Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aha...jeszcze pytanko, odnosnie tynków, lepiej klaść gipsowe czy cementowo-wapienne?Któreś z nich są lepsze z uwagi na większą gładkość...ale zapomniałem które:bash:

Z doświadczenia wiem ,że tynki cem-wap. są lepsze od gipsowych (napewno mocniejsze ).I na tych i na gipsowych trzeba robić gładzie bo to ,że gipsowe zastępują gładź jest mitem (jedynie laik się da nabrać).Wystarczy wziąć lampę na przedłużaczu i poświecić po ścianie z tynku gipsowego i wtedy widać rysy, fałdy od ściągania łatą itp.

Tak samo mitem jest to ,że tynk gipsowy wystarczy wyszpachlować gładzią na raz i te rysy się zgubią ponieważ przy szlifowaniu spowrotem doszlifujemy się znów do tych krzywizn(dlatego trzeba normalnie robić gładź szpachlując przynajmniej dwa razy z tego pierwszy raz mocniejszym gipsem a później czymś typu finish).

Nie puszczam nikomu żadnych kitów bo trochę w życiu gładzi zrobiłem i to właśnie u wymagających klientów i u nich żadne "gładkie tynki gipsowe " nie przeszły.

Wszystko zależne jest od oczekiwań klienta.Niektórym podoba się ściana otynkowana cem- wap i pomalowana szczotką a inny wymaga precyzji jak u lakiernika przy odbiorze auta.

Aha! Pytanie: Czy ktoś się orientuje gdzie w Bielsku można załatwić w miarę tanio jakiś gruz ,kamień z ziemią itp. (oczywiście z transportem).Potrzebuję wsypać parę ciężarówek między ściany fundamentowe bo mi fundament wyszedł wysoko .Może ktoś zna jakiegoś kierowcę co robi przy wyburzeniach ,drogach,lub innych budowach bo oni nie raz nie mają gdzie wywieźdź urobku i wtedy tanio przywiozą.Jak co to proszę na priv.

• 2 weeks później...
Aha! Pytanie: Czy ktoś się orientuje gdzie w Bielsku można załatwić w miarę tanio jakiś gruz ,kamień z ziemią itp. (oczywiście z transportem).Potrzebuję wsypać parę ciężarówek między ściany fundamentowe bo mi fundament wyszedł wysoko .Może ktoś zna jakiegoś kierowcę co robi przy wyburzeniach ,drogach,lub innych budowach bo oni nie raz nie mają gdzie wywieźdź urobku i wtedy tanio przywiozą.Jak co to proszę na priv.

Spróbuj w Hałcnowie. Jadąc w stronę Pisarzowic, po prawej stronie - jakieś 50 m. za sklepem Paulinka. Gość ma sporo ziemi z kamieniami i dysponuje też samochodem do transportu.

Czy ktoś wie gdzie można kupić w rozsądnej cenie styropian hydro do fundamentu? Dzięki z góry. Pozdrawiam

Witam wszystkich serdecznie.

Na wiosnę z narzeczoną kupiliśmy działkę w Czechowicach Dziedzicach i w 2011 zamierzamy się zacząć budować. Tylko nie mamy pojęcia komu tak poważne zadanie zlecić?:( Ja pochodzę z Jaworzna więc nie mam rozeznania w miejscowych firmach budowlanych. Proszę o namiary na solidne i nie szalenie drogie fimy budowlane.

Mamy już warunki zabudowy, a projekt domy prawdopodobnie to będzie Jeżynka z pracowni Horyzont.

Z góry dziękuję za wszystkie informacje. Pozdrawiam.

A gdzie kupowaliście podłogi, myśle o panelach na górę oraz desce trójwartstwowej na dół. Polecacie jakieś dobre cenowo sklepy? Słyszałam że sa takie które w cenie mają montaż.

Myśmy panele kupowali w tym sklepie w Cieszynie:

http://www.wikcieszyn.pl/

Była dobra oferta. Drzwi też tam kupiliśmy :wiggle: