Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Właśnie odebrałem pozwolenie na budaowę i chciałbym ją rozpoczą. Poszukuję ekipy która wykona prace ziemne oraz fundamenty, ściany piwnic i strop nad piwnicą. Jeżeli ktoś mógł by poleci jakąś solidną firmą z okolic Bielska lub Żywca która zrobiła by to w rozsądnej cenie będę bardzo wdzięczny

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jestem całkowitym nowicjuszem-jeśli chodzi o forum , budowanie, a szczególnie budowanie w Bielsku-gdyż wróciłam po 4 latach emigracji. Czeka mnie nadbudowa domu-przerobienie nieuzytkowgo poddasza na mieszkalne. Musze wiec podnieść sciane o kilka pustakow, zrobic nowa wiezbe, dach, ocieplici otynkowac budynek.Dach 204 m2, budynek 330 m2 ocieplenia.5 okien dachowych.

Dochodza do tego pomnijesze roboty tj powiekszenie tarasu, usuniecie balkonu i rozbiórka 20m2 dobudówki i zrobienie nowego otworu w stropie -wejście na poddasze.

Na razie dostałam wycene na robocizne od 2 firm -jedna około 50 tys robocizna, a druga około 120 tys. ( bez docieplenia) . Po czyms takim mozna zwątpić w wyceny.

Może macie kogos godnego polecenia i za normalne pieniądze, bo wg tej tanszej opcji wyszlo mi 68 zł/m2 dach+wieżba, 45-50zł/docieplenie , a 20tys gosc policzyl za pozostałe prace.

Ze swojej strony mogę podzielić sie opnią na temat dobrej firmy robiącej kominki, mi zrobili w czerwcu, wlaśnie sprawdzam w praktyce i jestem bardzo zadowolona oraz kafelkarzem.

Dziekuje za pomoc

• 4 weeks później...

Witam po dłuższej przerwie

Zaczynam poszukiwać kogoś do instalacji c.o. i c.w.u.

Ogólnie przewiduję m.in.

- ok. 60m2 podłogówki

- instalacja gazowa (jakis kondensat byc moze Vaillant)

- kolektory słoneczne (firma WATT lub HAWALEX) chyba ze cos polecacie?

Mozecie polecic kogos dobrego znajacego dobrze te tamaty?

Mi piec gazowy kondensacyjny i komin montowala firma SEMAR z Bielska,handluja piecami wolf. Na razie jestem zadowolona, piec słuzy głownie do grzania wody i awaryjnie do podtrzymywania temperatury jak nie ma mnie w domu. Przed ociepleniem chałupy nie porywam sie na ogrzewanie gazem.

Firma ok, przyjechali w terminie, zrobili szybkoi. Przede wszystkim wspólpracuja z autoryzowanym serwisantami WOLFA i sa oni z Bielska wiec w przypadku jakiejs awarii mam ich na miejscu. Głównie to zadecydowało o wyborze tego pieca.

• 3 weeks później...
Witam! Do sega nie dużo brakowało a bylibyśmy sąsiadami. Często tam od strony dworca PKP pod górą Chełm bywałem i już negocjowaliśmy cenę działki. Stało się jednak inaczej. Piszę dlatego, że kiedyś na tym forum pisał forumowicz o jakiś problemach z jakością wody w studni. Teraz być może jest już wodociąg i problemu nie ma. Zanim wybudujesz sprawdź jakość wody, tak na wszelki wypadek.

Witam

Szukam jakiejś niedrogiej pracowni projektowej która wykona nam adaptacje projektu i naniosą nam zmiany w projekcie. Jeśli też ktoś zna godnego polecenia geodetę (oczywiście też niedrogiego :) ) to prosiłbym namiary. Okolice bielska-białej żywca najlepiej.

Pozdrawiam wszystkich

Dave

Witam,

myślę, że do teraz na pewno znalazłeś pracownie proj. i geodetę :D Byłabym wdzięczna za namiary, jeśli są godni polecenia oczywiście :wink:

Kasia

• 2 weeks później...
Witajcie,

szukam dobrej ekipy do tynków maszynowych gipsowo-wapiennych z terenu Bielsko-Cieszyn. Chodzi o takich, po których nie trzeba już poprawiać i robić żadnych gładzi. Miał ktoś z Was z takowymi do czynienia? :D

Jacek Sikora, Goleszów.

Robił u nas, jesteśmy zadowoleni :wink:

Witam wszystkich,

Czy ktoś może polecić jakąś ekipę od schodów w Bielsku lub okolicach? Chodzi mi o obłożenie drewnem schodów betonowych. W okolicy jest bardzo dużo takich firm, a za dużo razy się już naciąłem, żeby brać w ciemno.

Nasze schody są obłożone płytkami, ale znajomi robili w drewnie i są z wykonania zadowoleni. Firma z Bażanowic (koło Cieszyna), jeśli chcesz, dowiem się o namiary :wink:

Witam wszystkich,

Czy ktoś może polecić jakąś ekipę od schodów w Bielsku lub okolicach? Chodzi mi o obłożenie drewnem schodów betonowych. W okolicy jest bardzo dużo takich firm, a za dużo razy się już naciąłem, żeby brać w ciemno.

Nasze schody są obłożone płytkami, ale znajomi robili w drewnie i są z wykonania zadowoleni. Firma z Bażanowic (koło Cieszyna), jeśli chcesz, dowiem się o namiary :wink:

poproszę

"Witam ale sasiadem jestem bardziej dlatego, ze mieszkam na ulicy wojska polskiego tzn po drigiej sronie torow jeszcze na blokowisku

witaj to pewno się mijamy bo ja również stamtąd jestem:))) my mamy działkę w Jaworzu i dzis składamy o pozwolenie na budowę. pozdrawiam serdecznie!!!