WojtekGosia 14.03.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Witam! Dawno mnie tutaj nie było a dlaczego? Nie trudno zgadnąć - (nie)kończąca się budowa. Co prawda pozostała jeszcze elewacja, frontowe ogrodzenie i ogród ale to też sporo bieganiny i pracy. Widzę, że jest dużo pytań o hurtownie i producentów poszczególnych materiałów. Z racji iż lubię oszczędzać nie ujmując na jakości mogę się podzielić z wami swoimi doświadczeniami w zakupach materiałów budowlanych w Bielsku i okolicy. I. BUDOWLANKA 1. OLSZOWY obok salonu FIAT - miły sprzedawca, kupowałem tam większość sypkich materiałów, drut, siatkę zbrojeniową, beton komórkowy - nie ten biały lecz do wewnątrz na ścianki działowe. Dzisiaj tam byłem po wycenę materiałów na elewację.2. Building Business PSB za Makro - kupowałem styropian (na wykończenia), wełnę na ocieplenie poddasza, klej samorozpływny do klejenia kafelek na podłogówkę.3. MTB Jasiński ul. Andersa - rok temu mieli najlepszą cenę na płyty GK i wszelkie profile stalowe do ich mocowania, drobne zakupy gruntu, klejów4. ART BUD II ul Cieszyńska Jasienica - najlepsza cena na klej gipsowy, gips i gładź z InterGrądu, mieli też tanią stal 5. SOSENKA miły syn + ojciec - specjalizacja płyty OSB, sklejka, płyty wiórowe podam tylko telefon bo się mieli przenosić - 509 546 626 II. Instalacje 1. KOMARPOL ul. Kustronia - rozmawiać z Komarem i pilnować dokładnie specyfikacji bo lubią się zamotać w tym gąszczu złączek, rur i zaworów - to nasz wykonawca WOD-KAN, C.O. Jeśli się już ktoś zdecyduje to koniecznie w ekipie musi być Pan Władek - to ich takie guru;) 2. DOMAR obok Komarpolu - instalacje centralnego odkurzania + odkurzacze 3. TADMAR ul. Komorowicka - hurtownia wszystkiego do WOD-KAN i tego co montujemy w łazienkach czyli wanny, baterie, umywalki, zawory, pompy, etc. Niestety by uzyskać dobry rabat należy mieć zaprzyjaźnioną firmę, na którą będziemy brać towar. W przeciwnym wypadku z dobrego upustu nici. 4. KARD - praktycznie to samo + Sanit, kafelki z Cersanitu. Ceny jedne z najniższych jeśli chodzi o sklepy detaliczne. III. Wykończeniówka 1. DEWRO Bestwinka - rewelacyjne drzwi 2. Chemia Katowice - ul. Korczaka - "kłócić" się o rabacik. Kupowałem farby 3. KOLMET 1 Maja 19 - najtaniej w okolicy gwoździe, śruby, kołki, ogólnie art. metalowe. 4. CERAMED - kafelki 5. BORTEX Łodygowice ul. Kalonki 5 - kominek To na dzisiaj powinno Wam wystarczyć. Jeśli macie pytania piszcie postaram się odpowiadać do 48h. Obecnie jesteśmy na etapie elewacji. Na nieszczęście nie mamy jeszcze żadnej koncepcji co do konkretnych wykończeń a dokładniej mówiąc do bajerów, którymi chcemy upiększyć nasz dom(ek). Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich nowo i obecnie budujących. Śpieszcie się z zakupami materiałów bo ceny windują w górę w zastraszającym tempie. Dla przykładu podam, że styropian FS 20 kupowałem dokładnie rok temu po 124 zł/m3 dzisiaj to już prawie 200zł/m3 !!! kolega mówił o cenie pustaków z 1,7zł/szt na 3,5zł/szt dzisiaj!!! Pozdrowienia z Wapienicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 16.03.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 zaczęlismy budowe 13 marca,chyba będzie szczęśliwa data .juz są wylane ławy teraz szałujemy fundamenty.w przyszłym tyg.jeśli pogoda pozwoli bedziemy betonować fundamenty. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 16.03.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 zaczęlismy budowe 13 marca,chyba będzie szczęśliwa data .juz są wylane ławy teraz szałujemy fundamenty.w przyszłym tyg.jeśli pogoda pozwoli bedziemy betonować fundamenty. pozdrawiam Mam dokładnie tak samo jak Ty, z tą różnicą, że my zaczęliśmy 14marca (Wilkowice Górne). Wczoraj wylewali ławy, ale niesety nie obyło się bez drobnych kłopotów (konczyli po ciemku, gdyz umówiony na 13-tą beton, był dopiero na 16.30). Ale jakos się uwinęli. Dziś zaczeli szałować i w przyszłym tygodniu (jeżeli dostanę drugą transzę) betonujemy ściany fundamentowe. Semir, a ty gdzie się budujesz? I skąd bierzesz beton, jeżeli mozna wiedzieć? pzdr. czaja76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 17.03.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 zaczęlismy budowe 13 marca,chyba będzie szczęśliwa data .juz są wylane ławy teraz szałujemy fundamenty.w przyszłym tyg.jeśli pogoda pozwoli bedziemy betonować fundamenty. pozdrawiam Mam dokładnie tak samo jak Ty, z tą różnicą, że my zaczęliśmy 14marca (Wilkowice Górne). Wczoraj wylewali ławy, ale niesety nie obyło się bez drobnych kłopotów (konczyli po ciemku, gdyz umówiony na 13-tą beton, był dopiero na 16.30). Ale jakos się uwinęli. Dziś zaczeli szałować i w przyszłym tygodniu (jeżeli dostanę drugą transzę) betonujemy ściany fundamentowe. Semir, a ty gdzie się budujesz? I skąd bierzesz beton, jeżeli mozna wiedzieć? pzdr. czaja76 ze spółdzielni w Górkach dzis zalewamy juz fundamenty na razie idzie bez kłopotów mam miec beton na 11 pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_PL 19.03.2007 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Witam wszystkichKupujemy niewykonczony domek w okolicach Milówki.Pozdrawiam całą grupę Podbeskidzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_PL 19.03.2007 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 zaczęlismy budowe 13 marca,chyba będzie szczęśliwa data .juz są wylane ławy teraz szałujemy fundamenty.w przyszłym tyg.jeśli pogoda pozwoli bedziemy betonować fundamenty. pozdrawiam Urodziłem się 13 marca i nie narzekam - bądź dobrej myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_PL 19.03.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Pierwsze problemy. Musimy zmienić pokrycie dachu no i kicha. Kilka ekip obdzwonione i najbliższy termin ok 15 lipca.POMOCY!!!Czy ktoś z Was może dać jakieś namiary na w miare solidną firmę??? Trzeba tylko zmienić pokrycie i wymienić jedną belkę. pomóżnie PILNE[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 20.03.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 no i kicha fundamenty przysypało śniegiem,na razie przerwa w pracach pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 20.03.2007 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 no i kicha fundamenty przysypało śniegiem,na razie przerwa w pracach pozdrawiam No właśnie, wczoraj wylali mi sciany fundamentowe a dziś na ściany się deszcz ze śniegiem wylał. I do tego jeszcze mróz w nocy ma dochodzic do -7st. Czy to aby tym fundamentom nie zaszkodzi? Brrr... pzdr czaja76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 21.03.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 No właśnie, wczoraj wylali mi sciany fundamentowe a dziś na ściany się deszcz ze śniegiem wylał. I do tego jeszcze mróz w nocy ma dochodzic do -7st. Czy to aby tym fundamentom nie zaszkodzi? Brrr...pzdrczaja76 niepowinno zapytaj czy dali dodatek jak jest niska temp.do betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irkos 21.03.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Czy ma ktoś może sprawdzonego i niedrogiego speca od alarmów? Jeden jak mi zrobił wycenę to aż usiadłem inni umawiają się, ale jakoś nie potrafią na spotkania dotrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 21.03.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 kurcze juz 3 dni przerwy przez tą pogode , teraz jestem na etapie wybierania odkurzacza centralnego czy ktos ma zamontowany,i moze cos wiecej o nich powiedziec?, . Zrezygnowałem z szamba mam zamiar zamontowac oczyszczalnie , tez mam pytanko czy ktos ma oczyszczalnie zamontowana?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 22.03.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 witajcie, ja za to szukam fachowca od ogrodzenia i kominka:) semir znajomy Wapienicy miał kogoś z Kóz, dostał 1000 zł dofinansowania (koszt 7000 w jego przypadku, dużo mieszkańców w domu ) żeby ostatecznie otrzymać pieniądze trzeba przedłożyć fakturę, ale rozpocząć załatwianie można wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 22.03.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 witajcie, ja za to szukam fachowca od ogrodzenia i kominka:) semir znajomy Wapienicy miał kogoś z Kóz, dostał 1000 zł dofinansowania (koszt 7000 w jego przypadku, dużo mieszkańców w domu ) żeby ostatecznie otrzymać pieniądze trzeba przedłożyć fakturę, ale rozpocząć załatwianie można wcześniej dziękuje za dobrą rade pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 23.03.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 zalało mi fundamenty zeby zaczeli odszałowywac musze jutro zaczac wypompowywać wode .a od poniedziałku normalna praca ,jesli pogoda sie nie zmieni pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 23.03.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 zalało mi fundamenty zeby zaczeli odszałowywac musze jutro zaczac wypompowywać wode .a od poniedziałku normalna praca ,jesli pogoda sie nie zmieni pozdrawiam Też mi się basen zrobił, ale wykonawca nic nie mówił przez tel. o odpompowywaniu tej wody. Może sam to zrobi... albo jutro z rana mi powie: "Szefie, a tej wody to się szef musi pozbyć, bo my robić nie mozemy...:-)" Jeszce nie wiem jak to będzie, bo dopiero majstra poznaję - choć podobno solidny (z polecenia) - moze jak przyjadę ok. 10.00 to tej wody już nie będize:-). pzdr czaja76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 24.03.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Też mi się basen zrobił, ale wykonawca nic nie mówił przez tel. o odpompowywaniu tej wody. Może sam to zrobi... albo jutro z rana mi powie: "Szefie, a tej wody to się szef musi pozbyć, bo my robić nie mozemy...:-)" Jeszce nie wiem jak to będzie, bo dopiero majstra poznaję - choć podobno solidny (z polecenia) - moze jak przyjadę ok. 10.00 to tej wody już nie będize:-). pzdr czaja76 dzis właczamy dwie pompy jest do połowy wody w fundamentach,a od poniedziałku chce odszałowac pozdrawiam: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja76 24.03.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 nie wiem jak to będzie, bo dopiero majstra poznaję - choć podobno solidny (z polecenia) - moze jak przyjadę ok. 10.00 to tej wody już nie będize:-). pzdr czaja76 dzis właczamy dwie pompy jest do połowy wody w fundamentach,a od poniedziałku chce odszałowac pozdrawiam: No i proszę, wykrakałem:-) Przyjechałem na budowę ok. 9.00 a wody juz nie było- ekipa wypompowała. Potem skonczyli odszałowywanie i jak wyjeżdżałem, ok. 11, to przymierzali się do ocieplania ścian fundamentowych - oby tak dalej:-), a po swietach będę miał już wymurowany parter - tak planują - (co prawda pogoda musi dopisać - żeby mogli wypełnic fundamenty pospółką, to musi trochę wyschnąć). pozdrawiam czaja76 PS fajnie tak razem budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 25.03.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 WITAM WSZYSTKICH BUDUJACYCH SWOJE DOMKI W BESKIDACH ! ! ! Narazie jestem na etapie marzeń o własnym gniazdku i czytaniu o Waszych zmaganiach z budową domów. Bardzo mnie ciekawi czy ktoś z Was nie orientuje sie czy aby nie opłacało by się kupowanie materiałów budowlanych w Czechach. Bo to co się dzieje teraz na rynku budowlanym w Polsce przyprawia o totalną załamkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 26.03.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 [ No i proszę, wykrakałem:-) Przyjechałem na budowę ok. 9.00 a wody juz nie było- ekipa wypompowała. Potem skonczyli odszałowywanie i jak wyjeżdżałem, ok. 11, to przymierzali się do ocieplania ścian fundamentowych - oby tak dalej:-), a po swietach będę miał już wymurowany parter - tak planują - (co prawda pogoda musi dopisać - żeby mogli wypełnic fundamenty pospółką, to musi trochę wyschnąć). pozdrawiam czaja76 PS fajnie tak razem budować no u mnie tez zaczynaja izolowac i w tym tyg.moze chudziak a mdo dwóch parter beda murowac pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts