Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

AMyśmy tez z początku chcieli budować z bk, ale jak zaczęliśmy rozmawiać z ludźmi, którzy już wybudowali domy, to jednak zdecydowaliśmy sie na ceramikę.

Hej Lucyna,

czy mozesz mi mniej wiecej przyblizyc problem z bk??

Wlasnie jestem na etapie wyboru z jakiego materialu budowac i co do bk to mam tylko jedna (powazna) watpliwosc zwiazana z jego GESTOSCIA , ktora w izolacji cieplnej jest zaleta ale nie w wytrzymalosci. Po prostu obawiam sie ze za lat 10,20,30 bloczki z bk beda pod wlasnym ciezarem ulegac sprasowaniu co bedzie powodowac pekanie scian i takie tam.

Pomijam kwestie ze nie jestem tez do konca przekonany co do jego braku wplywu na organizmy zywe :wink:

xtr

Witam.Zamierzamy także budować w okolicach Żywca i na wiosnę będziemy szukać ekipy do fundamentów.Odnośnie dyskusji z czego budować?Jest dużo opinii na ten temat od dłuższego czasu z mężem stoimi przed podobnym problemem.Warto poczytać na stronach internetowych o wadach i zaletach niektórych materiałów budowlanych o ich nasiąkliwości a co za tym idzie może i po latach wyjściu grzyba o tym czy są ciepłe czy zimne czy wystarczy ściana jedno czy dwu a może trzywarstwowa?Wybór nie jest łatwy bo kazdy chwali to co Ma. :wink:

Witaj R.A.F.

te 60k to kwota netto czy brutto??

Ja mam wstepna wycene od jednej firmy z bielska na 80k netto przy pow 139m2 plus 32m2 garaz.

W sumie wychodzi podobnie za m2 co u Ciebie.

pozdrawiam

xtr

60k to była kwota brutto do negocjacji, na ile by zeszli to nie wiem bo stwierdziłem, że za drogo. A u ciebie te 80k to chyba za więcej niż stan surowy otwarty?

60k to była kwota brutto do negocjacji, na ile by zeszli to nie wiem bo stwierdziłem, że za drogo. A u ciebie te 80k to chyba za więcej niż stan surowy otwarty?

u mnie cena 80k (netto) to wlasnie stan surowy otwarty. Dodatkowo, juz w cenie, jest wykonanie odwodnienia (na kwote 6k) oraz sprzet taki jak kaparka do fundamentow, zageszczarki itp.

Na razie czekam na kosztorys z jeszcze jednej firmy. Zobacze co tamci powiedza.

Pozdrawiam

xtr

Witam serdecznie! Być może padło takie pytanie (ja nie znalazłem, dużo szukania), ale spróbuję. Czy ktoś budował z keramzybetonu (optiroc). Planuję zakupy w firmie Frank-Bud z Bielska-Białej. Czy ktoś ma doświadczenie z tą firmą i tym typem bloczka - 36,5cm. Pozdrawiam. P.

Zastanawiałem się nad keramzytobetonem, bo zaczynałem budowę w "szczycie" popytowym i przez chwilę keramzyt był relatywnie tani i nieco bardziej dostępny... był, bo jak przyszło co do czego, to już przestał :lol: :evil: i zbudowałem z ceramiki poryzowanej. Materiał jako taki myślę że okej, u nas mało rozpowszechniony, bo przez długie lata był drogi, ale BK i ceramika w 2007 dogoniła cenowo keramzyciaki i teraz to już chyba podobnie.

Ale mam system kominowy z frank-budu - 2 kominy z keramzytobetonu, z rurami szamotowymi i wsypanym dookoła keramzytem. Budowała ekipa która z tym systemem miała do czynienia wcześniej, a jak komin się sprawdzi to się jeszcze okaże.

wg wycen stan surowy zamknięty wraz z materiałem można w przybliżeniu policzyć ok 2000,00 za m2

z tańszych materiałów mozna zejść do 1500,00 za m2

pozdrawiam

Semir, liczysz same koszty budowy domu, czyli bez przyłączy, działki, papierków? Hmm, ciekawe...

Nasze "cudo" :D budowlane ma po podłodze (czyli netto) i licząc z garażem 178,7m2.

Na samą "budowę", na dzień dzisiejszy, czyli stan surowy otwarty+ zakup okien fasadowych (liczę też montaż) i wełny mineralnej na poddasze, wydaliśmy prawie 192 tyś, z czego robocizna i usługi to prawie 55 tyś, a materiały 137 tyś.

Czyli wychodzi 191965zł/178,7m2=1074zł/m2 brutto... to ja taki tani jestem? Eeee... nie możliwe... :roll: :o

Mamy dachówkę ceramiczną glazurowaną, okna dachowe, rynny Marley, kominy klinkierowe, ceramika poryzowana, strop lany, wszystko kupowane w "to ciężkie lato 2007"! :wink:

wg wycen stan surowy zamknięty wraz z materiałem można w przybliżeniu policzyć ok 2000,00 za m2

pozdrawiam

Semir, liczysz same koszty budowy domu, czyli bez przyłączy, działki, papierków? Hmm, ciekawe...

Nasze "cudo" :D budowlane ma po podłodze (czyli netto) i licząc z garażem 178,7m2.

Na samą "budowę", na dzień dzisiejszy, czyli stan surowy otwarty+ zakup okien fasadowych (liczę też montaż) i wełny mineralnej na poddasze, wydaliśmy prawie 192 tyś, z czego robocizna i usługi to prawie 55 tyś, a materiały 137 tyś.

Czyli wychodzi 191965zł/178,7m2=1074zł/m2 brutto... to ja taki tani jestem? Eeee... nie możliwe... :roll: :o

Mamy dachówkę ceramiczną glazurowaną, okna dachowe, rynny Marley, kominy klinkierowe, ceramika poryzowana, strop lany, wszystko kupowane w "to ciężkie lato 2007"! :wink:

no ja licze z oknami i przyłącze woda , prąd prowizorka,

jeśli ci tak wyszło to rzeczywiście tanio :)

pozdrawiam

no ja licze z oknami i przyłącze woda , prąd prowizorka,

jeśli ci tak wyszło to rzeczywiście tanio :)

Przyłączy jeszcze nie mam, więc wskaźnik pójdzie mi w górę. Wodę biorę z hydrantu, na ryczałt, a prąd od sąsiada. Walczymy już o docelową szafkę z voltami i amperami :wink:

Semir, oglądałem twój dziennik, no twój dom to przy moim wypasik. Stąd te kwoty, okna Urzędowski, GWC, rekuperator, a i projekt bardziej skomplikowany i większy.

witam! jedna firma powiedziala mi za stan surowy otwarty za domek 102m2 http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GLX-165,183,61,opis.html

cena brutto z 1.07 Vat =184 800,00 zł

Cena zawiera koszty sprzętu, robocizny, materiału.ścianki fundamentowe, pywnica, parter, strop, piętro, dach. wykop

i co powiecie o tym!?!?!?! nie wiem co mam myslec :roll:

Witam znowu. Kupiłem tydzień temu prefabet na cały dom, udało się jeszcze przed podwyżką - a nie wiele brakowało i byłbym 9% w plecy. Zamówiłem też steropian pod wylewkę, niestety ten przed podwyżką za 155 zł/m3 wykupiłem cały i jeszcze brakło. Następna dostawa po nowych cenach. Kupowałem w Wodanie w B.B. przy ul. Relaksowej. Potrzebowałbym jeszcze gr 8cm FS 20 (tj. pod wylewki) 70m2. Obdzwoniłem sporo hurtowni, najtaniej to 175zł/m3. Może ktoś zna jakiś namiar na tani styropian. :roll:

Co do przedstawicieli handlowych w hurtowniach budowlanych to trzeba uważać, dbaja przedewszystkim o swój interes (prowizje) o interes klienta to już mniej. Z przedstawicielami handlowymi jest wygodnie ale można się przejechać (cenowo). Tyle uwag narazie po pierwszych zakupach. Jak ktoś ma czas to lepiej samemu szukać - moja opinia.