak w zeszłym tygodniu! Świetne miejsce! Tylko samochód nie miał łatwego zadania - od strony Międzybrodzia wiedzie tam fatalna droga... Ale rozumiem Franek, że Ty jeździsz tam od strony Kóz... :smile:

Jezzzzuuu!!! Jak to jeździsz? Jak to samochód???? A nóżki? :)

Kamieniem rzecznym nie interesowałem się... Kupowałem jedynie żwir do betonu - ale taki to jest wszędzie...

A na Chrobaczą Łąkę wydrapałem się nie dalej jak w zeszłym tygodniu! Świetne miejsce! Tylko samochód nie miał łatwego zadania - od strony Międzybrodzia wiedzie tam fatalna droga... Ale rozumiem Franek, że Ty jeździsz tam od strony Kóz... :smile:

Jezzzzuuu!!! Jak to jeździsz? Jak to samochód???? A nóżki? :)

Tak się włączyłem, bo nie zauważyłem (chyba), że to początek watku był (sprzed kilku lat).

Więc teraz oficjalnie chciałbym się zalogować na grupie CZY W BESKIDACH NIKT NIE BUDUJE? - a i owszem!!! Jak nie przymrozi, to od połowy marca ruszamy z niewielkim domkiem na jeszcze niewielkszej dzałeczce w Wilkowicach Górnych (k. B-B oczywiście). Pozdrawiam beskidianów-budowniczych

czaja76

Witam po "zimie". My też już niedługo zaczynamy. Ekipa jest umówiona na koniec marca i robocizna wyniesie nas od fundamentów do stropu 20 000 (dom ma 140m2). Cena bez wykopu fundamentów i bez zasypania ich. Materiał kupujemy sami a budujemy z Porotermu 30, bo niestety maksów już podobno nigdzie nie można dostać :((

czaja76 - my też będziemy mieszkać w Wilkowicach, ale nie Górnych :))

Materiały też glównie kupujemy w Builderze. Jesteśmy na etapie dachówki. Podobno ceny od 15 marca idą znowu w górę, więc chcemy zdążyć przed. Wybraliśmy Brass Sirius. Mam pytanie co do więźby. Gdzie można ją najkorzystniej kupić???

Pozdrawiam,

net_ka

Materiały też glównie kupujemy w Builderze. Jesteśmy na etapie dachówki. Podobno ceny od 15 marca idą znowu w górę, więc chcemy zdążyć przed. Wybraliśmy Brass Sirius. Mam pytanie co do więźby. Gdzie można ją najkorzystniej kupić???

Pozdrawiam,

net_ka

Też się tam dziś wybrałem i bardzo możliwe, że będę kupował u nich (dzięki za namiar, nie wiem jak to się stało, że nie zauważyłem wcześniej tej hurtowni), chociaż Axiom w Starconce też ma ciekawą ofertę. Co do więźby, to chyba się zdecyduję na skład tarcicy, który do wczoraj mieścił się przy Lipnickiej a od dziś na Piekarskiej. Mają tarcice z tartaku Bąków bodajże, a cena też jest moim zdaniem ciekawa - 560zł netto za m3 (nieimpregnowane) - impregnowanie 60zł od m3. W innych rtartakach/składach mieli przeważnie po 600pln.

cZAJA76 - dzięki za namiar. My chcieliśmy jechać do tartaku do Jeleśni. Nie pamiętam ceny dokładnie, bo stroną finansową bardziej zajmuje się Mąż, ale coś ok. 600 zł netto na kubik (impregnowane). Cena podana przez telefon, więc nie wiadomo jak to faktycznie wygląda :))

Co do Buildera, to właśnie okazało się, że nieźle nas chcieli wyrolować. Kupiliśmy u nich poroterm 30 kl. 15. Podczas kolejnej wizyty w składzie kolega kierownika wygadał się , że to jednak kl. 10 a sprzedana nam po cenie 15 :o . Na zamówieniu "nie mają zwyczaju" pisać wszystkich detali... Trzeba wszystkiego sobie doplinować. UWAGA !!!

Witam wszystkich budowniczych na Południu.

My tez czekamy z niecierpliowscia na TEN piekny dzien w którym bedziemy legalnie mogli wbic łopate do ziemi.

Budowa bedzie w Bieslu-Białej.A przedmiotem budowy bedzie takie ło:

http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/ja%B6min/

Ciesze sie ze w tych okolicach bedzie powstawało tyle nowych domków-bedziemy mogli wymieniac sie doswiadczeniami.

Pozdrawiam wszystkich bardzo ciepło

cZAJA76 - dzięki za namiar. My chcieliśmy jechać do tartaku do Jeleśni. Nie pamiętam ceny dokładnie, bo stroną finansową bardziej zajmuje się Mąż, ale coś ok. 600 zł netto na kubik (impregnowane). Cena podana przez telefon, więc nie wiadomo jak to faktycznie wygląda :))

Co do Buildera, to właśnie okazało się, że nieźle nas chcieli wyrolować. Kupiliśmy u nich poroterm 30 kl. 15. Podczas kolejnej wizyty w składzie kolega kierownika wygadał się , że to jednak kl. 10 a sprzedana nam po cenie 15 :o . Na zamówieniu "nie mają zwyczaju" pisać wszystkich detali... Trzeba wszystkiego sobie doplinować. UWAGA !!!

Mi powiedzieli w Builderze od razu, że to klasa 10, ale również, ze z tego da się budowac do trzech kondygnacji itd.itp.terefere. Jak zapytalem, dlaczego zawsze wszyscy polecają kl.15, to powiedzieli mi, że to taki chłit marketingowy, itp.itd.terefere. Jednak architekt (zaufana) powiedziała nam, że stanowczo 15. I koniec końców zakupiliśmy MAXa z Leier'a w KAMM BUDZIE w Starym Bielsku.

pozdrawiam

czaja76

witam

Na początku 2 połowy roku zamierzam rozpocząć budową Oliwki ze HB studio w Komorowicach k. Bielska.

Proszę o namiary na sprawdzone firmy budowlane w tej okolicy.

Potzrebuję również namiarów na skłądy i hurtownie budowlane.

pozdrawiam wszystkich

andre_ch

Myślę, że przed podjęciem ostateczniej decyzji o zakupie materiałów budowlanych, warto sprawdzić ofertę składu Raab Karcher (ul. Piekarska). Uważam, że to najbardziej renomowana firma (Saint Gobain Dystrybucja Mat. Budowlanych), część międzynarodowego koncernu. Ja zdecydowałem się na ich oferty (bo były najkorzystniejsze) ale o wszystkim będę mógł powiedzieć dopiero po budowie (zaczynam za miesiąc).

Mam pytanie, czy ktoś stosował kominy systemowe z firmy Frank - bud? Mają bardzo fajną ofertę na system kominowy z wkładem szamotowym w obudowie z karamzytobetonu.

witam

moze ktos opisze swoje doswiadczenia budując z betonu komórkowego

którą dachówkę wybrać brass czy euronit. bras jest w cenie 27 zl/m2 euronit 21 zl/m2.

architekt poradził mi ze lepiej zebym lawy fundamentowe lał z betonu zamiast

murować z kostek betonowych. która technologia lepsza i tansza?

andre_ch

Myślę, że przed podjęciem ostateczniej decyzji o zakupie materiałów budowlanych, warto sprawdzić ofertę składu Raab Karcher (ul. Piekarska). Uważam, że to najbardziej renomowana firma (Saint Gobain Dystrybucja Mat. Budowlanych), część międzynarodowego koncernu. Ja zdecydowałem się na ich oferty (bo były najkorzystniejsze) ale o wszystkim będę mógł powiedzieć dopiero po budowie (zaczynam za miesiąc).

Mam pytanie, czy ktoś stosował kominy systemowe z firmy Frank - bud? Mają bardzo fajną ofertę na system kominowy z wkładem szamotowym w obudowie z karamzytobetonu.

Jeden z murarzy z bielska (z naszego małego castingu) bardzo chwalił kominy i strop.

witam

moze ktos opisze swoje doswiadczenia budując z betonu komórkowego

którą dachówkę wybrać brass czy euronit. bras jest w cenie 27 zl/m2 euronit 21 zl/m2.

architekt poradził mi ze lepiej zebym lawy fundamentowe lał z betonu zamiast

murować z kostek betonowych. która technologia lepsza i tansza?

andre_ch

Andre my zaczynamy w lipcu z betonu komórkowego - Ytong :)

dachówka euronit

i lejemy - zalety nie trzeba równać powierzchni przed ocieplaniem- tynkować - odpada kasa a różnica cenowa nie wielka a poza tym co lite to lite.